Erdoğan, ABD'li senatörlerle görüştü

ABD'li senatörlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, soruları yanıtladı. "Özellikle bir şeyi birbirinden ayırmamız lazım: Kürtler ve teröristler. Sizin Kürt diye zikrettiğiniz PYD/YPG'dir. Bunlar terör örgütü" diyen Erdoğan, güvenli bölgeye de 1 milyon mültecinin yerleştirilebileceğini söyledi.

Erdoğan, ABD'li senatörlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump’ın davet ettiği senatörlerle görüştü.

Bir senatör ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Ermeni soykırımı ve Türkiye’ye yönelik yaptırım tasarılarını hatırlatarak “Bazı kaygılarımız var. S-400 sistemi F-35’lerle uyumlu değil. İkincisi Kürtler konusu. ABD’yle birlikte ortak düşmanlarımıza (IŞİD) karşı savaştılar. Ve konuda da ciddi kaygılar var. Türkiye’nin onlara karşı saldırıda bulunmamasını istiyoruz” dedi.

‘FERHAT ABİ ŞAHİN, APO’NUN MANEVİ EVLADIDIR’

“Özellikle bir şeyi birbirinden ayırmamız lazım: Kürtler ve teröristler” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Kürtler aynı zamanda benim vatandaşım. Dünyada en çok Kürdün yaşadığı yer benim ülkem. Sayın Obama döneminde Kobani’den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350 bindir. Kimse bunları kabul etmezken biz kabul ettik. Sizin Kürt diye zikrettiğiniz PYD/YPG’dir. Bunlar terör örgütü. Bunlar PKK’nın yan kuruluşlarıdır. Ben size özellikle bazı belgeleri vermek istiyorum. Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani), Apo (Abdullah Öcalan) denilen bu bölücü terör örgütü başının aslında manevi evladıdır. Bunları bilmekte fayda var.”

‘GÜVENLİ BÖLGEYE 1 MİLYON MÜLTECİYİ YERLEŞTİREBİLİRİZ’

Suriye’de güvenli bölge kurulmasını eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde teklif ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Uluslararası bir donörler toplantısıyla Suriye’nin kuzeyinde 444 kilometre uzunluk 32 kilometre uzunluktaki bölgeyi güvenli bölge olarak ifade edebiliriz. Bu güvenli bölgeye konutlarla birlikte 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka-Deyrül Zor bu bölgeye yerleştirebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’de 4 milyon mülteci olduğunu dile getiren Erdoğan, “Şu anda bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap, Keldani, Ezidi ve Hıristiyan. 350 bini de Kürttür. Bizim şu ana kadar yaptığımız yatırım 40 milyar dolardır. Bu süreç içinde Avrupa’dan bize gelense maalesef 3 milyar avrodur. Bu da bütçemize değil sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla Kızılay ve AFAD’adır” ifadelerini kullandı.

TRUMP: S-400’LER KONUSUNDA MUTLAKA BİR YOL BULUNACAK

ABD Başkanı Donald Trump ise “Türkiye’de 4 milyon mülteci bulunuyor ve Avrupa’da yardımcı olmalı. Çünkü bu 4 milyon kişi bırakılsa Avrupa’ya geçecekler ve umarım Avrupa yardımda bulunur” dedi.

F-35 savaş uçakları ve Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin nasıl uyumlu hale getirilebileceği yönündeki soru üzerine Trump, “Bununla ilgili çok çeşitli alternatifler olabilir. Mutlaka bir yol bulunacak” yanıtını verdi.

Donald Trump, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını isteyen Lindsey Graham’ın da aralarında olduğu Cumhuriyetçi senatörleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmeye davet etmişti. Görüşmeye Lindsey Graham, Tim Scott ve Ted Cruz’un katıldığı belirtildi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2019, 19:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER