Erdoğan: Her şeyi serbest bıraktık diye bu iş bitti anlamına gelmez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT Haber ortak yayınında soruları cevapladı. Erdoğan, Covid-19'la mücadeleye ilişkin "Her şeyi serbest bıraktık diye bu iş bitti anlamına gelmez Gençlerimiz de, 'Ben gencim bana bir şey olmaz' demesin. Maalesef bu hafta sonu, piknik alanlarında yol kenarlarında, askere gidenlerin yaptıkları işler doğru değil. Sonra bu işi telafi edemezsin" dedi.

Erdoğan: Her şeyi serbest bıraktık diye bu iş bitti anlamına gelmez
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Haber ortak yayınında Türkiye ve dünya gündemine ilişkin soruları cevapladı. Erdoğan, Türkiye’nin Covid-19’la mücadelesine ilişkin “Her şeyi serbest bıraktık diye bu iş bitti anlamına gelmez. Bugünün rakamlarını da buraya gelirken aldım. Baktığımız zaman vaka düştü. Vefat 18’e kadar inmişti. Bu defa 19, fena sayılmaz. Yoğun bakım 625, biz bu rakamı görmek istemiyoruz. Entübe hasta sayısının da aşağı düşmesini istiyoruz. İyileşen hasta sayısı güzel. Test sayılarımız iyi durumda. Gelişmeler bu noktada fena değil” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

– Şimdi ben buradan milletime sesleniyorum. Özellikle üç kavram burada önem arz ediyor. Maske, mesafe, temizlik. Aman ne olur bu üç kavrama çok dikkat edin.

– Bir defa maske ihmal etmeyin. Hele hele kapalı mekanda kesinlikle takın. 1.5 metre mesafeyi koruyalım.

– Elimizi bir yere sürdük kesinlikle yıkayalım. Yapalım ki başımıza iş almayalım. Eğer buradaki tedbirlerimiz ele alınırsa ben inanıyorum ki çok kısa zamanda 65 yaş üstü abilerim kardeşlerim bu işten zarar görmeyecektir.

– Gençlerimiz de, ‘Ben gencim bana bir şey olmaz’ demesin. Maalesef bu hafta sonu, piknik alanlarında yol kenarların, askere gidenlerin yaptıkları işler doğru değil. Sonra bu işi telafi edemezsin.

– Her şeyi serbest bıraktık diye bu iş bitti anlamına gelmez. Bugünün rakamlarını da buraya gelirken aldım. Baktığımız zaman vaka düştü. Vefat 18’e kadar inmişti. Bu defa 19, fena sayılmaz. Yoğun bakım 625, biz bu rakamı görmek istemiyoruz. Entübe hasta sayısının da aşağı düşmesini istiyoruz. İyileşen hasta sayısı güzel. Test sayılarımız iyi durumda. Gelişmeler bu noktada fena değil.

’30 ŞEHRİN HEPSİNE ŞEHİR HASTANESİ YAPACAĞIZ’

– Biz Türkiye’yi dört temel taş üzerinde yükselteceğiz demiştik. Eğitim, sağlık, adalet, güvenlik. Bunlara tarım ve ulaşımı ekledik. 81 ilde üniversitemiz var, lüks hastaneler yaptık. İlacı vatandaşımıza ücretsiz yaptık. Bay Kemal SSK başındayken, ilacı bırakın ücretsiz almak, doktorun yazdığı ilacın tamamını alamıyorsunuz.

– Sağlık turizmiyle mevsimlik turizmdeki açığımızı kapayacağız. İşin böyle de güzel bir yanı var. Şu anda yurt dışından hastalar gelmeye başladı. Yeni, hemen. Çok kısa bir zamanda hızlandıracak bu işi.

– Cemil Taşçıoğlu benim hemşehrim, babalarımız baba dostu. Tabi ben bunu sonradan öğrendim.

– Yıl sonuna kadar 5 tane daha şehir hastanesi yapacağız. 30 büyükşehrin hepsine bu hastaneleri yapacağız. Ama ana muhalefetin başındaki zat bunun hesabını ver diyor. Biz bunun işletmesini yapıyoruz. Bunu devletin bütçesinden yapılmış olsa sadece faizine para yetiştiremezsiniz, ama bunların akıllara başka yerde.

– Aşı ve ilaç çalışması yapıyoruz. ODTÜ Teknokent’in orada sağlık vadisi yapıyoruz. Aşı, ilaç ve tıbbi cihazda dışa bağımlılığı bitirmemiz gerekiyor. Milli atılım önemli. Uzaktan teşhise ilişkin altyapı ve gelişim çalışmalarımıza önem veriyoruz. Ülkemizi bilgi üreten seviyeye taşıyacağız.

‘FIRSATÇILIK YAPILMASINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ’

– Piyasa bozucu faaliyetlerle mücadele edeceğiz. MASAK haksız fiyat artışlarıyla ilgili araştırmayı yapacak. Çünkü bu da bir terördür. Ticaret Bakanlığı bünyesinde Haksız Fiyat Denetim Kurulu oluştu. Kurul idari para cezası da verebilecek. Fırsatçılık yapılmasına geçit vermeyeceğiz.

– Biz tespit edilmiş alanların dışında birçok alanı değerlendirerek, fırsata dönüştürmeyi düşünüyoruz. Az önce ifade ettim, sağlık turizminde çekim alanı haline getirmeyi düşünüyoruz. Sayın Putin’le yaptığım görüşmede ‘vatandaşlarınız Türkiye’yi özledi, önünü açın gelsin’ dedik. Türkiye’yi gidilebilecek ülkeler arasına eklemişler. Sayın Johnson ile görüşme yaptım, orası da aynı şekilde İngiltere de destinasyonları arasına koymuş. Şimdi Almanya direniyor. Önümüzdeki günlerde Merkel ile konuşacağız. Türkiye’ye gelmek isteyen turistlerin önünü kesemeyecek, çünkü Schengen’e ters. Merkel ile yapacağımız görüşmenin hayırlı olacağına inanıyorum.

‘ABD TÜRKİYE ARASINDA YENİ SÜREÇ OLABİLİR’

– (ABD Başkanı Trump’la telefon görüşmesi) Libya konusu önem arz ediyordu. Onlar Libya’daki gelişmeleri merak ediyorlar. Bizim Libya’da başarılı durumda olduğumuzu teyit etti. Dedi ki ‘Bu son durum nedir?’ Gelişmeleri anlattık. Son durumda Türkiye Birleşmiş Milletlerin tanımış olduğu Serrac’ın destekçisi. Darbeci Hafter’in karşısında duruyoruz. Şu an itibariyle birçok yer geri alındı. Hayati olan yerlerde de her an ilerliyor. Tarhuna bölgesi önemliydi. Alındı. Adeta Tunus’a dayanan, kuzeydeki koridor Serrac’ın kontrolüne girdi… Bu akşam yaptığımız görüşmeden sonra ABD- Türkiye arasında yeni bir süreç olabilir.

– Bu arada Sayın Putin ile de görüşeceğim. Kahire zirvesine farklı şekilde katılımının olması, Abu Dabi’nin Sudi Arabistan’nın katılıyor olması üzücüydü. Bunları kendileriyle konuşalım istiyorum. Kendileriyle konuştuktan sona ne gibi adımlar atarız gibi düşüncem var.

– Bana göre Hafter her an sürecin dışına atılabilir. Gelişmeler onu gösteriyor.

– Türkiye’nin ve Libya’nın deniz yetki alanlarındaki konumu ortada. Türkiye’nin burada taviz vermeyeceğini akıllı olan adam bilir. Gemilerimiz burada sondaj çalışmalarını sürdürüyorlar. Bizim sondaj gemilerimiz buralara geldiği zaman her türlü hazırlık içerisinde geliyorlar, ‘bak kendinize çeki düzen verin, bu arada en ufak bir şey olursa gereken yanıt verilir’.

‘YUNANİSTAN KURU SIKI ATIYOR’

– Yunanistan çıkmış kuru sıkı atıyor. Türkiye’ye bu tür laf atılır mı? Sen kiminle dalga geçiyorsun. Haddini bil. Eğer sen haddini bilmezsen Türkiye bildirir. Kıbrıs’ta 2 camiye molotof atıyorlar, bayrak dikiyorlar. Bu tarz olaylar yapılır mı?

– (Ayasofya konusu) Yunanistan kendine çeki düzen vermeli, haddini bilmeli. Güney Kıbrıs’ta 2 camimizi yakmaya, Yunan bayrağını asıyorlar filan. Gerekli uyarılar yapılıyor, kulak asmıyorlar. Sonra geliyorlar, Ayasofya ile ilgili ‘sakın ha camiye çevirmeyin’. Ya Türkiye’yi siz mi idare ediyorsunuz. Bunun Meclis’i var, Danıştay’ı var. Gereken kararı verir. Sayın Bahçeli bahsetti, bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan bir şey var. Danıştay’ın kararını bekliyoruz. Atılması gereken adım neyse, o adımlar atılır.

‘İDLİB’DE 200 BİN EV YAPIYORUZ’

200 bin civarında İdlipli döndü. Kuzeyde briket evler yapıyoruz. Bir aileyi barındırabilecek konutlarda AFAD ve STK’lar yoğun şekilde çalışıyorlar. İlk etapta 20 bin planlamıştık, 50’e çıkaracağız. 50 bini yakalarsak İdlipliye rahat nefes verecek. Süleyman Bey oradaydı. ‘Bu insanların Allah yardımcısı olsun, bu ne çiledir’ diyor. İnşallah bu evlerle oralarda daha huzurlu bir ortam olacak.

ABD’DEKİ GEORGE FLOYD PROTESTOLARI

– George Floyd’un özellikle insanlık dışı müdahale sonucu hayatını kaybetmesi üzüntü vericiydi, Sayın Trump’a söyledim. Irkçı yaklaşımın tezahürü. Vicdan sahibi hiçbir insanın kabul edebileceği bir durum değil. Ona ‘nefes alamıyorum’ çığlıklarını arttıran olay sıradan değil. Biz Müslüman olarak ırk, din, dil, inanç ayrımı yapmaksızın mücadeleyi vermeyi devam edeceğiz.

– Sayın Obama ile bizim iyi günlerimiz oldu. Sayın Obama siyahi olarak 8 yıllık başkanlığı döneminde ABD’deki siyahilere yönelik ne tür adımlar attı? Bu da önemli. Peygamber efendimiz ‘Beyazın siyaha bir üstünlüğü yoktur, siyahın da beyaza üstünlüğü yoktur’ diyor. Biz bu yaklaşımla olaylara yaklaşıyoruz.

– PKK/YPG’nin Antifa denilen terör örgütü ile ABD’deki bir araya gelişleri manidardır. Bunu Sayın Trump’a söyledim.  / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2020, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER