Erdoğan: Kurdaki yükselişe karşı yeni tedbirler aldık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, döviz kurlarındaki yükselişle ilgili yeni tedbirler aldıklarını açıkladı.

Erdoğan: Kurdaki yükselişe karşı yeni tedbirler aldık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine Toplantısı sona erdi.

Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Ekonominin rasyonel işleyişi ile alakası olmayan sıkıntılar hepimizin canını yakıyor. İnancı ve vatanı için hayatını ortaya koyan bir millet olarak bu konjonktürel sıkıntıları aşacak güce sahibiz" iddiasında bulundu. 

Erdoğan döviz kurlarındaki yükselişle ilgili yeni tedbirler aldıklarını açıkladı. Erdoğan "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indiriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, "Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını yüzde 5 daha artırarak yüzde 30'a çıkartıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunmaktadır. Ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirilecek" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, asgari ücrette olduğu gibi memurların maaşlarının da Gelir Vergisi ve Damga Vergisi'nden muaf olacağını kaydederek "Memurları da bu kapsama dahil ederek fiilen aldıkları ücretlerin artmasını sağlıyoruz" dedi.

"Faizdeki indirimle beraber, birkaç ay sonra enflasyon nasıl düşmeye başlayacak bunu hep beraber yaşayacağız" iddiasında bulunan Erdoğan "Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya ne niyeti ne de ihtiyacı vardır" diye konuştu. 

"Artık bu ülke yüksek faizle parasına para katanların cenneti olmayacak artık bu ülke ithalat cenneti olmayacak" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde yatırımları durduracak, istihdamı azaltacak, üretimi düşürecek, ihracatı engelleyecek hiçbir adımın atılmasına izin vermeyeceğimi ilan ediyorum."

Erdoğan yatırımcılara seslenerek, "Kamu bankaları onların her zaman yanındadır, emrindedir. Kamu bankasından krediyi alıp bunu başka yere aktarmak suretiyle paradan para kazanma yoluna başvuranların da alnını karışlarız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜSİAD'a yönelik eleştirilerini de sürdürdü: "Utanmadan, sıkılmadan Bay Kemal'le bir araya gelip erken seçim konuşuyorsunuz. Boşuna sayıklamayın, bunlar rüya. Haziran 2023'ü bekleyeceksiniz."

Erdoğan burs ücretlerinde de artışa gittiklerini söyleyerek, "Önümüzdeki yıl bu rakamları üniversite öğrencilerinde 850 liraya, yüksek lisans öğrencilerde bin 700 liraya, doktora öğrencilerinde ise 2 bin 550 liraya çıkarıyoruz" dedi. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER