Erdoğan: Kuzey Irak'a yaptırımlar başlarsa yiyecek dahi bulamayacaklar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, referanduma yönelik olarak ekonomik yaptırımların devreye alınması ve petrol vanasının kapatılmasıyla Barzani yönetiminin ortada kalacağını öne sürerek, "TIR'lar Kuzey Irak'a gitmediğinde bunlar yiyecek dahi bulamayacak. O zaman İsrail neyi nerden gönderecek, buyursun göndersin" dedi. Erdoğan, ekonomik yaptırımların yanısıra, askeri seçeneğin de masada olduğunu söyledi.

Erdoğan: Kuzey Irak'a yaptırımlar başlarsa yiyecek dahi bulamayacaklar
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarının yanıbaşında bir Kürt devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini yineledi. Referandumu, İsrail dışında tanıyan ülke olmadığını belirten Erdoğan, Irak topraklarının IŞİD’den daha büyük yıkım ve acılara sürüklenmek istendiğini öne sürdü.


Akademik yıl açılışı dolayısıyla Beştepe’de düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürdistanı’ndaki referanduma ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

REFERANDUMU KİMSE TANIMIYOR: Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, tüm karşı çıkmalarımıza rağmen referandumu yaptı. İsrail dışında bu girişimi destekleyen hiçbir ülke ve kuruluş yok. Çok renkli bir yapıya sahip Kuzey Irak’ta tek bir grubun referandumu yeni acılara yol açar. Neymiş yüzde 92-93’le kabul edilmiş. Yav seni kim tanıyacak? İsrail. Dünya İsrail’den ibaret değil ki. Kosova’yı 104 ülke tanıdı, noldu hâlâ devlet olamadı.

KÜRT DEVLETİ OLMAYACAK, OLAMAZ: Bunlar siyaseti de bilmiyorlar. Devlet nasıl olur, bundan da bihaberler. Biz yaptık, olacak sanıyorlar. Olmayacak yav, olamazlar da. Biz yaptırımları uygulamaya başladığımızda ortada kalacaksın. Bir vanayı kapattığımızda iş bitti. Bütün milli geliri ortadan kalkıyor. TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek dahi bulamayacaklar. E niye? Mecburuz, yaptırım. O zaman İsrail neyi nerden gönderecek, buyursun göndersin.

İSRAİL’LE BU ŞARTLARDA ADIM ATAMAYIZ: ABD’de Jewish Community ile görüştüm. ‘İsrail bu kararı (referanduma destek) gözden geçirmezse, İsrail ile atacağımız birçok adımı da atamayız’ dedim.

GÜZEL BİR İSTİHBARAT ALDIK: Bu sabah güzel bir istihbarat geldi. Bir şoföre sormuş Kuzey Iraklı. Ne yaptın ne oy verdin? Evet oyu verdim. Peki bağımsızlığınız tanınmazsa ne olacak? Çoluğumu çocuğumu alacağım Türkiye’ye gideceğim demiş.

BARZANİ’YE 1.5 MİLYAR DOLAR KREDİ VERMİŞTİK: Başbakanlığım döneminde memurlarının maaşını ödesin diye 1.5 milyar dolar kredi verdik. Son ana kadar Barzani’nin böyle bir yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk. Yanılmışız. Bu ülkemize de ihanettir. Bir eyalet yönetimi olarak ne güzel yönetiyorduk. Böyle devam etsene. Bu Barzani’nin dediği gibi Kürtlerin hakkı meselesi değil. O zaman Türkmenlerin, Süryanilerin, Ezidilerin, Keldanilerin hakları ne olacak? Türkmenler, Araplar sandığa gitmedi.

DEAŞ’TEN DAHA BÜYÜK ACILARA KAPI AÇILIYOR:  Irak toprakları en az DEAŞ hatta ondan daha fazla acıların ve yıkımın içine sürüklenmek isteniyor. Türkiye sınırlarının yanı başında yaşanan böyle bir rezalete ve çarpıklığa sessiz kalamaz. Barzani ve Kuzey Irak yönetimi bu yanlıştan dönmezlerse bölgeyi mezhep ve köken çatışmasına itmenin utancıyla tarihe geçecekler.

İSRAİL BAYRAKLARI SİZİ KURTARMAZ: İsrail bayraklarının orada dalgalanması sizi kurtarmaz. Şu anda onların hali aynen deve kuşunun haline benziyor.

TARİHİ BELGELER GÜNDEME GELECEK: Tarihte elimizde belgeler (Lozan ve Ankara anlaşması) var bunlarla ilgili şimdi onlar meydana çıktı. Bu belgeler çok açık net artık müzakere edilmeye, gündeme gelmeye başlayacak.

ASKERİ SEÇENEK DE MASADA: Ekonomik yaptırımlardan askeri seçeneklere kadar her şey masada.

Bunların hiçbirine gerek kalmadan Kuzey Irak yönetimi ümit ediyorum aklını başına alır.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2017, 11:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER