OHAL'de 25 bin kadın ihraç edildi

HDP'nin OHAL raporuna göre, 15 Temmuz sonrası kamudan 25 bin 523 kadın ihraç edildi. Raporda, bu kadınların OHAL şartlarında iş bulamadıkları ve ekonomik özgürlüklerini kaybettikleri vurgulandı.

OHAL'de 25 bin kadın ihraç edildi
HDP, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne “Olağanüstü Hal Dönemi Kadın Hakları” raporu sundu. Raporda, OHAL sürecinde kadın düşmanlığı ve muhafazakar söylemlerin arttığına vurgu yapıldı.

OHAL raporuna göre, KHK’lerle kamudan ihraç edilenlerin 25 bin 523’ünü kadınlar oluşturdu. Bu rakamın, kamudan ihraç edilenlerin beşte birini oluşturduğu belirtilen raporda, kadınların OHAL şartlarında yeni iş bulamadığı ve ekonomik özgürlüklerini kaybettikleri ifade edildi. Bazı dini cemaatlerin ‘kadınların evde oturup dua ve zikirle meşgul olmaları’ söylemlerini kullandığına dikkat çekildi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı‘nın haberine göre, HDP’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne sunduğu raporda Türkiye’de kadın hakları ihlalleri sıralandı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’nun, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Eşitlik ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon toplantısına sunduğu raporda, OHAL ve KHK’lerin kadınların yaşamını olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

MUHALİF KESİMLER TASFİYE EDİLDİ

Raporda, KHK’lerle kamudan ihraç edilenlerin yüzde 23’ünün (25 bin 523) kadın olduğu ifade edildi. Kamuda muhalif kimliğiyle tanınan kişilerin ihraç edildiğine dikkat çekilen raporda, Haziran 2017 tarihi itibarıyla KESK’e bağlı 11 sendikadan ihraç edilen toplam 3 bin 100 çalışanın 600’den fazlasının kadın olduğu ifade edildi. Raporda, yurtdışı bursu iptal edilen öğrencilerin 3’te birinin, üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin ise 5’te birinin kadın olduğu belirtilerek ekonomik özgürlükleri ellerinden alınan kadınların OHAL’in yarattığı baskı ortamında yeni iş bulmalarının da neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekildi.

11 KADIN DERNEĞİ KAPATILDI

Raporda, OHAL döneminde 11 kadın derneği ile bir çocuk hakları derneğinin kapatıldığı ifade edildi. Kamudaki ihraçların kadına yönelik şiddete karşı kamu kurumlarının da görevlerinin aksamasına neden olduğu belirtilen raporda, şiddete uğrayan kadınların karakola gittiklerinde yeterli personel olmadığı için saatlerce beklemek zorunda kaldığı belirtildi.

35 BELEDİYE BAŞKANI, 16 GAZETECİ, 5 MİLLETVEKİLİ

35 kadın belediye başkanının tutuklandığı belirtilen raporda, 16 kadın gazetecinin tutuklu olduğuna dikkat çekildi. Raporda, darbe girişiminin ardından hükümeti destekleyen çevrelerden cinsiyetçi söylemlerin kullanılmaya başlandığı ifade edildi. Raporda, bazı dini cemaatlerin “kadınların evde oturup dua ve zikirle meşgul olmaları” söylemlerini kullandığı kaydedildi. Raporda, tutuklu HDP’li 9 milletvekilinin 5’inin kadın milletvekili olduğu ifade edildi. Raporda, tutuklu kadın vekillerin parlamentoda cinsiyet eşitliğini savunan ve kadın hakları için mücadele ettiğine dikkat çekildi.

7 AYDA 179 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda, 2017 yılının ilk 7 ayında 170 kadın ve kızın öldürüldüğü, 50 kadına tecavüz edildiği, 126 kadının taciz edildiği, 215 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğu, 237 kadına şiddet uygulandığı belirtildi. Raporda, yargının kadına yönelik şiddete ilişkin yeterli bilgi ve duyarlılığa sahip olmadığı kaydedildi.

Eğitimin dinselleştirildiği de belirtilen raporda, kız çocuklarıyla erkek çocukların pek çok okulda ayrı eğitim almaya başladığı, bu durumun eğitimin laik niteliğine aykırı olduğu ifade edildi. Raporda yeni müfredatta uluslararası çocuk hakları sözleşmelerine ve medeni hukuka aykırı ve ayrımcı ifadelerin yer aldığı dile getirildi.

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2017, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER