ABD'de 'Kürdistan' için karar tasarısı

ABD'de Temsilciler Meclisi'ne Iraklı Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının tanınması için bir karar tasarısı sunuldu. Tasarıyı hazırlayan Cumhuriyetçi vekil Trent Franks, "ABD bağımsızlığını istediğinde, bize sempati duyan dünya liderleri tarafından destek gördük. Şimdi aynı desteği Kürt halkının almasının vakti geldi" dedi.

ABD'de 'Kürdistan' için karar tasarısı
ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Trent Franks, Kongre’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık girişimine destek vermesi için bir karar tasarısı hazırladı. Kararda, Temsilciler Meclisi’nin ve uluslararası toplumun, ‘Iraklı Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını tanıması’ çağrısı yapılıyor.

Tasarıda, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı (self-determinasyon) açısından yasal zemin olarak, BM’nin Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi ile Ekonomik, Sosyal Ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye atıfta bulunuluyor. Franks’in hazırladığı metinde, Iraklı Kürtlerin IŞİD’le savaşa verdiği destekten de söz ediliyor.

‘ABD DE DÜNYADAN DESTEK İSTEMİŞTİ’

Trent Franks

“Karar tasarısını Kongre’nin Kürtlerin egemen bir ülke olarak statülerini belirlemesine desteğini ifade etmesi için sundum” diyen Franks, şöyle devam etti:

“Bağdat yönetimi Kürtlerin haklarını garanti edemedi ve Kürt halkını IŞİD ile diğer şiddet yanlısı gruplardan koruyamadı. Ve, uluslararası toplumda her ulusun, özellikle de varoluşsal tehditlerle karşı karşıya bulunanların kendi kaderini tayin hakkına sahip olması nedeniyle, -eğer bu ulusal çıkarımıza uygunsa- ABD’nin onların bağımsızlık girişimlerini desteklemek zorunda olduğunu düşünüyorum. Nihayetinde, Amerika egemen bir devlet olarak bağımsızlığını istediğinde, bize sempati duyan dünya liderleri tarafından destek gördük. Şimdi aynı desteği Kürt halkının almasının vakti geldi.”

Karar tasarısının ne zaman oylanacağı ve Kongre’nin diğer kanadı olan Senato’ya da gönderilip gönderilmeyeceği bilinmiyor.

Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi olan Franks, Kürtlerin haklarının tanınmasına destekle tanınan bir isim.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2017, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER