Erdoğan ve Putin bugün Soçi'de bir araya gelecek: Gündemde neler var?

Erdoğan ve Putin'in bugünkü Soçi buluşmasında, Ukrayna krizi ve tahıl sevkiyatı, Suriye'ye olası operasyon, Akkuyu nükleer enerji santrali projesi ve enerji işbirliği hedefinin görüşülmesi bekleniyor.

Erdoğan ve Putin bugün Soçi'de bir araya gelecek: Gündemde neler var?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'da 19 Temmuz'da yaptığı görüşmenin ardından bugün Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelecek. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, her iki lider de görüşme sonrası basın toplantısı gerçekleştirmeyecek. İki lider Soçi'de en son geçen yıl 29 Eylül'de görüşmüştü.

İstanbul'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine dönük operasyon sinyallerinin Soçi'deki görüşmenin ana konu başlıkları olması bekleniyor. İkili ekonomik, ticari ve enerji işbirliği, Akkuyu'da devam eden nükleer santral projesinin de görüşmede ele alınacağı belirtiliyor.

Kremlin'den önceki gün yapılan açıklamada, Soçi görüşmesiyle ilgili "Erdoğan ile Putin'in Dağlık Karabağ’daki son gelişmeleri de görüşmede ele alabileceklerini" ifade etmişti.

'DİPLOMATİK BAŞARIDAN YARARLANACAK'

Erdoğan'la Putin'in Soçi görüşmesine ilişkin basında analizler yer aldı. TASS haber ajansında görüşmeye ilişkin, "Türkiye ve Rusya'nın özel bir ilişki yaşadığı, iki liderin birbirlerine söyleyecek çok şeyleri olduğu, bu nedenle sıklıkla bir araya geldiği" şeklinde analize yer verildi.

El Monitor'de AFP'den Dmitry Zaks'ın imzasıyla yayınlanan analizde ise Erdoğan'la Putin görüşmesine ilişkin "rekabetçi işbirliği" tanımı yapılırken "Erdoğan Soçi ziyaretinde, Karadeniz'de Ukrayna'nın tahıl sevkiyatlarının yeniden başlamasını düzenlemeye yardımcı olmanın diplomatik başarısından çok yararlanacak" ifadeleri yer aldı. 

Voice Of America'dan (VOA) Dorian Jones imzalı haberde ise, "Tahıl anlaşmasının Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkileri derinleştirdiği" analizine yer verildi, "Türkiye-Rusya ilişkileri, Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya, Kafkasya'ya, rekabet ve işbirliği karışımıyla iç içedir. İkisinin ayrıca enerji konusunda derinleşen bir ortaklığı var" denildi. 

'TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLER' GÖRÜŞÜLDÜ

Soçi görüşmesi öncesi dün yapılan Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye'yle ilişkiler gündeme gelmişti. Kremlin, Putin'in Rusya Güvenlik Konseyi'yle yaptığı toplantıda Rusya-Türkiye ilişkilerinin ele alındığını duyurmuştu.

Erdoğan ise 19 Temmuz’da Putin ile ikili yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Bize çok çok farklı bazı teklifleri oldu. Biz inşallah burada doğal gaz konusunda, Akkuyu meselesinde ve diğer konularda şu anda dayanışmamızı aynen sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" demişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Soçi görüşmesiyle ilgili "Saat ayarı yapmak için bir fırsat olacak" açıklaması yapmıştı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER