Fuat Oktay'ın yanıtı: 119 yayın organını kapattık

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın gazetecilerin çalışma koşullarına ilişkin TBMM Başkanlığına 10 Ocak 2020’de sunduğu soru önergesine 6 ay sonra yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan yayın organlarını şöyle açıkladı: 53 gazete, 20 dergi, 16 televizyon, 24 radyo ve 6 haber ajansı.

Fuat Oktay'ın yanıtı: 119 yayın organını kapattık
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın ‘Basın çalışanlarının koşullarına ilişkin verdiği soru önergesi üzerine kapattıkları televizyon, gazete ve ajansları rakamlarıyla açıkladı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 10 Ocak 2020 Dünya Çalışan Gazeteciler Durumu nedeniyle gazetecilerin içinde bulunduğu koşullara dikkat çekmek amacıyla TBMM Başkanlığı aracılığıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi sundu. Oktay 6 ay sonra verdiği cevapta KHK kapsamında kaç gazete, dergi, televizyon, radyo ve haber ajansını kapattıklarını şu sözlerle açıkladı:
“15 Temmuz menfur darbe girişimi sonrası millî güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisaklı nedeniyle; 53 gazete, 20 dergi, 16 televizyon, 24 radyo ve 6 haber ajansı kanun hükmünde kararnameler kapsamında kapatılmıştır.”

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olan medyanın ve baskı altında tutulan, işsizleştirilen, tutuklanan, yargılanan gazetecilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla  soru önergesi verdiğini söyledi.

‘HÜKÜMETİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YAKLAŞIMINI ORTAYA KOYUYOR’

Saldırıya uğrayan, işini yaparken yaralanan, tutuklanan, gözaltına alınan, hüküm giyen, halen cezaevinde olan, OHAL dönemi ve sonrasında işsiz/gelirsiz bırakılan ve mevcut durumda işsiz olan gazetecilerin durumlarını sorduğunu belirten Orhan, “Bu koşullarda gerçek anlamıyla gazeteciliğin yapılabilme koşullarını, basın özgürlüğünde gerilemenin nedenlerini, kapatılan internet sitelerini sormuştum. Anayasa gereği zamanında geçerli bir şekilde yanıtlanması gereken bu sorular 6 ay sonra cevaplanmış ve kısaca yapılan baskılar adeta matah bir şey gibi rakamlarla açıklanmıştır. Bu da hükümetin basın özgürlüğüne olan yaklaşımını net bir biçimde ortaya koymaktadır” dedi.  (DUVAR) 


Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2020, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER