Gezici son anketi açıkladı: 20 yılın en zoru!

Gezici Araştırma Şirketi, 24 Haziran seçimlerine ilişkin son anket sonuçlarını açıkladı.

Gezici son anketi açıkladı: 20 yılın en zoru!
2–3 Haziran 2018 tarihlerinde yarısı kadın olmak üzere 12 il 34 ilçe ve 148 mahallede toplam 2814 katılımcı üzerinden yürütüldüğü belirtilen araştırmanın örneklemi TÜİK 1 Kasım 2017 milletvekili seçim sonuçları dikkate alınarak, Türkiye genelini temsil edecek nitelikte oluşturarak düzenlendi.

Araştırmanın hata payı güven aralığı sınırları içerisinde +- 2,5 olarak belirtilirken ortaya çıkan sonuca göre, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı ve Cumhur İttifakı'nın TBMM'deki çoğunluğunu kaybedeceği belirtildi.

AK Parti'nin yüzde 42,9, MHP'nin yüzde 5,8 oy alacağı sonucuna ulaşan anketi yapan ve Murat Gezici'nin yöneticiliğini yaptığı Gezici araştırma şirketi Türkiye’nin 16 Nisan referandum sonuçlarını en iyi tahmin eden iki şirket arasında yer alıyor.

Gezici, AK Parti ile MHP'nin 1 Kasım seçiminde aldığı oy oranının yüzde 62 olduğunu, şu an ise oylarının yüzde 47,1 olduğunu belirterek, şunları kaydetti,

"Bu kopan oylar merkez seçmenler, AKP ve MHP'ye sadık seçmenler değil. Bu kişilerin ülkenin ekonomik gidişatının iyi olmadığını düşünerek muhalefete oy verdiği görülüyor. Kendisine gelecek arayan seçmenin muhalefete yöneldiği görülüyor" dedi.

24 Haziran için 'son 20 yılın en zor seçimi' yorumunu yapan Gezici sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güvenlik/terör sorunları öne çıkan seçmenlerin halen AK Parti ve MHP ye oy verdiği görülürken, AK Parti ve MHP’den koparak muhalefete giden seçmenlerin en önemi sorunların başında ekonomik sorunları, işsizlik, eğitim sistemi ve Suriyeliler olduğu görülüyor. Yaş yükseldikçe geleceğinin güvenceye alınmasını isteyen seçmenin arttığı görülüyor. 36 yaşın altındaki seçmenlerin yüzde 70’inin muhalefette umut gördüğü ve oy verdiği görülüyor, 36 yaş üstü seçmenin ise yüzde 70’inin iktidara AK Parti ve MHP’ye oy verdiği görülüyor. Muhalefetin 22 Büyükşehir’de oylarını yüzde 50’nin üzerine çıkardığı görülüyor, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Bursa, Diyarbakır vs Büyükşehir illerde iktidar yüzde 50’yi bulamıyor. 81 ilin en büyük 36'sında iktidarın kaybetme ihtimali oldukça yüksek. Bu şehirler ülkenin ağır sanayi, turizm ve üretim şehirleri. Gençlerin yani 18-27 yaş arası seçmenin yüzde 70’i AK Parti'ye oy vermiyor. AK Parti iktidarı sürecinde büyüyen bu gençlere bakarak AK Parti’nin yaşlandığını ve gelecekte büyüme ihtimalinin zorlaştığını söyleyebiliriz. Şehir merkezlerinden kırsal alana gittikçe ise iktidarın oylarının hızla arttığı görülüyor."

Ankette cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler için verilen yanıtlar şöyle...


Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2018, 00:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER