Güvenlik soruşturması 'Anayasa'ya aykırı'

Memuriyete girişte güvenlik soruşturması getiren teklifin görüşmeleri başladı. CHP’li İbrahim Kaboğlu, düzenlemeyi "anayasaya, hukuk devletine aykırı, keyfiliğe açık" olarak nitelendirdi. HDP’li Ayşe Acar Başaran, “Bu ülkede artık herkes bir saniyeliğine terörist olacak” derken, İYİ Partili Durmuş Yılmaz, “Muğlaklığın giderilmesi gerek. Ben bu düzenlemeden bu haliyle korkuyorum” diye konuştu.

Güvenlik soruşturması 'Anayasa'ya aykırı'
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) güvenlik soruşturmalarını, “özel hayatın ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili gerekli mekanizmalar olmadığı” gerekçesiyle iptal etmesinin ardından AK Parti, kanunu yeniden düzenleyen teklifi bir torba kanun içinde Meclis’e sundu. AK Parti milletvekili Salih Cora’nın ilk imzacısı olduğu kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

KABOĞLU: BURADA GÖRÜŞÜLMESİ SAVAŞ VE SEFERBERLİK HALİNDE OLABİLİRDİ

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, güvenlik soruşturmasının Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ederken bu teklifin ele alınmasını “Savaş ve seferberlik halinde olabilirdi” sözleriyle değerlendiren Kaboğlu, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin yasal düzenleme önerisini TBMM Başkanlığının öncelikli olarak Anayasa Komisyonu’na gönderme yükümlülüğü vardır. Bütçe mi ciddiye alınmıyor, güvenlik soruşturması konusu mu ciddiye alınmıyor! Bütçe görüşmelerinin ortasında böyle bir maddenin burada görüşülmesi savaş ve seferberlik halinde olabilirdi. Anayasa hükümleri bağlamında güvenlik soruşturması Anayasamıza aykırıdır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ayrımcılığa açık bir uygulamadır. Hukuk devleti ilkesine aykırı, keyfiliğe açıktır. Siz tıp, hukuk, mühendislik mezunu bir kişiye savunma hakkı vermeden kamu hizmetine girişini yasaklıyorsunuz; bu hukuka yabancıdır. Güvenlik soruşturmasına gerek bulunmamaktadır.”

‘YA İPTAL EDİLSİN YA ALT KOMİSYON KURULSUN’

Konuya ilişkin bir düzenleme yapılacaksa çerçevesinin net çizilmesi gerektiğine dikkat çeken Kaboğlu, “Mutlaka düzenleme yapma eğilimi var ise Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı gerekçelerine bakılmalı. Öncelikle istenilen bilgi ve belgelerin neler olduğu belirtilmeli. Bu bilgiler ne şekilde kullanılacak ve hangi merciler soruşturma ve araştırmayı yapacak açıklanmalı. Güvenlik soruşturması süreci en çok kötüye kullanılan işlemler dizisidir. Ya güvenlik soruşturmasını tümden kaldırmalıyız ya da alt komisyon oluşturarak konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye gerek bırakmayacak bir düzenleme yapılmalı” dedi.

BAŞARAN: HERKES BİR SANİYELİĞİNE TERÖRİST OLACAK

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, söz konusu kanun teklifinin “OHAL sürecinin bir kalıntısı olduğunu” söyledi. “Güvenlik soruşturması ile devlete bağlılık değil, iktidara bağlılık aranıyor” diyen Acar, şöyle konuştu:

“Bizde devlete bağlılık değil, iktidara bağlılık aranıyor. Bunun FETÖ’den ne farkı var? Bir eyleme, basın açıklamasına katılanlar terörist ilan edilecek mi? Size, idareye yansımış bazı gerekçeleri söyleyeyim: ‘Mitinge katılmak’, ‘Aşırı derecede KCK sempatizanı olmak’. Bir sendikaya üye olduğu için, eski sevgilisinin bir örgüt ile bağlantısı olduğu için güvenlik soruşturmasını geçemeyenler var. Bu ülkede artık herkes bir saniyeliğine terörist olacak. Bir kişi hakkında yargı kararı olmadan cezalandırılamaz. Bu kanunlar iktidar değiştiği zaman size de uygulanacak.”

YILMAZ: BU HALİYLE DÜZENLEMEDEN KORKUYORUM

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, CHP’li Kaboğlu’nun önerileri doğrultusunda teklifin Anayasa’nın ilgili maddelerine uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Düzenleme bu haliyle somut değil, hukuki tanımı yok. Muğlaklığın giderilmesi gerek. Ben bu düzenlemeden bu haliyle korkuyorum. Bir değişiklik yapıp Anayasa Komisyonuna gönderilsin, orada görüşülsün” dedi.

MHP’DEN ESASA DESTEK USULE ELEŞTİRİ

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklife destek vermekle birlikte usul hakkındaki eleştirilere katıldıklarını söyledi. Kalaycı, “Anayasa Mahkemesi iptal etti, o hükmü dolduracak bir düzenleme yapılıyor. Güvenlik soruşturması yıllardır uygulanan bir düzenleme. Demokratik ülkelerin hepsinde benzer uygulamaların olduğunu görüyoruz. Teklife destek veriyoruz” diye konuştu.

HALK BANKASI TARTIŞMASI

AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, güvenlik soruşturmasını anlatmak için hırsızlık örneği verdi, “Hayatının her döneminde hırsızlık faaliyeti içinde olmuş birisi bir kamu bankasında çalışmak istiyor. Siz banka yetkilisi olsanız kasayı o kişiye emanet eder misiniz?” diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Koydunuz” yanıtı verince, AK Parti sıralarından “Hangi kasanın başına koymuşuz” tepkisi geldi. Başarır da bu soruya “Halk Bankası’na bakın” yanıtı verince AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi ve kısa süreli gerilim yaşandı. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2019, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER