Hasankeyf ve Dicle Vadisi için çağrı

Hasankeyf ve Dicle Vadisi için çağrı: Irak ve Suriye halkları için yıkıma neden olacaktır.

Hasankeyf ve Dicle Vadisi için çağrı

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, 12 bin yıllık Hasankeyf ve 199 köyü ve biyoçeşitliliğe sahip Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı Projesinde sona yaklaştığını açıkladı. 10 Haziran 2019’da Ilısu Barajı’nda suyun tutulacağını söyleyen Hasankeyf Girişimi, “Dicle Nehri üzerinde yapılan Ilısu Barajı sadece bölge halkı ve Türkiye halklarına yıkım getirmeyecek, Irak ve Suriye haklarına da büyük bir yıkıma neden olacaktır” dedi.

‘YEREL HALK 20 YILDIR KAMPANYALAR YÜRÜTMEKTE’

Hasankeyf Girişimi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yerel halk ve dünyanın farklı yerlerinde çok sayıda grupları, 20 yıldır bu projeye karşı eylem yapmış ve kampanyalar yürütmektedir. Bu kampanyalarla kazanımlar elde edilse bile devlet yetkilileri kör, sağır ve dilsiz rolünü oynayarak yasaları değiştirerek ve yeni kaynaklar bularak projeye devam etmiştir. 2017 yılından beri kültürel varlıklar doğal ortamlarından yapay alanlara taşınmış, vadi ve mağaralar milyonlarca metreküp dolgu ile doldurulmuş, kayalar patlayıcılarla düşürülmüş ve restorasyon adı altında tahribatlar yapılmıştır. Binlerce yıllık kültürle şekillenen ve bugüne kendisini taşıyan tarihi Hasankeyf’in karşı tarafında yeni yerleşke yapılmıştır. Yeni yerleşkede başta altyapı, içme suyu ve konut problemleri devam etmektedir. Halkın bütün itirazları göz ardı edilmiş ve hak sahipliğinde mağduriyetler yaşanmıştır.”

Hasankeyf Girişimi, bölgede yapılan diğer baraj projeleri örnek göstererek, “Deneyimlendiği ve görüldüğü üzere; Ilısu Barajı Projesi de sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik kırımlara neden olacaktır” dedi.

“AİHM’in Hasankeyf için kararı da göz önünde bulundurulursa; Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında kalması engelleyecek katılımcı toplumsal bir mücadeleye gereksinim vardır.” denilen açıklamada daha önce birincisi ve ikincisi yapılan Hasankeyf Küresel Eylem Günü’nün üçüncüsünün ise 7-8 Haziran’da yapılacağı duyuruldu: “10 Haziran’da suyun tutulmasına karşı, Hasankeyf’in yaşaması ve Dicle nehrinin özgür akması için bütün kurumları, STK’ları, örgütleri 7-8 Haziran’da sözünü söylemeye ve bu yıkıma karşı ses olmaya davet ediyoruz.” (Kaynak: Yeni Yaşam)

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2019, 14:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER