Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanlarına görev

YSK’nin kararına göre 31 Mart seçimleri sonrası soruşturma geçiren seçim kurulu başkanları 23 Haziran'daki İstanbul seçiminde de görev yapacak.

Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanlarına görev
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimlerinde görev yapan, ancak seçimlerin iptal edilmesiyle birlikte haklarında soruşturma başlatılan İstanbul ilçe seçim kurulu başkanları, seçim müdürleri ve seçim personelinin 23 Haziran’da yenilenecek seçimlerde de görev yapmasına karar verdi.

YSK’nin kararı, Şişli ilçe seçim müdürü Hatice Çelebi’nin 30 Mayıs’ta gönderdiği ve “Soruşturma geçiren ilçe seçim müdürleriyle yeniden seçime gidilecek olmasının doğru olup olmadığı” konusunda görüş talep etmesi üzerine alındı.

‘ÇETECİ OLARAK NİTELENDİRİLEN PERSONELLE SEÇİM YAPILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR’

Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Vedat Güneş, Çelebi’nin başvurusunu bir üst yazıyla YSK’ye gönderdi. Yazıda 31 Mart ve 24 Haziran seçimlerinde uygulanan usullerin uygulanmış olmasına karşın seçim görevlileri hakkında “hırsız, suistimalci, çeteci” gibi ifadelerle saldırlar yapıldığı kaydedildi. Seçim görevlilerinin bunların hiçbirini hak etmediği belirtilen yazıda şöyle denildi:

“Seçimin yenilenmesine karar verilmesine rağmen, bütün siyasi camia tarafından hırsız, suistimalci ve çeteci olarak nitelendirilen personelle seçim yapılmaya çalışılmaktadır. Madem bu kadar ağır suç işlemişsek, zan altındaki aynı personelle seçime gidilmesi de akıl alır gibi değildir. Aynı yolu deneyip farklı sonuç beklemenin mümkün olmadığı herkesçe bilinmektedir. Hakiminden personeline kadar bu kadar kötü niyetli olan personelin aynı işe devam etmesi büyük risk değil midir?”

YSK bu başvuru üzerine 31 Mart’ta bir toplantı yaptı. Uzun tartışmalara yol açan toplantıda kurulların oluşumu yasalarla düzenlendiğinden, yapılacak işlem olmadığına hükmedildi. YSK’nin kararında seçim müdürlüklerinin işleyişine dair hazırlanmış olan genelgeye atıfta bulunuldu ve “İlçe seçim kurulu başkanlarının ve seçim müdürlerinin görev yetki ve sorumlulukları 298 sayılı Kanunun 15 ve devamı maddeleri ile Seçim Müdürlükleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genelge’de belirlenmiş olup, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için ilçe seçim kurulu başkanı, seçim müdürü ve seçim personelinin görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem bulunmadığına karar verildi” denildi.

YSK’deki parti temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, YSK İstanbul İlçe Seçim kurulları Başkanları, seçim müdürleri ve üyeleri için önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Daha sonra yapılan duyuru, işlemsiz olarak geri çekildi. Şimdi ise 2802 Sayılı Kanunun 86. maddesine dayanarak 10 Haziranda HSK’ya suç duyurusunda bulunulacak. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2019, 21:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER