HDP'den İmamoğlu kararına tepki

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararına tepki gösterdi.

HDP'den İmamoğlu kararına tepki

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 2 yıl 7 ay hapis cezası verilerek siyasi yasaklı durumuna düşürülmesine HDP'den ilk tepki Pervin Buldan'dan geldi. 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İmamoğlu hakkında verilen karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sayın İmamoğlu hakkındaki karar hukuki değil, siyasidir. Halk iradesini yansıtan seçim sonuçlarını kayyım ve yargı darbesiyle, kumpaslarla ortadan kaldırma döneminiz kesinlikle bitecektir. Halkın iradesi karşısında yenileceksiniz” dedi. 

SANCAR: YARGI DARBESİYLE SİYASETİ ŞEKİLLENDİREMEYECEKSİNİZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Twitter hesabından paylaştığı mesajında “Ekrem İmamoğlu'ya verilen ceza, kayyım darbesiyle başlatılan siyasi kumpas sürecinin bir devamıdır. Kumpaslarla, yargı darbesiyle siyaseti ve ülkenin geleceğini şekillendiremeyeceksiniz! Ortak demokrasi mücadelesiyle bu dönemi kesinlikle sona erdireceğiz” ifadelerine yer verdi.

OLUÇ: ŞİİR OKUDUM, ZULME UĞRADIM DİYEN BİR CUMHURBAŞKANININ BUNU TEŞVİK ETMESİ İBRET VERİCİ

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada kararı eleştirdi.

Oluç, "Demokratik siyasete ve halkın iradesine yönelik çok açık bir saldırı ve müdahale olan karardır. Yargı mekanizmasının ne kadar bağımlı ve taraflı olduğunu gösteren, yargı mekanizmasının yürütmenin tahakkümü altında hareket etmek zorunda bırakıldığı bir dönemi yaşadığımız gösteren çok önemli bir örnek karar olmuştur. İstanbul halkının iradesi açıkça çiğnenmiştir, yok sayılmaktadır" dedi.

"Elbette ki hukuki süreç tamamlanmış değildir, devam edecektir. Ama şunu açıkça biliyoruz ki bu konu siyasi bir konudur, hukuki bir konu değildir" diyen Oluç, "Siyasi yasakları hangi partiler ya da siyasetçiler için getirilirse getirilsin asla kabul etmedik. Çünkü siyasi yasaklar yoluyla toplumsal muhalefet ve demokratik siyaset alanı yürütme ve iktidar tarafından dizayn edilmeye çalışılmaktadır. Hukuk yerle bir edilmektedir. 'Siirt’te bir şiir okudum, zulme uğradım' diyen bir Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı'nın bugün böyle bir zulmün arkasında durması ve bunu teşvik etmesi ibret verici bir durumdur" şeklinde konuştu.

TEMELLİ: KÜRTLERİ VE HDP'Yİ ŞAŞIRTMADI

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de Twitter hesabından açıklama yaptı. Temelli, "Bugün alınan bu skandal karar sadece Kürtleri ve HDP'yi şaşırtmadı. Bu faşist iktidar ortaklığının yapamayacağı hiçbir kötülük olmayacağını umarım artık herkes anlamıştır. Bu karar yargının talimatlı halini bir kez daha teşhir etmiştir" dedi.

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası verilmesi ve siyasi haklarını kullanma yasağı getirilmesi bugün alınan bir karar değildir" diyen Temelli, vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili düzenlemede CHP'nin evet oyu verdiğini hatırlattı:

"İktidarın otoriter uygulamalarının 16 milyon İstanbullunun iradesini gasp edecek kadar pervasızlaşmasının yolu Mayıs 2016'da Anayasaya aykırı ama 'evet' diyeceğiz denerek arkadaşlarımızın tutuklanmasına yol açan dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla açıldı. Ağustos 2019'da başta üç büyükşehir olmak üzere belediyelerimize kayyum atanırken ve belediye başkanlarımız tutuklanırken üç maymun oynanmasından geçti. Tüm geçmişin hatalarından şimdi bu vahim karar sonrası ders çıkarma olanağı vardır. Tecride, savaşa, siyasi tutsaklığa karşı ya yan yana geleceğiz ya da bir sonraki kararı siz bekleyeceksiniz, biz mücadeleye devam edeceğiz…"  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2022, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER