HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Newroz iktidara güçlü bir mesaj verdi

Partisinin Malatya kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Barışın kilidini açacak şey Kürt sorununda demokratik çözümdür" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Newroz iktidara güçlü bir mesaj verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Malatya İl Örgütü 4’üncü Olağan Kongresi'nde konuştu.

Sancar, konuşmasına dün (2 Nisan) hayatını kaybeden Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan'ı anarak başladı ve  "Mıgırdiç Margosyan ağabeyimizi sonsuzluğa uğurladık. 1915’te burada yaşanan kırımın, kıyımın hafızasıydı. Bu acının sözcüsüydü ama acıyı hiçbir zaman kine ve nefrete dönüştürmedi. Tam tersine yaraları iyileştirecek, büyük barışın yollarını aradı. Bir yandan en ağır yaraları yazarken diğer yandan bizleri tebessüm ettirmeyi becerebildi. İşte bu büyük bilgeyi, bu koca çınarı huzurlarınızda saygıyla anıyorum. Başımız sağ olsun diyorum” dedi.

"Buradayız ve eşitlik istiyoruz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Kürtler HDP'yi sevmiyor" sözlerine isim vermeden değinen Sancar’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Bunları burada anmak bile gereksiz ama hani birileri 'Kürtler HDP’yi sevmiyor' diyordu. Öyle bir gür cevap verdi ki milyonlar, kimin neyi sevdiğini dünya alem gördü. Dünya alem kim barışı, kim gerçek özgürlüğü eşitliği istiyor meydanlarda gördü.

"Kürt sorununa demokratik çözüm için iktidara güçlü bir mesaj verdi. 'Ne kadar saldırırsan saldır, HDP’yi ne kadar kuşatmaya çalışırsan çalış, savaş politikalarında ne kadar ısrar edersen et biz buradayız' dedi. 'Buradayız, barış ve eşitlik istiyoruz', milyonların söylediği buydu.

"Değişim büyük barış ile gelir"

"Gerçekten HDP halktır. Bütün baskılara, kumpaslara karşı halkın bu kararlı yürüyüşü, inancı, desteğiyle mücadelesini büyüterek yürüyor. Demokrasi İttifakı’nı da en geniş kesimleri kapsayacak şekilde kurma kararını sürdürüyor. Bu yolda da başarılı ve önemli gelişmeler yaşanıyor.

"Newroz meydanının mesajı sadece iktidara değil, bütün kesimlereydi. Diğer muhalefet partilerine de mesaj vardı. 'Ürkek davranmayın, değişim istiyorsanız cesur olun.' Bu ülkede değişim büyük barış ile gelir.

"Kuru mesajla sorunu çözemezsiniz"

"Büyük barışın kilidini açacak şey Kürt sorununda demokratik çözümdür. Kürt sorununda demokratik çözüm konusunda inandırıcı tutarlı herhangi bir program önüne koymadan toplumu değişime ikna etmeden istediğinizin sonuçlara varamazsınız. Yani kuru değişim mesajlarıyla, teknik programlarla, ürkek mesajlarla bu kadar ağır sorunları çözemezsiniz. 

"O nedenle eğer değişim istiyorsak ki biz istiyoruz, halklar istiyor, demokratik dönüşüm ve büyük barış istiyorsak şimdi HDP zamanıdır. Şimdi HDP’nin yürüttüğü 3’üncü Yolu büyütme zamanıdır. Bu irade ve kararlılığı, inandırıcı, tutarlı politikaları kimse görmezden gelemez. Kimsenin görmezden gelmesine halklar izin vermez."

Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde, Perihan Yücekaya ve Yusuf Bozkuş yeniden eşbaşkan seçildi.  / BİANET

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2022, 22:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER