HDP: Pandora Belgeleri için araştırma komisyonu kurulsun

Halkların Demokratik Partisi, “Pandora Papers” adı verilen, içinde Türkiye’den isimlerin de bulunduğu belgelerin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

HDP: Pandora Belgeleri için araştırma komisyonu kurulsun

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, tüm dünyada eşzamanlı olarak açıklanan “Pandora Papers” adı verilen belgelerin araştırılması için TBMM’de Araştırma Komisyonu Kurulması için önerge hazırladı. Önergede, “Pandora Papers belgelerinde ismi geçen kişilerin/şirketlerin tespit edilmesi, tespit edilen isimlerin ticari faaliyetlerinin incelenmesi ve vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari faaliyetlere getirilen vergi uygulamasının bir an önce başlatılması için yapılacakların belirlenmesi” amacıyla komisyon kurulması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde şu bilgilere yer verildi:

“Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun açıklamasına göre (ICIJ) 150 medya ortağı yaklaşık iki yıl boyunca kimliği bilinmeyen birisi tarafından sızdırılan 2,94 terabayt boyutunda veri incelemiş ve sonuç olarak 117 ülkeden 600'den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belge paylaşılmıştır. Tüm dünyada eşzamanlı olarak yayınlanan Pandora Papers belgelerinde Türkiye’den içinde Rönesans Holding’in de bulunduğu 220’den fazla isim yer almaktadır.”

'KAMU PROJELERİNDEN ELDE ETTİĞİ KÂRLARI KAÇIRDI'

“Türkiye’den söz konusu araştırmalara katılan Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre; Pandora Papers belgelerine göre sadece kamuya açıklanan ihaleler ile son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding; vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktarmaktadır. Belgelerde yer alan bilgilere göre; Rönesans Holding'in kurucusu, Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın 17 Mart 2014 tarihinde Alcogal firması aracılığıyla İsviçre’de faaliyet gösterecek Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurmuştur. Şirketlerin sermaye kaynağı Rönesans Holding'in çalışma alanları olan "inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketi" olarak kayıtlara geçmiştir. Covar Trading Ltd.'nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının 30 Haziran 2017'de hazırlanan mali raporuna göre Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015 yılında 105 milyon 524 bin 132,32 ABD doları girmiştir. Yine aynı yıl 105 milyon 484 bin 952,46 doların ‘bağış’ adı altında şirket hesabından çıktığı görülürken bağışın nereye gittiği ise bilinmemektedir. Ayşe Ilıcak'ın bir diğer firması Dolmine International Ltd.'nin mali raporunda ise yine 2015 yılında 105 milyon 212 bin 000 doların şirketin İsviçre'deki Banque Pictet & Cie hesabına yattığı ve sadece 2015 için nakit benzeri varlıkların faiz geliri olarak firmaya 491.616,16 ABD dolarının girdiği gözlemlenmektedir.

Her iki firmanın da 2016 ve 2017 yıllarında başka herhangi bir ekonomik aktivitesi ise olmamıştır.  Basında yer alan iddialara göre bu durumda Ayşe Ilıcak'ın sadece bir yılda vergi cennetlerine aktardığı paranın 210 milyon 736 bin 132,32 ABD doları olduğu anlaşılmaktadır.

'2006’DAN İTİBAREN HANGİ ÜLKELERİN VERGİ CENNETİ OLDUĞUNA KARAR VERİLEMİYOR'

Türkiye'de Ocak 2006'dan itibaren, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30'uncu maddesinin 7 no'lu bendi değiştirilerek, vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari işlemlerde yüzde 30 vergi uygulanması kararlaştırılmıştır ancak Bakanlar Kurulu hangi ülkelerin vergi cenneti olduğuna karar vermediği için 15 yıldır bu vergi uygulanmamaktadır.” / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER