HDP'de kongre takvimi için 2 tartışma

HDP Parti Meclisi Kongre takvimini netleştirmek için toplanıyor. 30 Kasım’daki toplantıda tutuklu milletvekili ve parti yöneticilerinin yargılama süreçleri ile erken seçim tartışmaları ele alınarak tarih netleştirilecek. 7 Aralık’ta tutuklu bulunduğu dosyadan ilk duruşması görülecek Eş Başkan Selahattin Demirtaş’ın Kongre'de yeniden aday olup olmayacağı da merak konusu.

HDP'de kongre takvimi için 2 tartışma
Eş Başkanları ve 7 milletvekili tutuklu bulunan HDP’de 3. Olağan Kongre takvimi 20 Ocak 2018’de başlıyor. Ay sonunda toplanacak Parti Meclisi’nde kongre tarihi belirlenecek. Tarih belirlenirken tutuklu milletvekili ve parti yöneticilerinin yargılama süreçlerinin içerideki ve dışarıdaki durumu ile erken-baskın seçim olasılıklarının dikkate alınması bekleniyor.


HDP’nin son MYK toplantısında parti tüzüğüne göre 20 Ocak 2018 tarihinden itibaren yapılması gereken “3. Olağan Kongre” takvimi ele alındı. Ocak 2018’den 2018 yılı sonuna kadar yapılabilecek Kongre Parti Meclisi gündemine alındı.

KONGRE TARİHİNDE 2 TARTIŞMA ETKİLİ OLACAK

30 Kasım’da toplanacak Parti Meclisi kongre takvimini ilk kez tartışacak. Tüzüğe göre 0cak 2018 itibariyle yapılması gereken ama erteleme imkanı da bulunan kongre tarihinin ilkesel olarak netleşmesi bekleniyor. Parti Meclisi Kongre’nin ocak ayı sonunda veya 2018 sonunda yapılmasına karar verebilir. Tarihin belirlenmesinde 2 tartışmanın etkili olması bekleniyor.

Kongre tarihinde belirleyici tartışma seçim süreci olacak. Baskın seçim, erken seçim olasılığı, diğer tarafta seçimin planlanan tarihte de yapılamayabileceği gibi siyasi tartışmalar ele alınacak. Seçimlerle ilgili belirsizlik durumunun tüm yönleriyle ele alınacağı toplantıda “kongrenin zamanında yapılması mı ertelenmesi mi daha yararlı olur?” sorusuna yanıt üzerinden kongre tarihi kararlaştırılacak.

YARGILAMA SÜREÇLERİ DE KONGRE TARİHİNİ ETKİLEYEBİLİR

Parti Meclisi’nin kongre tarihini belirlerken dikkate alacağı tartışmalardan biri de tutuklulukta 1 yılı geride bırakan milletvekilleri, parti yöneticileri ve çok sayıda belediye başkanının yargılama süreçleri olacak. Eş Başkan Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu dosyanın ilk duruşmasının yapılacağı 7 Aralık bu açıdan özel olarak değerlendirilecek. Sadece Demirtaş dosyası değil, tüm siyasetçilerle ilgili iç yargılama süreçleri ve dışarıda AİHM sürecinde yaşanabilecek gelişmeler de Kongre tarihinin belirlenmesinde etkili olacak.

KONGRE ÖNCESİ KONFERANSLAR YAPILACAK

Kongre sürecinin eş başkan adayları ve Parti Meclisi’ne girecek isimleri tartışmaktan ibaret olmadığını söyleyen parti yöneticileri, tarihin netleşmesiyle birlikte kongre öncesi parti politikalarının masaya yatırılacağı, yeni dönem politikalarının ele alınacağı ülke genelinde konferanslar düzenleneceğini, yerelde, özel kesimlerle yürütülecek tartışma sonrasında çıkacak yeni dönem politikalarını içerecek yol haritasının hazırlığının yapılacağını söyledi.

DEMİRTAŞ’LA YOLA DEVAM EDİLECEK Mİ?

HDP yönetimi Kongre için “isim tartışması en son” dese de Kongre’de tutuklu bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tekrar aday olup olmayacağı merak konusu. Partide bir kesim “Bırakabilirim” mesajı göndermesine karşın Demirtaş’ın yeniden Eş Başkanlığa getirilmesini savunurken bir diğer kesimin de tutuklu bulunmayan, daha aktif siyaset yapacak bir ismin Eş Başkanlığa getirilmesi gerektiği görüşünü dile getirdiği biliniyor. Eş Başkan adaylarının belirlenme sürecinde kongre öncesi konferanslardaki değerlendirmelerin de etkili olması bekleniyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2017, 20:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER