HDP'li Levent Tüzel'den Bakan Ala'ya 'gözaltında çıplak arama' soruları

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanan polis saldırılarına ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

HDP'li Levent Tüzel'den Bakan Ala'ya 'gözaltında çıplak arama' soruları
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanan polis saldırılarına ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Tüzel, önergesinde, hastanede tedavi edilirken gözaltına alınan, çıplak aramaya maruz kalan 17 yaşındaki E.S.A’ya kötü muamelede bulunan polisler hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını da sordu.


İstanbul Taksim ve Ankara Kızılay’da yaşanan polis şiddetini hatırlatan Tüzel, saldırılarda birçok kişinin yaralandığını, basın emekçilerinin görev yapmasının engellendiğini hatırlattı. 

SALDIRI EMRİNİ KİM VERDİ

Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının hangi gerekçelerle yasaklandığının cevaplandırılmasını isteyen Tüzel, Ala’nın şu sorulara cevap vermesini istedi: 

* AİHM kararları Bakanlığınız ve Hükümetiniz için bağlayıcı değil midir? 

* 1 Mayıs 2014 tarihinde konfederasyon başkanları ile emniyet yetkilileri arasında Şişli’de daha görüşmeler sürerken, kitleye saldırı emrini kim vermiştir? 

* Kitlenin önünde bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığını hiçe sayıp, milletvekillerine gaz bombası atan, onları darp eden, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’i zorla gözaltına almaya çalışan polisler hakkında ne işlem yapılmıştır? 

* 1 Mayıs'ta toplantı ve gösteri hakkını kullanmak isteyen insanlara polisin, ölümle ve uzuv kaybıyla sonuçlanan yaralanmalara neden olduğu tespitli kimyasal gaz bombaları, kimyasallı tazyikli su, plastik mermiyle saldırması ve şiddet uygulanması, Anayasada güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin kamu erki tarafından ihlal edilmesi değil midir?

POLİSLER HAKKINDA İŞLEM YAPILDI MI?

* Polisin attığı gazdan etkilenen 17 yaşındaki E.S.A’nın, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Acil Servisinde oksijen tüpüne bağlı olduğu sırada polis tarafından oksijen tüpü sökülerek hastaneden kolundan sürüklenerek zorla gözaltına alınması, kişinin yaşam hakkına müdahale ve suç değil midir? 

* Gözaltına alındığında nefes alamaması üzerine kafasından aşağı su dökülmesi işkence değil midir? 

* Vatan’da bulunan Emniyet Müdürlüğünde, 17 yaşındaki E.S.A’nın, iddiası, polislerin ‘Vajinanızda ne saklıyorsunuz’ deyip, duvara yaslayıp çıplak arama yapması, kişinin ruhsal ve vücut bütünlüğüne saldırı niteliğinde bir suç değil midir? 

* Bu polisler hakkında ne işlem yapılmıştır? 

* Şişli Çocuk Şube’ye götürülen 17 yaşındaki E.S.A ve 15 yaşındaki D.Ş ile 5 erkek çocuğa gözaltında kaldıkları 10 saat boyunca polislerce sürekli küfür edilmesi, bir polisin tutanaklardan telefon numarasını alarak E.S.A’ya ‘Ne haber S.’ yazarak kendisini taciz ettiği iddiaları araştırılmış mıdır? 

* Bu polisler hakkında ne işlem yapılmıştır? Gözaltına alınanlara, karakolda içinde patlayıcı bulunan bir sırt çantasını zorla kabul ettirmeye çalışarak zorla delil üretmeye çalışan polisler ile Beşiktaş’ta bir kişinin boynuna zorla poşu takıp resmini çekerek fişleyen polisler hakkında ne işlem yapılmıştır? 

* Sendika yetkililerince basına açıklanan bazı sivil giyimli, aynı model sırt çantası ve aynı model şapka taşıyan polislerin kitlenin arasından taş attıkları, bazı sivil polislerin sapan kullandıkları iddiaları doğru mudur?”  / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2014, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER