HDP'li Zeydan, 'ölüm virajını' Meclis'e taşıdı

HDP'li Abdullah Zeydan, 'ölüm virajı' olarak anılan çöplük mevkiinde yaşanan kazaları Meclis'e taşıyarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a soru önergesi verdi.

HDP'li Zeydan, 'ölüm virajını' Meclis'e taşıdı

Yüksekova-Van karayolunun 15'nci kilometresinde bulunan ve çöplük mevki olarak adlandırılan virajlı yolda yaşanan kazalar halkı bezdirme noktasına getirdi. Yaşanan kazalara rağmen önlemlerin alınmaması nedeniyle 21 Kasım 2014 tarihinde Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odasına üye şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri, söz konusu virajda bir araya gelerek karayolunu 15 dakikalık trafiğe kapatarak eylem yapmıştı.

Yetkililer tarafından önlem alınmasının talep edildiği protestonun ardından aynı yerde ölümlü trafik kazaları yaşanmaya devam ederken, son olarak geçtiğimiz gün meydana gelen kazada 4 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi de yaralanmıştı.

'ÖLÜM VİRAJI' MECLİS'E TAŞINDI

Ölümlü kazaların sık yaşanması nedeniyle halk arasında 'ölüm virajı' olarak anılan yol, son kazanın ardından Meclis'e taşındı. HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın cevaplaması talebi ile TBMM'ye soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinden "Yüksekova-Van 15. Km’sinde bulunan  Suüstü Köyü çöplük mevkiindeki keskin virajlar ve yolların dar olması nedeniyle  trafik kazaları günlük hayatın rutin bir parçası haline gelmiştir" diyen HDP'li Zeydan, "Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün denetimi ve gözetiminde bulunan bu mevkide meydana gelen, vatandaşların can ve mal güvenliğini her an tehlikeye atan bu kazaların önüne geçilmesi için gereken tedbir ve önlemlerin alınmaması nedeniyle can ve mal kayıpları meydana gelmektedir. Yüksekova-Van arası 15. Km’de bulunan Suüstü Köyü civarlarında meydana gelen trafik kazaları yöre insanının en tabi hakkı olan seyahat etmek hakkını her an tehdit altına almaktadır" ifadelerini kullandı.

kaza4-002-001.jpg

HDP'li Zeydan, 'ölüm virajında' daha önce yaşanan kazaları şöyle sıraladı:

"*26 Nisan, 2016, virajın keskin ve dar olması nedeni ile kontrolden çıkan tırın devrilmesi sonucunda bir yolcu minibüsü tırın korsesine çarpmış ve 8 vatandaşımız yaralandı,

* 15 Ağustos, 2015, 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 5’i ise yaralandı

* 21 Mayıs, 2013, Suüstü muhtarının da içinde olduğu 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1 vatandaşımız yaralandı.

* 19 Eylül, 2013, aynı aileden 3 vatandaş hayatını kaybetti, 11’i ise yaralandı,

* 10 Ekim, 2013, 1’i ağır olmak üzere 4 vatandaşımız yaralandı,

*12 Temmuz, 2012, sivil bir araç ile askeri bir aracın çarpışması sonucu 4 polis yaralandı,

* 18 Mart, 2010, 6 vatandaşımız yaralandı"

Yüksekova-Van karayolunun vakit kaybedilmeksizin uluslararası standartlara taşınması ve halkın hizmetine sunulması gerektiğini kaydeden Zeydan, Bakan Arslan'a şunları sordu:

*Trafik kazalarının nerdeyse rutin bir hale dönüştüğü Yüksekova’nın Suüstü mevkiindeki keskin virajlara dair neden kazaları önleyici bir tedbir alınmamaktadır?

* Hakkari ili ve ilçelerinde artan trafik kazalarının önüne geçmek için bir çalışmanız var mıdır? Varsa nedir?

* Suustü Köyü çöplük mevkiinde olağan bir hale gelen trafik kazalarının önüne geçmek için yöredeki ilgili STK’ların ve yurttaşların öneri ve uyarıları neden dikkate alınmamaktadır?

* Yörede, konuya vakıf olan STK ve uzmanlar Suüstü mevkiinde can ve mal kaybına neden olan trafik kazalarıyla ilgili açıkça Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün ihmalini ortaya koymaktadır. Bu ihmallerin neden olduğu maddi ve manevi zararların karşılanmasına dair bir girişimiz olacak mıdır?

* Geçtiğimiz yıllar içinde onlarca vatandaşımızın hayatına ve yöre insanın maddi kaybına neden olan bu duruma dair ilgili idari yetkililer ile ilgili herhangi bir hukuki işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa gerekçesi nedir?

* Türkiye’nin bir çok yerleşim yerinde yapılan duble yollar, tarihi ipek yolunun önemli kavşaklarından biri olan Hakkari ve ilçelerinde neden yapılmamaktadır? Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa ne düzeydedir?

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2016, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER