HDP'nin Muş başvurusuna YSK'den ret

HDP'nin, Muş'ta 103 sandıktaki 2 bin 449 geçersiz oyun yeniden sayılması talebiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı başvuru reddedildi. HDP'nin adayı Sırrı Sakık karara, “YSK alelacele değerlendirmeden kararı reddetti. Artık tuz da kokmuşsa yapılacak tek şey vicdanlarda mahkum etmektir. Bu halk sizi affetmeyecek” sözleriyle tepki gösterdi.

HDP'nin Muş başvurusuna YSK'den ret
Muş’taki 31 Mart yerel seçimlerinde YSK’nin geçici verilerine göre Cumhur ittifakı 15 bin 919, HDP ise 15 bin 381 oy aldı. Seçim 538 farkla sona ererken, kurulan 103 sandıkta kullanılan 2 bin 449 oy geçersiz sayıldı.


Geçersiz sayılan oyların büyük bölümünün kendilerine ait olduğunu belirten HDP, yeniden sayım için önce Merkez İlçe Seçim Kurulu ve İl Seçim Kurulu’na itiraz etti. İtirazın reddedilmesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuru yapıldı. Ancak itirazı değerlendiren YSK, ret kararı verdi.

Duruma sosyal medya hesabı Twitter’dan tepki gösteren HDP Muş Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık, “YSK alelacele değerlendirmeden kararı reddetti. Artık tuz da kokmuşsa yapılacak tek şey vicdanlarda mahkum etmektir. Bu halk sizi affetmeyecek” paylaşımını yaptı.

‘HUKUKSUZLUĞA SON VERİN’

Karara bir tepki HDP Muş Milletvekili Mensur Işık’tan geldi. Işık, MA’ya yaptığı açıklamada, YSK’nin Muş kararının hukuksuz olduğunu vurgulayarak, “Elimizdeki onca somut delile rağmen bu kararın verilmesi, YSK’nin tarafsızlığını tartıştıracaktır” dedi.

Malazgirt ilçesindeki oy farkının ise sadece 3 olduğunu ve 432 oyun geçersiz sayıldığını belirten Işık “Elimizde somut deliler olmasına rağmen İl ve İlçe Seçim kurullarının verdiği ret kararını hukuki bulmuyoruz. Örneğin Tekman’da 217 oyla kazanmamıza rağmen AKP’nin itirazı kabul edilip tüm oylar 2 gün boyunca sayıldı. Birçok yerde AKP ve MHP’nin yaptığı itirazlar kabul ediliyor. Bunun hukukta ve vicdanda yeri yoktur. YSK’ye sesleniyoruz; bir an önce bu hukuksuzluğa ve adaletsizliğe son verin” çağrısında bulundu. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2019, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER