İddia: Peşmerge Kerkük'e geri dönüyor

ABD'nin Kerkük çevresinde artan IŞİD saldırıları üzerine Bağdat hükümetine baskı yaptığı, peşmergenin kente döneceği öne sürüldü. İddiaya göre, peşmerge önümüzdeki hafta Irak ordusuyla koordinasyon içinde Kerkük'e dönüyor.

İddia: Peşmerge Kerkük'e geri dönüyor
Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrası kontrolü aldığı Kerkük’e peşmergenin geri döneceği iddia edildi. Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Kerkük Teşkilatı İlişkiler Sorumlusu Adnan Seyid, bu konuda anlaşma sağlandığını öne sürdü.


‘ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA OPERASYON ODASI KURULACAK’

Rûdaw’a konuşan Seyid, peşmergenin kente geri dönmesi için ABD’nin Bağdat yönetimine baskı yaptığını belirtip şu ifadeleri kullandı: “KYB’li yetkililerden duyduğum kadarıyla, merkezi Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümeti Amerika’nın baskısı altında peşmergenin Kerkük’e geri dönmesi konusunda anlaşmış. Anlaşmaya göre, peşmerge önümüzdeki hafta kentte dönerek ortak operasyon odası kurulacak.”

‘IŞİD ÖNCESİNDEKİ DÖNEME DÖNÜLECEK’

Peşmergenin anlaşma kapsamında IŞİD öncesindeki dönem gibi Irak ordusu ile birlikte bölgenin güvenliğini sağlayacağını dile getiren Seyid, “Peşmerge kent merkezine girmeyecek sadece Kerkük sınırında bulunacak. Ayrıca Peşmergenin sadece bir tugayının kente dönmesi de söz konusu” ifadelerini kullandı.

RUDAW: ABD, IŞİD YÜZÜNDEN BASKI YAPTI

Rûdaw ise Kerkük yakınlarındaki IŞİD saldırılarının artması üzerine ABD’nin peşmergenin dönmesi için merkezi Irak hükümetine baskı yaptığını yazdı.

KYB: ABD IŞİD’E KARŞI ÖNLEM ALIYOR

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Yardımcısı Rewend Mele Mahmud da, Amerikalıların peşmergenin Kerkük’e dönmesini arzu ettiğini ifade ederek, “IŞİD’in yeniden toparlanarak büyüdüğünü görüyorlar bu yüzden Bağdat da peşmergenin dönmesini iyi görüyor. Peşmergenin kendi yerlerine geri dönmesi için bu iyi bir yol” dedi. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2018, 18:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER