İHD'den Hatipoğlu ve ATV için suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği, Nihat Hatipoğlu'nun canlı yayında bir çocuğun dinini değiştirilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu. İHD yaptığı suç duyurusunda 13 yaşındaki çocuğun özel alanına müdahalede bulunulduğu ve bu durumun çocuk hakları sözleşmesini ihlal ettiğini söyledi.

İHD'den Hatipoğlu ve ATV için suç duyurusu
İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu’nun, geçtiğimiz günlerde ATV’de yayınlanan iftar programında, 13 yaşındaki bir Ermeni çocuğun dinini değiştirmesiyle ilgili, İnsan Hakları Derneği (İHD) suç duyurusunda bulundu. İHD, yaptığı suç duyurusunda ATV’nin hukuka aykırı davrandığını ve çocuğun özel hayatına müdahale edildiğini belirtirken Hatipoğlu ve ATV yöneticileri hakkında dava açılmasını talep etti.

‘ATV HUKUKA AYKIRI BİR YOL İZLEDİ’ 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Nihat Hatipoğlu ve ATV sahipleri ile çalışanları hakkında suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiği belirtilirken ATV’nin hukuka aykırı davrandığı belirtildi: “Çocuk hukukunun en temel ilkesi, çocuğun üstün yararı ilkesidir. Her şeyden önce bu ilke gözetilmeden, çocuk canlı yayında milyonlarca insanın izlediği bir programda yüzü açıkça gösterilecek şekilde kullanılmıştır. Türk Ceza Kanununun 115. maddesinin 3. fıkrası, ‘Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç veya düşüncesine müdahale edilmesini’ suç saymıştır. ATV canlı yayınında hukuka aykırı bir yol izlenmiş, henüz reşit olmayan 13 yaşındaki bir çocuğun özel alanına müdahalede bulunulmuştur.”

ANNE: O MÜSLÜMAN OLMADI

Çocuğun annesi Alina Y. de Ermenistan’da yayın yapan Lurer.com’a konuştu. Agos’ta yer alan habere göre, Alina Y. “Çocuğum Müslüman olmadı. Biz Ermeniyiz, Hristiyanız. Ben bilseydim kendim, çocuğumun yanına giderdim ama bilmiyordum. Dükkanda çalışıyorum. Aniden bana haber geldi. Artur 13 yaşında, saf bir çocuktur. Suriyeli arkadaşı ‘gel beraber canlı yayında konuşalım sonra bize hediyeler verirler, onlarla da oturup yemek yeriz’ demiş, çocuğum da saf saf onunla gitti. Çocuktur o, yanlış yaptı. O Müslüman olmadı, sünnet olmadı” diye konuştu.

Anne Alina Y. ayrıca HDP milletvekili Garo Paylan’ı da aradı ve çocuğunun kendisinin onayı olmadan programa çıkarıldığını söyledi. Paylan “Çocuk istismarı yapan program hakkında yarın RTÜK’e ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Başepiskopos Aram Ateşyan da 13 Mayıs Pazar günü yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanı’nın aradığını ve şikayette bulunduğunu söyledi. 

HATİPOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Nihat Hatipoğlu, 13 yaşındaki çocuğun canlı yayında Müslüman olmasına dair açıklama yaptı. Hatipoğlu, ailenin bu duruma izin verdiğini, ancak daha sonra tepkiler üzerine söylem değiştirdiklerini iddia etti. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2019, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER