İran'ı karıştıran istifa: Zarif'ten 'ölümcül zehir' çıkışı geldi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, istifa etmesi sonrası ilk demecinde dış politika konusundaki iç anlaşmazlıkları 'ölümcül zehir' diye niteledi. İranlı vekiller ise istifanın kabul edilmemesi için imza topluyor.

İran'ı karıştıran istifa: Zarif'ten 'ölümcül zehir' çıkışı geldi
İran, dışişleri bakanı Cevad Zarif’in sürpriz istifasıyla karıştı. Zarif bugün bir gazeteye demecinde dış politika konusunda yaşanan iç kavgaları ‘ölümcül zehir’ diye nitelerken, bir grup vekil de istifanın kabul edilmemesi için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye mektup yazdı.

İran meclisindeki vekillerin büyük çoğunluğunun imzaladığı mektupta, Ruhani’ye istifayı resmen kabul etmemesi çağrısı yer alıyor. Meclis Başkanı Ali Necefi Koşrodi, IRNA ajansına yaptığı açıklamada mektubu kendisinin de imzaladığını ve daha fazla imza toplamayı planladıklarını söyledi.

‘ÖLÜMCÜL ZEHİR’

2015’teki tarihi nükleer anlaşmanın mimarı olan Zarif ise Cumhuri İslam gazetesine demecinde, istifasının arka planında iç baskının olduğunu ima etti. Zarif, “Önce dış politikamızı parti ve fraksiyon kavgasından kurtarmalıyız. Dış politika için ölümcül zehir, parti ve fraksiyon kavgası meselesi haline gelmesidir” dedi.

Zarif, bakanlık çalışanlarına istifa etmeme çağrısında da bulundu.

Yaklaşık altı yıldır dışişleri bakanı olan Zarif, İran’ın 2015’te Washington dahil Batılı güçler ile yaptığı ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl çekildiği tarihi nükleer anlaşmanın mimarıydı. İran’ın nükleer programından geri adım atması karşılığında Batı yaptırımlarının kaldırılmasını öngören anlaşma, ülke içindeki sertlik yanlılarının tepkisini çekmişti.  (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2019, 11:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER