IŞİD saldırıları için Meclis Araştırması istendi

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, IŞİD'in Rojava'ya yönelik saldırılarını araştırılması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

IŞİD saldırıları için Meclis Araştırması istendi
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, IŞİD'in Rojava'ya yönelik saldırılarını araştırılması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.


Meclis başkanlığına önerge veren Baluken, "Musul'da edindiği askeri ve lojistik gücü Rojava'ya saldırmak üzere kullanan İslam Devleti adlı örgüt, Rojava halklarına yönelik büyük bir saldırı başlatmıştır. Bu saldırılarda, kimyasal silahların kullanıldığına ilişkin ciddi veriler vardır" dedi.

Baluken, YPG'nin sözcüsü Rêdûr Xelîl'in yaptığı "Bir süreden beri Kobanê Kantonu terörist IŞİD örgütünün vahşi saldırılarına maruz kalmaktadır. Bu saldırılarda IŞİD çeteleri, aralarında ABD'nin termal füzeleri dâhil her türlü ağır silah kullanmakta. Bununla birlikte, Kobanê Kantonu sağlık ekipleri ile uzmanlar tarafından yaralı ve şehitler üzerinde yapılan ilk araştırma sonucu çetelerin kimyasal silahlar kullandığı tespit edildi. Araştırmayı yapan doktorlar, şehit cenazeleri üzerinde yanık izleri ile beyaz benekler tespit etti" açıklamasına dikkat çekti.

IŞİD'in kimyasal silah kullanması ve mezhep savaşlarına kapı aralayacak katliamlarda bulunmasına karşın Türkiye başta olmak üzere çeşitli bölgesel ve küresel güçlerin sessiz kaldığına dikkat çeken Baluken, "Çeşitli bölgesel ve küresel güçlerin sessiz kalmasının yanı sıra bu çetenin yaptığı katliamların ve politikalarının hangi güçlere yaradığının ortada olması, bu çetenin vekalet savaşı yürüttüğü ihtimalini oldukça güçlendirmektedir" dedi.

Son gelişmelerin Ortadoğu'da kanlı bir dönemin ayak sesleri olarak yorumlandığını kaydeden Baluken, önergesinde şunları belirtti:
"AKP iktidarının Ortadoğu'da halkların kazanımlarını katliamlarla yok etmek isteyen IŞİD adlı çeteye karşı pozisyon geliştirmek, çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesini sağlamak, mezhep çatışmalarının Türkiye'ye sıçramasının önüne geçmek amacıyla yapısal bir politika değişikliğine gitmesi şarttır.

Bu bağlamda, AKP iktidarı tarafından oluşturulan Ortadoğu politikasının yürütülen demokratik çözüm sürecinin ruhuna ve felsefesine uyumlu bir hale getirilmesi ve barışa hizmet edecek bir forma kavuşturulması için Meclis Araştırma Komisyonu kuruması ülkenin geleceği açısından elzemdir."

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2014, 00:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER