İstanbul seçiminde sürpriz beklentisi

23 Haziran’da yenilenecek İstanbul seçimi için geri sayım başladı. Son hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sahaya inmesiyle kampanya dili sertleşti. 31 Mart’ta bu dilin kaybettiğini söyleyen CHP, Erdoğan’ın sahaya çıkmasından memnun. AK Parti’de ise farklı görüşler var.

İstanbul seçiminde sürpriz beklentisi
İstanbul’da yenilenecek seçime sayılı günler kala siyaset sahnesi 31 Mart öncesine döndü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahaya inişiyle yeniden sertleşen dil AK Parti’yi bölerken, CHP bu tablonun oylarını artıracağı görüşünde.


Cumhurbaşkanı Erdoğan Tacikistan gezisine giderken seçim sürecinde sahada olmamasıyla ilgili soru üzerine “Son hafta halkla buluşma toplantıları yapmayacağımı kimse söyleyemez” dedi ve dönüşünde İstanbul’da yoğun bir çalışma başlattı. Katıldığı tüm programlarda CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nu sert sözlerle hedef alan Erdoğan seçim gününe kadar meydanlarda olacak.

ERDOĞAN BİZİ BEKLETTİ, AMA İYİ OLDU

Erdoğan’ın sahaya inmesi CHP’de olumlu karşılandı. İstanbul seçim çalışmalarının koordinasyondan sorumlu bir yönetici, “Erdoğan aslında bizi çok bekletti ama sonunda geldi ve iyi oldu. Şu an oyumuzu daha da artırıyor” dedi. CHP bu değerlendirmeyi yaparken, ayrıştıran, kutuplaştıran seçim dilinin 31 Mart’ta ters teptiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle 23 Haziran kampanyasında seçim stratejisi yumuşatılırken bir anda eskiye dönüşün seçmende daha da olumsuz bir etki yaratacağı görüşü savunuluyor.

SÜRPRİZ BEKLENTİSİ

KONDA’nın Ekrem İmamoğlu’nu 9 puan önde gösteren anketi her ne kadar seçim sonucunda puan farkı beklense de CHP’yi şaşırttı. Daha çok 4-5 puan farkın konuşulduğu CHP’de “9 puan fark sürpriz olur” yorumu yapılıyor. Sahadaki üstünlüğün CHP’de olduğuna vurgu yapan partililer, AK Parti’nin ise hâlâ seçimi neden iptal ettiğini anlatmakla meşgul olduğunu söylüyor. “Ekrem İmamoğlu’na oy verdim ama pişmanım” diyen bir tek kişi bulunmadığını, 23 Haziran kampanyasını da tamamen İmamoğlu’na oy vermeyen seçmeni ikna etme üzerine kurduklarını anlatan bir partili, “Tüm seçim kampanyası boyunca deplasmanda çalıştık. Ülkücülerden muhafazakarlara bize oy vermeyen seçmenlere ulaşmaya çalıştık. Yine Kürt seçmene ulaşmak için çaba harcadık. Bu anlamda KONDA’nın anketinde olduğu gibi bir sürpriz olursa da şaşırmayağız” dedi.

EYT, AF KARTI ÇALIŞIR MI?

Peki seçime günler kala iktidar kanadından seçmen davranışını etkileyecek bir hamle gelir mi? Toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar, af ya da 3600 ek göstergeyle ilgili bir adım atılır mı? CHP’de genel görüş kararsız seçmenin kalmadığı, bu yönde atılacak adımların da artık oy verme davranışını etkilemeyeceği yönünde.

CHP’DE YOL KAZASI İSTENMİYOR

CHP son güne kadar saha çalışmalarına devam edecek ama kalan 3 günde sandık güvenliği, memleketine ya da tatile giden seçmenlerin İstanbul’a taşınması gibi örgütsel çalışmalara ağırlık verecek. Seçime kısa bir süre kala bir yol kazasının yaşanmaması için partililer de uyarıldı. Cumhurbaşkanının açıklamalarına genel başkan dışında mümkün olduğu kadar cevap verilmeyecek. Partililer polemik yaratacak açıklamalardan kaçınacak. CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun seçime kadar televizyon yayınlarına katılmama kararının da bu doğrultuda alındığı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanının sahaya çıkışı AK Parti’de ise görüş ayrılığına neden oldu. Bir parti yöneticisi strateji değişikliğine karşın son hafta Erdoğan’ın meydanlara inmesini gülümseyerek  “Dayanamadı” sözleriyle karşılarken, bu durumun seçim sonucunu nasıl etkileyeceği sorusuna, “Fayda sağlamaz, ne yazık ki ters tepebilir” yanıtını verdi. Ancak AK Parti’de Erdoğan’ın sahaya çıkışının kendi seçmenini konsolide etmeye büyük katkı yapacağı görüşünü savunan çok sayıda kişi de var.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN ŞEFFAF SEÇİMİ OLACAK

Kampanya sürecinde sandığa gitmeyen 1 milyon 700 bin ve geçersiz oy kullanan yaklaşık 700 bin seçmene dönük partililerin ifadesiyle “özel”, “sessiz”, “kapalı” bir çalışma yürüten AK Parti, ayrıca Saadet Partisi oylarının yarısının da alınabileceği görüşünde. AK Parti’de 31 Mart seçiminde yaklaşık 30 bin oy alan ama 23 Haziran seçiminde adayını çeken DSP’den de oy geleceğini hesaplayanlar var. Binali Yıldırım’ın puan farkı ile seçimi alacağını düşünen AK Partili neredeyse yok. Genel görüş seçimin tartışma yaratmayacak bir oy farkıyla Yıldırım lehine sonuçlanacağı yönünde. Partilerin 23 Haziran hazırlıklarına dikkat çekerek, seçimin Cumhuriyet tarihinin belki de en güvenli ve şeffaf seçimi olacağını söyleyen partililer, bu nedenle seçim sonuçlarıyla ilgili ciddi bir itiraz sürecinin de işlemeyeceği görüşünde.

AMELİYAT OLAN BULDAN OY KULLANACAK

HDP geçtiğimiz hafta eş başkanlar, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte İstanbul’da yoğun bir seçim kampanyası başlattı. Kampanya seçim gününe kadar devam edecek ancak seçime bir hafta kala HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, bir rahatsızlığı dolayısıyla ameliyat olmak zorunda kaldı. Hastaneden taburcu edilen Buldan’ın doktorun evde dinlenmesi uyarısına karşın pazar günü sandık başına gidip oyunu kullanacağı, tüm seçmenlere de ‘oy kullanın’ çağrısında bulunduğu öğrenildi.

ASKERLİK YASASINA SEÇİM AYARI

İstanbul seçiminde son haftaya girilirken Meclis’te de yeni askerlik kanun teklifi mesaisi vardı. 2 gün süren görüşmelerin bu hafta devam etmesi ve teklifin yasalaşması mümkündü ancak teklifin bütünü üzerindeki oylama seçimden sonra 25 Haziran Salı gününe bırakıldı. Partilerin bu kararı, “askerlik gibi bütün toplumu ilgilendiren bir konunun seçim malzemesi olarak algılanmaması için” mutabakatla aldığı öğrenildi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2019, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER