İstanbul'da Newroz ateşi yandı

İstanbul’da kutlanacak Newroz için Kartal Meydanı için izin çıktı. İstanbullular kutlamalar için alana geldiler.

İstanbul'da Newroz ateşi yandı

İstanbul’da kutlanacak Newroz için üç ilçede yapılan başvuruya, Kartal Meydanı için izin çıktı. Newroz Tertip Komitesi’nin çağrısıyla İstanbullular Kartal Meydanı’na akın etti.  Birçok sivil toplum kuruluşu ve yurttaş sabah erken saatlerinde Newroz alanına giriş yaptı. Meydanın girişinde güvenlik önlemleri alınırken meydana giriş yapan yurttaşlar detaylı bir üst aramasından geçiriliyor.

Saat 11.00’de başlayan Newroz programı Kürtçe, Türkçe ve horonlar eşliğinde başladı.

Newroz kutlamalarının yapılacağı alanda HDP’de güvenlikten sorumlu. Miting öncesi gerginlikler de yaşanmaya başladı. Gaziosmanpaşa ile Arnavutköy ilçelerinden gelecek otobüslerin polis tarafından engellendiği bildirildi.  Özel harekat polisinin 6 kişiyi slogan attığı için gözaltına aldığı iddia edildi.

NEWROZ CEZASI KESİLDİ 

Polis Newroz’a araçlarıyla gelen bütün araçlara trafik ceza kesti. Protokolden araçlarıyla gelen İstanbullulara seslenilerek “Arkadaşlar araçlarınızı çekin 16 Nisan’da bunun da hesabını soracağız” denildi.

‘DEMİRTAŞ’IN SESİ DİNLETİLİYOR’

Tutuklu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın grup toplantısındaki yaptığı “HDP varoldukça, HDP’liler bu topraklarda var olduğu müddetçe sen başkan olmayacaksın, Seni başkan yaptırmayacağız” konuşmasının dinletilmesi alanda büyük coşkuyla karşılandı. Alanda sık sık; “Selahattin Demirtaş onurumuzdur” sloganları atılıyor.

‘EŞBAŞKANLARIN MESAJI OKUNDU’

Program başlamadan tutuklu HDP milletvekilerine ve tutuklu siyasetçilere selam gönderildi. Sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybedenler adına 1 dakikalık saygı duruşu yapılmasının ardından HDP Kartal ilçe eşbaşkanları ve  Kobani’den gelen Muhammed konuştu. Alanda HDP’nin tutuklu eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın Newroz mesajı okundu.

HDP’Lİ VEKİLLER SAHNEDE

Mektubun okunmasının ardından Newroz ateşini yakmak üzere Barış Anneleri, İstanbul İl Eş Başkanları Esengül Demir ve Mustafa Avcı, Garo Paylan ve Filiz Kerestecioğlu sahneye çıktı.

‘DEMİRTAŞ OLSAYDI ‘ŞAPŞİKLER SANDIĞA GİDECEĞİZ’ HAYIR DİYECEĞİZ DERDİ’

Kartal’da düzenlenen ilk kutlamada HDP MYK üyesi Sezai Temelli konuştu. Temelli “Diyolar ki Kürtler referandumu boykot edecek. Eğer Demirtaş burada olsaydı,’Ey şapşikler sandığa da gideceğiz hayırda diyeceğiz’ derdi. Hazırladıkları bu Anayasa taslağında kadın yok, işçi yok varsa yoksa tekçi zihniyet var. Bu yüzden bu Anayasaya hayır diyoruz. Kendi anayasamızı biz yapacağız kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz” diye konuştu.

‘BU ANAYASA YAKILANLARA NE GETİRİYOR?’

Temeli’nin ardından İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu sahneye çıktı. Kerestecioğlu “Bütün engellemelere rağmen her yerde önümüze çıkmalarına rağmen yok hafta sonu olmaz demelerine rağmen bizler buradayız. Biz hazırlanan bu Anayasaya, Anayasa demeye utanıyoruz. Bu Anayasa yakılan yakılan Cizre’ye Sur’a ne getiriyor? Bu Anayasada gençler, kadınlar var mı? Emekçilerin modern dehaklara karşı mücadele ettiği gündür bugün. Newroz her yer de diriliştir, direniştir. Bizler de bu uyanışın adım adım başladığını, baharı engelleyemeyeceklerini biliyoruz” dedi.bebekana

Miraz bebek Newroz’da unutulmadı…

Kartal’da düzenlenen Newroz kutlamalarında referandumda ‘hayır’ çağrısı yapılıyor.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda 19 Mart Pazar günü kutlanmak istenen Newroz’a valilik izin vermemişti. Bunun üzerine halkın Newroz’u tüm ilçelerde kutlayacağı belirtilmişti. Ardından İstanbul Newroz Tertip Komitesi, valiliğe 21 Mart günü için bölge bölge başvuru yapmıştı. (Duvar)

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2017, 21:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER