Kalın: Ekonomik savaştan yana değiliz

ABD'yle yaşanan krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump'ın tutumunun tüm dünya ekonomisine zarar verdiğini söyledi ve "Bir ekonomik savaştan yana değiliz" dedi.

Kalın: Ekonomik savaştan yana değiliz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, haftalık bilgilendirme toplantısında ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye entegre bir halde olduğunu belirten Kalın, oluşacak sonuçların kelebek etkisi yaratarak tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi.

Kalın’ın konuşmasında ve sorulara verdiği yanıtlarda şu başlıklar öne çıktı:

SESSİZ KALMAYIZ: Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değil, ama kendisine yönelik bir saldırı olursa sessiz kalması beklenemez. Alınan önlemlerle iyileşmeler olduğu görülüyor. Türkiye dünya ekonomisiyle entegre olmaya devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

TÜRKİYE’NİN HAYAL KIRIKLIĞI DAHA DERİN: Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye’nin yaşadığı hayal kırıklığından bahsedelim. Bir papaz için ilişkileri yıkıyorlar. Halbank davası haksız şekilde devam ediyor. Bir bankanın uluslararası itibarı zedeleniyor. Hakan Atilla haksız yere cezaevinde. Yapıcı bir irade ortaya konulursa diplomatik çözüm için gerekli tavrı gösteririz.

VATANDAŞ BOYKOTU SAHİPLENİYOR: Trump içerde sıkıştıkça bunu dışarıya yansıtıyor. Kanada, Çin, Rusya, Almanya gibi ülkelerle de sıkıntılar yaşadığını gördük. Bu durum dünya ekonomisinin yanısıra ABD ekonomisine de zarar veriyor. ABD ürünlerine ek vergi getirilmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartıldı. Vatandaş da bunu sahipleniyor. Döviz kurundaki gerileme, alınan tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor.

KATAR EMİRİNİN ZİYARETİ ÖNEMLİ: Katar Emiri, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelecek. Bu ziyareti biz önemsiyoruz. Katar’ın Türkyie’nin yanında olduğunun bir işaretidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bugün öğleden sonra Sayın Merkel ile, yarın da Sayın Makron’la telefon görüşmesi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın eylül başında Kırgızistan’a bir ziyareti gerçekleşecek.

İDLİB İÇİN TÜM İMKÂNLAR SEFERBER: Suriye’deki savaşın diplomatik yollarla sonlandırılması için Astana sürecini önemsiyoruz. Garantör ülke olarak Türkiye daha önce yaşananların İdlib’de olmaması için bütün imkanları seferber etmiş durumda. Bu noktada Suriye rejiminin İdlib ve diğer noktalardaki saldırılarını sonlandırması çağrısını yineliyoruz.

F-35 ÇOK TARAFLI BİR PROJE: Sayın Trump’ın imzaladığı madde büyük bir paketin içinde. Şu anda somut bir karşılığı yok. Pilotlarımızın eğitimi devam ediyor. Türkiye F35’lerin sadece müşterisi değil, ortağıdır da… F-35 çok sayıda ülkenin taraf olduğu bir proje, tek muhatap ABD değil. Şu ana kadar da üzerine düşen sorumlulukları da yerine getirmiştir. İş bu yöne giderse hukuk yollarına başvururuz. Umarım iş bu noktaya gelmez. Ülkemizdeki bu birlik ve dayanışma duygusunun bir mesaj olacağını düşünüyorum.

MENBİÇ: Türk ve ABD askerleri birbirlerinden ayrı devriyelerini yapıyor. Menbiç çevresinden YPG/PYD unsurlarının çekilmeye başladığını görüyoruz. Amacımız, YPG unsurlarının tümünün Fırat’ın doğusuna çekilmesi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2018, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER