Karabağ'da yapılan anlaşma neyi öngörüyor?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında dün gece varılan anlaşma çatışmaları sonlandırırken, Karabağ çevresindeki Ermenistan işgaline de son veriyor. Peki, bölgeye Rus barış gücü konuşlandırılmasını da öngören anlaşmanın ayrıntıları ne? Karabağ'a Ankara da asker gönderecek mi?

Karabağ'da yapılan anlaşma neyi öngörüyor?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ'da altı haftadır devam eden çatışmalar, tarafların dün gece geç saatlerde Rusya'nın garantörlüğünde vardığı anlaşmayla son buluyor. Anlaşma kapsamında Ermenistan Karabağ çevresinde işgal ettiği bölgelerden çekilecek; Karabağ'da ise taraflar kendi elindeki toprakları kontrol etmeye devam edecek. Bölgeye Rus barış gücü de konuşandırılacak.

Peki, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Çok zor bir karar aldım" ve "İnanılmaz derecede acı verici" diye nitelediği, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ise "Düşmanı topraklarımızdan kovduk, diz çöktürdük" sözleriyle anlattığı anlaşmanın ayrıntıları ne?

KARABAĞ ÇEVRESİNDEKİ İŞGAL BİTİYOR

Anlaşma uyarınca çatışmalar son bulacak; Ermenistan Dağlık Karabağ'ın çevresinde bulunan topraklardaki işgaline son verecek.

Dağlık Karabağ'da ise taraflar kendi elindeki toprakları kontrol etmeye devam edecek. 

Anlaşma metninde, Karabağ'ın statüsüne herhangi bir atıf da yer almıyor.

BARIŞ GÜCÜ NEREYE KONUŞLANACAK?

Ermenistan'dan Dağlık Karabağ'a, Nahçıvan'dan Azerbaycan'a iki koridor açılacak. Bu  bölgeye Rus barış gücü konuşlanacak. Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesine paralel olarak Rus barış gücü beş yıllığına bölgeye konuşlanacak, tarafların itiraz etmemesi durumunda beş yıl daha kalacak. Rusya Savunma Bakanlığı bölgeye 1960 asker gönderileceğini duyurdu.

TÜRK ASKERİ GİDECEK Mİ?

Aliyev'in bölgeye konuşlandırılacak barış gücünde 'Türkiye'nin de görev yapacağını' söylemesine rağmen, Rusya'nın açıklamasında böyle bir bilgi şu ana dek yer almadı. İmzalanan anlaşmada da Türk askerlerine dair bir ifade bulunmuyor. 

Habertürk televizyonu ise dün gece, Türkiye'nin bölgede varlık göstermek için Rusya ile ayrı bir anlaşma üzerinde çalıştığını duyurdu. Ancak bu konuda taraflardan resmi bir açıklama yapılmadı. 

ÜÇ AŞAMALI ÇEKİLME

Anlaşma kapsamında, işgal altındaki Azerbaycan topraklarından Kelbecer 15 Kasım, Ağdam 20 Kasım, Laçin ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a teslim edilecek. 

Ermenistan, Kelbecer'i ve Laçin bölgesini Ermenistan arasında bir bağlantı sağlayacak ancak Şuşi'ye dokunmayacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak Azerbaycan'a iade edecek.

Önümüzdeki üç yıl içinde, başkent Hankenti'ni (Stepanakert) Ermenistan'a bağlayacak olan Laçin koridoru üzerinden, bu yolu kontrol edecek barış güçlerinin daha fazla konuşlandırılması için yeni bir yol inşa edilecek. Azerbaycan Cumhuriyeti, insanların, araçların ve malların Laçin koridoru boyunca ikili yönlü hareketlerinin güvenliğini garanti edecek. 

SİVİLLER EVLERİNE DÖNECEK

Dağlık Karabağ ve çevresinde yerlerinden edilmiş siviller, BM Sığınmacılar Yüksek Komiserliği gözetiminde evlerine geri dönecek. 

Anlaşma kapsamında esirler karşılıklı olarak takas edilecek. Yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği gözetiminde Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelere geri dönebilecek. 

Savaş esirleri ve diğer tutuklular takas edilecek. (Dış Haberler, Medya Günlüğü)

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2020, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER