Kılıçdaroğlu: Demirtaş, Önder neden içerideler?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grubundaki konuşmasında adalet vurgusu yaptı ve siyasiler, gazeteciler ve aydınların haksız yere hapiste tutulduğunu anlattı. Kılıçdaroğlu, "Sırrı Süreyya Önder, bırakın siyaset adamını, önemli bir entelektüel, niye içeride? Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçeyle içeride? Bu kişi cumhurbaşkanı olabiliyorsa hapiste ne işi var?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu: Demirtaş, Önder neden içerideler?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grubu toplantısında ‘adalet’ vurgusu yaptığı konuşmasında haksız yere cezaevine konulanları sayarken,  Edirne Cezaevi’nde tutulan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve Kandıra Cezaevi’ndeki eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i de andı. Kılıçdaroğlu, Önder için, “Bırakın siyaset adamını, önemli bir entelektüel niye içeride?”  diye sordu.

‘MADIMAK’TA İNSANLIK KATLİAMI YAŞANDI’

CHP lideri, grup toplantısında, Sivas katliamını anarak başladı. “Bugün 2 Temmuz. Madımak olaylarına gelmek istiyorum” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “İnsanlar sazlarıyla sözleriyle panelde bir şeyler anlatmak istediler. 2 Temmuz’da Madımak’ta insanlık katliamı yaşandı. Bunu unutmayacağız, unutturmayacağız. Şunun bilinmesi çok önemli. Bir insanı, düşüncesini, siyasi görüşünü beğenmeyebilirsiniz. Ama bir insanı yakamaz, öldüremezsiniz. Ama kini ve öfkeyi de asla yüreğimizde tutmamalıyız. Kini ve öfkeyi bir tarafa bırakacağız. Geçmişteki hataları bir kenara bırakacağız.”

ERDOĞAN’A ERGENEKON SORUSU: HİCAP DUYUYOR MUSUN?

Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasının beraatla bittiğine dikkat çekerek, “2007’de Ümraniye’nin çatısında bulunan el bombaları ile Ergenekon ve Balyoz davası başladı. Ne oluyordu Türkiye’de? Bulunan el bombasından orduya, aydınlara, gazetecilere operasyon yapılıyordu. 12 yıllık üretilen yalan 2019’da çöktü” dedi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Tamamının yalan olduğu mahkeme ile doğrulandı. 3 bin kişi hakkınd atakip yapıldı, 588 kişi hapse atıldı, 7 kişi ifadesini vermeden öldü, 7 kişi kanser oldu, Genelkurmay Başkanı terörist diye hapse atıldı. Toplumun belleği unutmasın diye anlatıyorum bunları. 12 yıl sonra ‘Pardon’ diyoruz. 12 yılda bu ailelerin çektiklerinin hesabını kim verecek? Ali Tatar’ın, Erhan Göksel’in, Kuddisi Okkır’ın, Türkan Saylan’ın hakkını kim verecek? 82 milyon için hak, hukuk ve adalet istiyoruz. Mehmet Haberal dünyanın en önemli doktorlarından biri. Hapiste tutuldu. Tuncay Özkan 6 yıl hapiste tutuldu. Ben sık sık tekrar ederim, Türkiye’de kimsenin can ve mal güvenliği yok. Genelkurmay Başkanı’nı terörden alıyorsan vatandaşı da alır. Bütün bu süreç yaşanırken arkasında siyasi güç vardı. O davaların savcıların olmasından memnun musun yoksa hicap mı duyuyorsun? Ya da geriye dönüp ‘Bizi kandırdılar’ mı diyeceksin?”

‘AVUKAT BAYKAL HAKLI ÇIKTI’

“Burada aydınlar, gazeteciler, askerler var. Bunların tek özelliği bayraklarına bağlı olmasıydı. Bu açıklamanın ardından savcı hakkımda fezleke düzenledi. Ne olacak o fezleke? Sayın Baykal, ‘Ben bu davanın avukatıyım’ demişti. Avukat haklı çıktı. Şimdi yargı reformundan söz ediyorlar. Bu bu ülkede adalet olmadığını gösteriyor. Sayın bakan, ‘Yargılamaların makul sürede tamamlanmasıdır amacımız’ diyor. 12 yıl sonra ‘Pardon’ dediniz, bir daha benzeri olmasın.”

‘CUMHURBAŞKANI OLABİLİYORSA HAPİSTE NE İŞİ VAR’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında adaletin önemine vurgu yaparak şu anda cezaevinde bulunan siyasiler, gazeteciler ve aydınları gündeme getirdi: “Eren Erdem, Osman Kavala neden içeride? Sırrı Süreyya Önder siyasette önemli bir entelektüel. Bırakın siyaset adamını önemli bir entelektüel niye içeride? Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçeyle içeride? ‘Cumhurbaşkanı adayı olacağım’ diyor. Olabilirsin diyorlar. Seçime giriyor ama hapishanede kalacaksın diyorlar. Vicdan sahibi, adaleti isteyen her kişiye sormak istiyorum. Bu kişi cumhurbaşkanı olabiliyorsa hapiste ne işi var. Adalet sadece bizim için değil herkes için, insan için, evren için adalet istiyoruz. Barış bildirisine imza atan akademisyenler fikrini beğenin beğenmeyin neden içeride? Cumhuriyet yazarları neden içeride?”

‘ADALET REFORMU TASARISINA BAKACAĞIZ’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na açılan davayı da hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Canan Kaftancıoğlu, 6 yıl önce tweet atmış. ‘Sen misin başarılı olan? Gel bakalım mahkemeye.’ Hani adalet ? Akşener’e FETÖ soruşturması. Gizli kararı koyuyorlar dosyaya. Ne gizlisi kardeşim çağırın mahkemeye gelirim savunmamı veririm. Sonra kalkıp diyorlar ki adalet reformu yapacağız. Gelecek tasarıya bakacağız gerçekten bir reform mu var göreceğiz. Trump, Erdoğan’a teşekkür ediyor. Papazı serbest bıraktı diye. Kalkıp diyemiyor ey Trump onu ben değil Türk adaleti bıraktı” diye konuştu.

ARINÇ’A: VATANDAŞA EDEPSİZ DİYEMEZSİN

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğine getirilen ve kurulun ilk toplantısında yapılan zamla ilgili eleştirilere “Edepsizlik” yanıtı veren Bülent Arınç’a da yüklendi: “Neyi istişare edecekler? Erdoğan’a itiraz mı edecekler? Hayır efendim. Bunlara 13 bin lira para verdiler. Bunlar da dediler ki 13 bin lira veriyorlar. Yükseltin bu parayı. Ne oldu 18 bin lira oldu. Neyin istişaresi bu? Aldığınız para fakir fukaranındır. Arınç’a soruluyor. ‘Edepsizler maaşımı tartışıyor’ diyor. Eğer vatandaşlar daha makamınıza oturmadan zam yapıyorsunuz diye sizi eleştiriyorsa sen vatandaşa edepsiz diyemezsin! O parayı sana vatandaş veriyor. Sen dönüp vatandaşa edepsiz diyemezsin. Diyen insan dönüp aynaya bakacak. Vatandaşın bunu sorgulamaya hakkı var çünkü o parayı vatandaş veriyor. Türkiye’yi bu anlayış yönetiyor. EYT’lilere ‘türediler’ denmesi gibi. Sen kimin parası ile karnını doyuruyorsun? ‘Tek adam rejimini kuralım Türkiye’yi uçuralım demişti’. Evet, Türkiye uçuyor, yokuş aşağı. Damat başka alemlerde, başka dünyalarda.”

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI

ABD Başkanı Trump’un G20 zirvesinde Türk heyetle ilgili esprili sözlerini de hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Eğer sen bir devlet başkanının önünde Holywood’da oyun oynayacak kişilere benzetiliyorsan oturup itibarını düşünmen lazım. Meydanlara Cumhurbaşkanı olarak çıkıyor, bize oy verin diyor. Bize her türlü hakareti ediyor. Cevap verdiğimizde Cumhurbaşkanına hakaretten işlem yapılıyor. Ne Cumhurbaşkanına hakareti? Sen Cumhurbaşkanı değilsin ki. Getir Anayasa’nın bu maddelerini değiştirelim. tarafsız oldun da biz itiraz mı ettik. Taraflı cumhurbaşkanı olmaz” dedi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2019, 18:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER