Kılıçdaroğlu: Ev ekonomisini yok eden kurumlar, zincir ve kilit depolasınlar

CHP lideri Kılıçdaroğlu ev emekçisi kadınlarla bir araya geldi, “Her kim sofradan çalıyorsa bedelini ödeyecek” dedi.

Kılıçdaroğlu: Ev ekonomisini yok eden kurumlar, zincir ve kilit depolasınlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yılla birlikte elektrikten doğalgaza pek çok kaleme gelen zammın ardından ‘ev emekçisi kadınlarla’ partisinin genel merkezinde bir araya geldi. ‘Ev emekçisi kadınların’ yaşadıklarını anlattıkları açıklamada Kılıçdaroğlu, randevu talep ettiği kamu kurumlarının kapısına kilit vurulmasına atıf yaparak, “Ev ekonomisini yok eden kurumlara önerim bolca zincir ve kilit depolasınlar kendilerine. Her kim sofradan çalıyorsa bedelini ödeyecek” dedi.

‘MESELE ARTIK İÇ EKONOMİ’

Yeni yılla birlikte yaşanan zamları anlatan Kılıçdaroğlu, “Bu iş artık siyasetten çıkmıştır. Bu iş makro ekonomik verileri konuşmaktan da çıkmıştır. Artık Türkiye’de ekonomi parayla ilişkili olmaktan da çıktı. Kimse para kazanmıyor bu ülkede” dedi.

Ekonominin masaya ekmek koyup koymamakla ilgili olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Mesele artık iç ekonomidir yani hanenin sofrasıdır. Toplumun yapı taşıdır ailenin sofrası. O sofrayı ne pahasına olursa olsun korumak zorundayız. Erdoğan Türkiye’sinde özellikle tek çalışanlı ev hanımlı haneler yıkımın eşiğindedir. Bu hanelerimizin insanları artık güvende değildir. Birincil önceliğim hane ekonomisini yani iç ekonomiyi korumak olacaktır. Kadınların ekonomik sorunlarını politika çabalarımızın en önünde tutacağım” ifadelerini kullandı.

‘YETER ARTIK İSYAN EDİYORUM’

Ev emekçisi kadınlar CHP liderinin sözlerinin ardından yaşadıklarını anlattı. Evinde tenceresini kaynatamadığını belirten bir ev emekçisi kadın, “Geçinemiyoruz. Aldığımız bir maaşla ocağımızı yakamıyoruz, doğalgazımızı yakamıyoruz. Isınamıyoruz. Market önünden geçemiyoruz ki canımız bir şey isteyecek alamayacağız diye. Pazara gidemiyoruz. İnanın geçinemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Evimizi döndüremiyoruz. Bir karanlıktayız ve yardım edecek el bulamıyoruz. İş yok çocuklarımız işsiz. Tencerelerimiz boş” dedi.

İktidara seslenen bir diğer ev emekçisi kadın, “Artık yeter yaşamak bizim de hakkımız. Yeter artık isyan ediyorum. Benim de işsiz bir evladım var. Ben de çok zor şartlarda yaşıyorum. Umutlarımızın ‘bizim elimize verilmesini iktidardan talep ediyorum” diye konuştu.

‘YÖNETEMİYORSANIZ GİDİN’

Eşinin engelli olduğunu belirten bir diğer ev emekçisi kadın ise, “Akşam saatlerini bekliyoruz pazara gitmek için. Onu da yapamıyoruz. Markete gidemiyoruz. Eskiden bakkallarımız vardı. Gidip yazdırabiliyorduk. Şimdi o şansımız yok. Komşularımızın kapısını çalamıyoruz. Bir damla yağ verin diyemiyoruz. Yeter artık insan gibi yaşamak bizim de hakkımız. Bizim beklentimi yok artık. Lambadan AKP’den beklentimiz yok. Şu anda beklentim farklı. Başa gelecek insanların bize yardımcı olacağına inanıyorum. Yönetemiyorsanız gidin. Lütfen gidin artık” diye konuştu.

Üç çocuk annesi bir diğer ev emekçisi kadın ise, “Çocuklarım okuyor ama istediği gibi eğitim aldıramıyorum. Çocuklarımın istediği gibi hiçbir şey olmuyor. Eşime yardımcı olmak için iş istedim, istediğim gibi iş de bulamadım” dedi.

Eşi tarafından terk edildiğini, evden atıldığını belirten bir diğer ev emekçisi kadın çocuğuyla yaptığı açıklamada, “Yağ bile alamıyorum marketten. Nasıl geçineceğiz bilmiyorum. Kendi canımıza mı kıyalım artık onu da bilmiyorum. Çocuklarım bir şey istiyor alamıyorum. Dün yağ almak için komşudan 30 lira para aldım. Çocuklarıma yemek yapmak için. Bu hükümet başımızdan gitsin yoksa millet artık gidiyor” ifadelerini kaydetti.

‘AİLELERİN KÜÇÜK ÇOCUKLARI BİLE POLİTİZE OLDULAR’

Kadınların yaşadıklarını anlatmasının ardından konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Toplumdaki önemli rollerine rağmen Erdoğan’ın ev hanımlarını ve tek gelirli haneleri artık hafife aldığı çok açıktır. Onların çığlığını saraydan duymak zordur tabii ki” dedi.

Ev hanımlarını görmezden gelinse de çok iş yaptığını, ekonominin bozulmasının ardından hanelerin planlanmasını ev hanımlarının yaptığını belirten CHP lideri, “Aileler gıda güvensizliğiyle de mücadele edecek 2022’de. Bu ailelerin küçük çocukları bile politize oldular. Siz de videoları görüyorsunuz. 9,10 yaşında çocuklar ailelerinin her gün katlandığı zorlukların son derece farkında. Kral Şakir çizgi filmlerini konuşmasını gereken çocuklar Erdoğan’ın aymazlığını konuşuyorlar” dedi ve sözlerini şu sözlerle sürdürdü:

TÜİK MAKYAJ YAPA YAPA KUAFÖRE DÖNDÜ: Enflasyon korkunç durumda. Bakın yarın enflasyon rakamları açıklanacak. En makyajlı hali bile korkunç olacak. TÜİK artık makyaj yapa yapa kuaföre döndü. Ama o bile bir yere kadar rakamlarla oynayabiliyor. Bu tek gelirli ev hanımlı ailelerin ekonomik güvenliğini sağlamamız lazım. Ben bu ailelerin mutfağında ve masasında bir sandalye istiyorum. Gıda sorunu yaşanan her ailenin ekonomisinde, bu ekonomiyi yönetmekte zorlanan ev hanımlarının yanında olacağım. 2022’de en büyük önceliğim bu olacak.

HER KİM SOFRADAN ÇALIYORSA BEDELİNİ ÖDEYECEK: Saray hükümetinin bir ahlak sorunu var. Ev hanımları çocuklarının eğitimi, beslenmesi, gıda güvensizliğiyle ilgili kabus yaşarken bu saray yarattığı yoksulluğu din soslu vatanseverlik ile sümen altı etmeye çalışmaktadır. 2022’de ev hanımlarını daha da zora sokacak her ne olursa işte orada olacağım. Ev ekonomisini yok eden kurumlara önerim bolca zincir ve kilit depolasınlar kendilerine. Her kim sofradan çalıyorsa bedelini ödeyecek. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER