Kılıçdaroğlu: Hükümetle yerel yönetimlerin işbirliği vatandaşı memnun eder

İzmir'de belediyelerin deprem sonrası yaptıklarını öven CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, merkezi yönetimle yerel yönetimler arasında güçlü bir diyalog olması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu: Hükümetle yerel yönetimlerin işbirliği vatandaşı memnun eder

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve depremden etkilenen ilçelerin belediye başkanları ile görüştü.

Deprem sonrası ne gibi çalışmalar yapıldığına dair bilgi aldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi;

'42 MİLYON TL'LİK KİRA YARDIMI'

"İzmir hepimizi derinden üzen bir deprem yaşadı. Acıların sarılması için belediye başkanlarımız gerçekten seferber oldular, ellerinden gelen bütün çabayı gösterdiler. Tabi sürecin rahat atlatılması için AFAD'ın, Kızılay'ın jandarmanın yani diğer kamu kuruluşlarının da yaptıkları katkıları şükranla anmamız gerekiyor. Belediye başkanlarımız deprem sonrası neler yaptılar? O konuda bana sabahleyin bilgi verdiler. Şu ana kadar yurttaşlara 42 milyon TL'lik bir kira yardımı yapıldığı ifade edildi. 224 hane belediyeye ait konutlara yerleştirildi ve bütün iş donanımı tefrişatı sağlanarak 4 bin 200 aileye de ayrıca 10'ar bin lira kira yardımı yapıldığı ifade edildi. Uzaktan eğitim ile ilgili de çocukların bütün talepleri tabletler başta olmak üzere tümü karşılanmış vaziyette. Ağır ve orta hasarlı binalar var. Bu binaların da bir an önce yıkılması veya onarılması, güçlendirilmesi gerekiyor"

'BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ BURADA BİR TARİH YAZMIŞTIR'

CHP lideri, İzmir'in yaşadığı acının tüm Türkiye'nin ortak acısına dönüştüğünü söyledi. "Bu konuda merkezi hükümetin yapacağı her türlü katkı çok önemli" diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Ayrıca büyükşehir belediyemiz ve belediyelerimiz merkezi hükümet ile bu sorunun rahat bir şekilde giderilmesi açısından da ellerinden gelen bütün çabaları gösterecekler. Şu çok önemli; İzmir'in yaşadığı acı Türkiye'nin ortak acısı haline dönüşmüştür. Gerek bizim diğer belediyelerimiz gerek Ak Parti'ye veya MHP'ye, İYİ Parti'ye ait belediyeler var, o belediyelerin de katkıları olmuştur. Merkezi Hükümet de elinden gelen çabayı gösterme konusunda bir gayret içine girmiştir. Ama şu açık ve nettir; İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve belediye başkanlarımız burada bir tarih yazmışlardır."

'KENTSEL DÖNÜŞÜM MERKEZİ HÜKÜMET ENGEL ÇIKARMADIĞI SÜRECE ÇÖZÜLECEKTİR'

Depremin ardından hiç kimsenin en ufak bir bir ihtiyacının gözardı edilmediğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Ayakkabıdan tutun iletişime kadar, buzdolabından tutun çamaşır makinasına kadar, televizyondan tutun elektrik süpürgesine kadar bütün ihtiyaçlar belediyelerimiz tarafından karşılanmıştır. Giyimi, yiyeceği içeceği donanımı her şey karşılanmıştır. Bu nedenle ben bütün medya organlarının huzurunda belediye başkanlarımıza bu çabaları dolayısıyla teşekkür ederim. Onlar günün 24 saati uyumadılar, yeter ki İzmirli rahat etsin diye" dedi.

Son olarak sorunun bir "parti" sorunu olmadığını ve merkezi yönetimle yerel yönetimler arasında güçlü bir diyaloğun olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bundan sonra kentsel dönüşümle ilgili olarak da merkezi hükümet engel çıkarmadığı sürece her türlü sorunu kısa süre içerisinde çözeceklerdir. Ama bizim gönlümüzde yatan merkezi hükümetle yerel yönetimler arasında karşılıklı güçlü bir diyaloğun olmasıdır. Sorun bir parti sorunu değildir. Deprem sorunu hepimizin ortak sorunudur. Bu ortak sorunun giderilmesi lazım. Merkezi yönetimle yerel yönetimler el birliği yaptıkları taktirde, güç birliği yaptıkları taktirde bundan vatandaşlar memnun olacaktır. Bu vatandaşlar içerisinde her partiye oy veren kişiler var. Dolayısıyla parti ayrımı yapmaksızın belediyelere engel çıkarmaksızın işbirliği halinde bütün bu sorunları çözmek mümkündür." (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER