Kılıçdaroğlu: Vatandaşın derdi varken meclis niye kapalı kardeşim?

Korona virüsü salgını sürecinde Meclis'in kapalı olmasını eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bakın, Covid-19 sadece bizi değil bütün dünyayı etkiliyor. Bütün dünyada meclisi kapalı olan sadece Türkiye. Hepsinde açık meclis. Bizde kapalı. Niye kapalı kardeşim? Vatandaşın derdi var, kanun çıkaralım süratli bir şekilde yapalım, hayata geçirelim" dedi.

Kılıçdaroğlu: Vatandaşın derdi varken meclis niye kapalı kardeşim?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, korona virüsü (Covid-19) salgınından ekonomik olarak olumsuz etkilenen esnafla video konferans yöntemiyle görüştü. Toplantıya İzmir, Kırşehir, Rize, Uşak, Kırklareli, Kars, Muş, Diyarbakır, Kilis, Sivas ve Manisa esnaf odaları başkanları ile Kasaplar Federasyonu ve Ayakkabıcılar Federasyonu başkanları katıldı.


Görüşmede oda başkanlarının aktardığı sorunları dinleyen Kılıçdaroğlu, daha sonra partisinin çözüm önerilerini anlattı.

‘BELEDİYEMİZ BEDAVA EKMEK DAĞITMAK İSTEDİ, KIYAMET KOPTU’

Kapanan işyerlerinin kiralarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenmesini istediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Çünkü gelir elde etmiyor, gelir elde etmeyen bir esnaf üstelik günübirlik yaşıyor nasıl kira ödeyecek. Hadi bir ay olsa ödesin, iki ay oldu, üç ay oldu nasıl ödeyecek peki bu? Gelir elde etmeden bir birikimi olmaz zaten esnafın. Esnafın öyle olağanüstü birikimi olsa sanayici olur, işini büyütür” diye konuştu.

Adana’da ücretsiz ekmek dağıtımına izin verilmediği söyleyen Kılıçdaroğlu, “Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız ekmeği bedava dağıtmak istedi, kıyamet koptu. Kamu zararı var burada dolayısıyla bunu paralı yapmak zorundasınız. Adana Büyükşehir Belediyesi de tuttu ekmeği 5 kuruş yaptı ki, yani tamam fiyatı var kardeşim o zaman bu işi böyle götürelim diye” ifadelerini kullandı.

Esnafın mazot desteği talebine de değinen Kılıçdaroğlu, “Doğru taksi var, otobüs var, servisçi var, tır şoförü var, kamyon şoförü var. Bunu da Meclis açıldığında bir kanun teklifi vereceğiz. Bu yıl için, 2020 yılı için motorlu taşıtlar vergisi alınmasın” dedi.

‘SADECE TÜRKİYE’DE MECLİS KAPALI’

Meclis’in kapalı olmasını eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakın, Covid-19 sadece bizi değil bütün dünyayı etkiliyor. Bütün dünyada Meclisi kapalı olan sadece Türkiye. Fransa, İngiltere, Japonya, Güney Kore, Papua Yeni Gine, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, hepsinde açık meclis. Bizde kapalı. Niye kapalı kardeşim? Vatandaşın derdi var, kanun çıkaralım varsa böyle bir dertler süratli bir şekilde yapalım, hayata geçirelim. Hatta bu konuda bütün parlamentonun ortak hareket etmesi lazım. Covid-19 virüsü hangi partiden ya da hangi kişi olacak diye dinliyor mu? Hayır. Hangi partiden olursa olsun. Kimlik dinliyor mu? Hangi kimlikten olursa olsun. İnanç dinliyor mu? Hayır, hangi inançtan olursa olsun. O zaman parlamentonun oturup bu konuda ortak hareket etmesi lazım.”

‘SİCİL AFFI ÇIKARILMADIĞI İÇİN GEÇMİŞTE ÇEKİ VE SENEDİ DÖNENLER KREDİ ALAMADI’

Hükümete sicil affı çıkarılmasını önerdiklerini aktaran Kılıçdaroğlu, “Hükümete yaptığımız ilk önerilerde bir sicil affının zorunlu olduğunu, sicil affı çıkmadığı takdirde hükümetin açtığı, bankalara verdiği talimat gereği açılan kredilerden, geçmişte çeki veya senedi dönenlerin bu krediden yararlanamayacaklarını ifade ettik. Fakat olmadı. Ama bunun üzerinde duruyoruz yani bu sicil affının bir şekliyle çıkması lazım” şeklinde konuştu.

Esnaftan siyaseti yakından takip etmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, “Esnaf kardeşlerimin de siyaseti yakından analiz etmelerini isterim, yakından sorgulamalarını isterim. Diğer ülkeler korona dolayısıyla esnafa ne yaptı, biz esnafa ne yaptık? Halk Bankası’ndan alınan kredileri erteledik. Halk Bankası’ndan kaç esnaf kredi kullandı? 1 milyon 700 bin esnafımız var. Bunun 200 bini Halk Bankası’ndan kredi kullandı. Diğerleri, diğer bankalardan kredi alanlar? Onlara hiçbir şey olmadı. Dolayısıyla bir önlem alıyorsanız bütüncül bir çerçeve içinde almak lazım, bütün esnafı kucaklayan bir çerçeve içinde almak lazım” ifadelerini kullandı. / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2020, 21:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER