Komuta kademesinde değişim olacak mı?

Yüksek Askeri Şura toplantısı için geri sayım başladı. Terfi ve emeklilikle ilgili kritik kararlara imza atılacak YAŞ'ta gözler komuta kademesindeki değişiklikte olacak. Askeri teamüllere göre bir sonraki YAŞ'ta toplu bir değişim olmaması için en azından Kuvvet Komutanlarından 1 veya 2'sinin değişmesi gerekiyor.

Komuta kademesinde değişim olacak mı?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şura toplantısı için geri sayım başladı. 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası önemli terfi ve emeklilik kararlarının verileceği kritik Şura’da komuta kademesinde değişiklik olup olmayacağı da merak konusu.


15 Temmuz askeri darbe girişiminden 1 yıl sonra yapılacak YAŞ 2 Ağustos’ta toplanacak ve 1 gün sürecek. Darbe girişimi sonrası yapısı değiştirilen YAŞ, sivil ağırlığı artan üyeleriyle 2. kez toplanacak. Toplantıya yeni Kabine üyeleri Başbakan Yardımcıları Hakan Çavuşoğlu ve Recep Akdağ ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ilk kez katılacak. Eski Savunma Bakanı Fikri Işık ise bu kez Başbakan Yardımcısı olarak YAŞ toplantısında yer alacak. Kabine değişikliği ile Başbakan Yardımcılığı’ndan alınan Nurettin Canikli ise ilk kez YAŞ’ta Milli Savunma Bakanı olarak yer alacak.

HULUSİ AKAR KALACAK MI?

Emeklilik ve terfilerle ilgili bir dizi karara imza atılacak YAŞ’ta en önemli karar komuta kademesi için verilecek. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın görev süresinin dolmasına 2 yıl daha var. 15 Temmuz’da Genelkurmay Başkanlığı’nda rehin alınıp Akıncı Hava Üssü’ne götürülen Akar’ın darbe girişiminden sonra istifa ettiği ileri sürüldü. Darbe girişiminin ardından bir yabancı yayın kuruluşuna konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “istifa kararının bana ait olduğunu bildirdiler, biz de herhangi bir müdahalede bulunmadığımız için şu anda görevlerine devam edecekler” dedi. Bir geçiş dönemi olduğunu söyleyen Erdoğan, bu devam kararıyla ilgili de, “Yolda at değiştirmek doğru bir karar değil” değerlendirmesinde bulundu.

Askeri kaynaklara göre bu geçiş dönemi bitmedi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın bu çerçevede görevine devam etmesi bekleniyor. 

KUVVET KOMUTANLARI DEĞİŞECEK Mİ?

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının da görev süreleri doldu ama yaş haddine gelmedikleri için görevlerinde kalmalarının önünde bir engel bulunmuyor. Eğer bu YAŞ’ta kuvvet komutanlıklarında bir değişim olmazsa bir sonraki YAŞ’ta tüm kuvvet komutanlarının değişmesi gerekecek. Askeri teamüllere göre TSK’daki süreklilik için komutadaki değişim kademeli olmalı. Bu nedenle Hava, Kara ve Deniz Kuvvet Komutanlarından en az birinin değiştirilmesi sürpriz olmayacak. En yüksek olasılık uzun süredir bu görevi yürüten Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu’nun değişebileceği yönünde.

JANDARMA’DA DEĞİŞİM BEKLENMİYOR

Bu arada Jandarma Genel Komutanlığı’na geçtiğimiz yıl Orgeneral Yaşar Güler getirildi. Jandarma’nın İçişleri Bakanlığına bağlanmasının ardından Kara Kuvvetleri yerine Jandarma bünyesinden bir Komutan atanmasının da yolu açık. Bu durumda Orgeneral Güler’den boşalacak genel komutanlık görevi için teşkilatın içinden bir isim getirilebilir. Ancak 1 yıldır bu görevi yürüten Yaşar Güler’in de devam etme olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2017, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER