Mahkeme, İBB'de veri kopyalamayı durdurdu

İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyenin veri tabanın kopyalanması talimatı hakkında, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İmamoğlu, belediyenin işlem ve kayıtlarının kopyalanmasının mevzuata uygun olduğunu belirterek, "Özellikle 31 Mart'la 18 Nisan arasında ne yazık ki duyum değil daha ötesi tespitlerimiz var" dedi.

Mahkeme, İBB'de veri kopyalamayı durdurdu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki (İBB) veri kopyalama işlemi hakkında durdurma kararı verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mesaisinin ilk gününde belediye ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanının 2 müfettiş ve 3 uzman oluşan bir heyet tarafından kayıtların elektronik olarak kopyalanması talimatı vermişti.

AK Partili İBB Belediye Meclis üyeleri, İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti. Mahkeme işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kararda, “Olayda iptali talep edilen işlem konu itibariyle uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğundan, davalının birinci savunması ile aşağıdaki ara kararına yanıt alındıktan veya savunma ve ara kararına cevap süresi dolduktan sonra yeniden karar verilmek üzere idarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulması talebinin kabulüne karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

Mahkeme, belediyenin veri kopyala işlemenin nedeninin bildirmesine, herhangi bir iş ya da işlem hakkında idari soruşturma veya suç duyurusunda bulunup bulunulmadığının açıklamasına, varsa buna ilişkin belgelerin istenmesine de hükmetti.

İMAMOĞLU: NE YAZIK Kİ BAZI TESPİTLERİMİZ VAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanlarından Atalay Şahinoğlu’nun Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’ndeki cenaze namazının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyenin işlem ve kayıtlarının kopyalanmasının mevzuata uygun olduğunu belirterek, “Özellikle 31 Mart’la 18 Nisan arasında ne yazık ki duyum değil daha ötesi tespitlerimiz var” dedi.

Belediyenin veri tabanıyla ilgili direktifinin “Kozmik odaya giriliyor, bunu alıp başka yerlere verecek” şeklinde yorumlara yol açtığı yönündeki soruyu yanıtlarken İmamoğlu, bu iddiaların gerçek olmadığını belirtti. Kendilerinin kamu adına görev yaptıklarını ve kamunun verilerini de korumak zorunda olduklarını vurgulayan İmamoğlu, şunları kaydetti:

“Şu anda görevli arkadaşlarımız, Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan arkadaşlarımız, belediyenin daha önce sözleşmesini yapıp bu alanda anlaştığı firmanın bir görevlisi tarafından mevzuata uygun, saklanacağı alan kanuna uygun şekilde ve aynı zamanda zapt altına alınarak 31 Aralık tarihli, 31 Mart tarihli ve dün tarihli kayıtlar arşivlendi, imza altına alındı. Yetkili kişiler tarafından geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınması adına, gerektiğinde oradaki süreçlerin tekrar irdelenmesi adına. Çünkü özellikle 31 Mart’la 18 Nisan arasında ne yazık ki duyum değil daha ötesi tespitlerimiz var. Bunları en sağlıklı şekilde kıyaslamak, verileri analiz etmek ve halkımızın çıkarını korumak adına bu işlem yapılmıştır. Kanuna uygundur, bizim kozmik odayla işimiz olmaz. Bu devletin hafızasıdır, onu koruyoruz.”

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: RESMİ TEBLİGAT YAPILMADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter hesabından açıklama yaptı. İBB açıklamasında, “İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nce İBB’nin 18.04.2019 tarihli genelgesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildiği haberleri görülmüştür. Kurumumuza henüz bu yönde bir resmi tebligat yapılmamıştır. Resmi tebligat yapılınca gereği yapılacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2019, 19:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER