Malatya'da bina çöktü: 13 kişi yaralı kurtarıldı

Malatya'da iki katlı bir bina çöktü. 13 kişi yaralı olarak kurtarıldı, binada toplam 15 kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

Malatya'da bina çöktü: 13 kişi yaralı kurtarıldı

Malatya Yeşilyurt'ta bir binada çökme meydana geldi. Enkazdan 13 kişi yaralı olarak kurtarıldı.

İlçenin Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde bulunan iki katlı bina yıkıldı. Yıkıma, binanın altındaki dükkanda yapılan tadilat nedeniyle kolonun kesilmesinin neden olduğu ifade ediliyor. 

Bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları sırasında 13 kişi, enkazdan yaralı kurtarıldı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

Yıkılan binanın caddeye bakan yönünün yanı sıra arama-kurtarma çalışmalarına arka cephesinden de başlatıldı. Çalışmalar sırasında sık sık yapılan anonslarla da vatandaşlardan sessiz olmaları istendi.

Öte yandan bölgedeki görgü tanıkları, söz konusu binadaki bir işyerinde gün boyunca tadilat yapıldığını belirterek bir kolonun da kesildiğini iddia etti.

VALİ BARUŞ: BİNADA 15 KİŞİ BULUNDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ 

Malatya Valisi Aydın Baruş, göçük meydana gelen binanın enkazından şu ana kadar 13 kişinin kurtarıldığını, 3 kişinin taburcu edildiğini, 2 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.

Olay yerinde incelemelerde bulunan Baruş, gazetecilere, iki katlı binada saat 16.50 sıralarında çökme meydana geldiğini, kendi imkanlarıyla enkazdan çıkanların verdikleri bilgiye göre yaklaşık 15 kişinin binada bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Baruş, "Şu ana kadar 13 kişi sağ olarak kurtarıldı enkazdan. 13 kişiden hastanede yatan 3 kişi taburcu oldu. 2 vatandaşımızın akciğerlerinde kanama olduğu için yoğun bakımda takip ediliyor, hayati tehlikeleri yok. Diğer vatandaşlarımız da hafif yaralı. Şu anda kurtarılanlar arasında hayati tehlikesi bulunan olmadığını söyleyebiliriz" dedi.

ENKAZ ALTINDAN SES DUYULDU

Enkazdaki aramaların titizlikle sürdürüldüğünü belirten Baruş, "Arkadaşlarımız bir kişiden ses aldıklarını ifade ettiler. Ona ulaşmaya çalışıyorlar. Enkaz altında verilen sayılara göre çok fazla kişi olmadığını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Elazığ, Diyarbakır, Tunceli'den de takviye AFAD ekiplerinin talep edildiğini, ekiplerden bir kısmının bölgeye ulaştığını dile getiren Baruş, şöyle konuştu: "Sevindirici olan şu ki şu ana kadar kaybettiğimiz vatandaşımız yok. Tüm Malatya'mıza geçmiş olsun. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Ekiplerin bir kısmı ulaştı, sabaha kadar nöbetleşe çalışmalara devam edecekler. Allah beterinden saklasın."

Gazetecilerin binanın çökme nedenine ilişkin soruları üzerine Baruş, binanın 24 Ocak 2020'de yaşanan Elazığ merkezli depremden sonra hasarsız olduğunu, binada tadilat çalışmasının yürütüldüğünün vatandaşlarca ifade edildiğini aktardı.

Tadilat nedeniyle binada dezenformasyon olup olmadığına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasına devam ettiğini belirten Baruş, araştırmalar yapıldıktan sonra kesin neticeye ulaşılabileceğini, şu an çalışmadan dolayı binanın zayıflamış, çökmenin bundan meydana gelmiş olabileceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

AFAD: 9 İLDEN EKİP SEVK EDİLİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada "Malatya'da çöken bina enkazından şu ana kadar 13 vatandaşımız yaralı olarak çıkarılarak hastaneye sevk edilmiştir. Arama kurtarma ekipleri ile birlikte arama köpekleri ve AFAD mobil koordinasyon merkezi bölgeye ulaşmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi. 

BAKAN KOCA: YARALILARIN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya'da binanın çökmesi nedeniyle yaralanan 13 kişinin tedavisinin hastanede devam ettiğini söyledi. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya merkezde bir binanın çökmesi sebebiyle 13 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Olay yerinde 28 ambulans ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Geçmiş olsun Malatya. Yanınızdayız" ifadelerini kullandı. 

VALİ BARUŞ: DEPREMDE AĞIR BİR HASARI YOK

Çöken binayla ilgili son durumu paylaşan Malatya Valisi Aydın Baruş, “Şu ana kadar enkaz altından 13 vatandaşımız yaralı olarak çıkartıldı. Yaralılardan 2'sinin yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Ama hayati tehlikeleri yok. 3 kişi de kendi imkanlarıyla kurtulmuş. Bina çevre ve şehircilikten herhangi bir hasar tespiti yok. Depremde ağır bir hasarı yok. Üstünde durduğumuz bir tadilat ihtimali gelen bilgiler o yöndedir. Görgü tanıklarının bilgilerine göre içeride çok fazla vatandaş yok. Ama çalışmalar devam ediyor. Ekiplerimiz bir kişinin sesinin duyulduğu ve enkaz altındakilere ulaşılmaya çalışıldığını aktardı” diye konuştu.

MALATYA VALİLİĞİ: ENKAZDA YAKINI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜNLER BİLDİRSİN

Bu arada Malatya Valiliği, enkazda yakını veya yakınları olduğunu düşünenlerin bildirimde bulunmalarını istedi.

Valilik’ten yapılan açıklamada, “Battalgazi İlçesi, Şifa Mahallesi, İnönü Caddesi, 162 nolu binada, saat 16.50 sıralarında meydana gelen çökme neticesinde enkazda yakını veya yakınları olduğunu düşünen vatandaşlarımızın 112 veya Valiliğimizin 0532 662 60 23 nolu iletişim numaralarına bildirimde bulunmaları önem arz etmektedir” denildi. 

7 KİŞİ TABURCU EDİLDİ

Malatya Valiliği ayrıca, yıkılan 2 katlı binanın enkazından çıkarılarak hastaneye kaldırılan 13 kişiden 7'sinin taburcu edildiğini duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, iki katlı binada meydana gelen çökme sonrası 13 kişinin enkaz altından çıkarılarak ambulanslarla Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edildikleri belirtildi. Hastanelerde müdahale edilen yaralılardan Halit Hangün, Mustafa Asiltürk, Zeki Canpolat, Hüseyin Barlak, Ahmet Özcan, Vahap Atabey ve Hikmet Doğan’ın tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiği kaydedildi. Valilikten yapılan açıklamanın devamında, enkazdan çıkarılan ve halen hastanelerde tedavisi devam eden Ali Seydi Felek, İbrahim Kalı, Duran İnan, İbrahim Uçak, Mehmet Günay ve Osman Aslantaş’ın ise hayati tehlikesinin bulunmadığı duyuruldu. 

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Binada işyeri bulunan işletmeci H.D'nin yandaki boş dükkanı işyerine katmak için tadilat başlattığı ve çökmenin de kesilen kolon nedeniyle olduğu iddialarının ardından, enkazdan hafif yaralı olarak çıkarılan iş yeri işletmecisi H.D'nin hastanedeki tedavisinin ardından gözaltına alındığı ve ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenildi. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER