Meclis'in yeni başkanı Mustafa Şentop

TBMM'de bugün başkanlık seçimi yapıldı. 4 aday yarıştı. AK Partili Mustafa Şentop, üçüncü turda 336 oyla Meclis'in yeni başkanı oldu. Şentop, seçimin ardından Meclis Başkanlığı'nı vekaleten yürüten MHP'li Celal Adan'dan görevi devraldı. Şentop'u ilk tebrik eden, belediye başkan adaylığı için Meclis Başkanlığı'ndan istifa eden Binali Yıldırım oldu.

Meclis'in yeni başkanı Mustafa Şentop
Binali Yıldırım’ın İstanbul Belediye Başkan Adaylığı için istifa etmesinin ardından Meclis bugün yeni başkanını seçti.


Meclis Başkanlığı için AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz’in yanısıra AK Parti İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu da bugün yaptığı başvuruyla aday oldu.

‘Tedbiren’ başvuru yaptırılan Şatıroğlu’nun, oylamaya geçilmesinden kısa süre önce adaylıktan çekildiği dilekçesi genel kurulda okunarak kabul edildi

Şentop’tan boşalan TBMM Başkanvekilliği görevine Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç seçildi. Bilgiç’ten boşalan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine de, AK Parti Mersin Milletvekili Lütfü Elvan seçildi.

ÜÇÜNCÜ TURDA SALT ÇOĞUNLUĞU SAĞLADI

TBMM Genel Kurulunda, birinci tur yapılan oylamada 528 milletvekili oy kullandı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, oy kullanmak için sıraya girdi.

Bahçeli ve MHP grubu, AK Parti’nin adayı Şentop’u destekliyor.

İlk tur oylamada, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 322, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay 120, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay 45, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 35 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

İkinci turda adayların aldıkları oy da arttı, ancak yine üçte iki çoğunluk olan 400 oy sayısına ulaşan olmadı. İkinci turda Şentop 333, Altay 126, Kemalbay 46, Filiz 35 oy aldı.

Seçimin üçüncü turunda AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 336 oy alarak salt çoğunluğu sağladı ve TBMM’nin yeni Başkanı oldu. Engin Altay 124, Serpil Kemalbay 46, İmam Hüseyin Filiz ise 33 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı.

GÖREVİ DEVRALDI

Şentop, seçimin ardından Meclis Başkanlığı’nı vekaleten yürüten MHP’li Celal Adan’dan görevi devraldı. Şentop’u ilk tebrik eden, belediye başkan adaylığı için Meclis Başkanlığı’ndan istifa eden Binali Yıldırım oldu.

AK Partili Şentop’un (sağdan üçüncü) bugün TBMM Başkanı seçilmesi bekleniyor.

Oylamaya katılan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile HDP milletvekilleri oy kupası başında fotoğraf çektirdi.


ŞENTOP’TAN 3 PARTİYE ZİYARET

Öte yandan AK Parti’nin adayı Şentop saat 12.00’de toplanan Meclis Genel Kurulu öncesi Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, CHP, HDP ve İYİ Parti’yi ziyaret etti. AK Parti ve MHP’nin adayı Şentop “Bir nezaket ziyareti olarak diğer partilerimizi de ziyaret ettik” dedi.


OYLAMA NASIL YAPILACAK?

TBMM Başkanı seçimi Meclis Genel Kurulunda bugün yapılacak. Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

ŞENTOP’TAN 2. TUR ÇAĞRISI

Ancak Şentop grupları ziyaretinde 2. turda seçilmesi için destek çağrısı yaptı. Şentop “Seçim 3. turda sonuçlanırsa Mustafa Şentop kazanmış olur. 2. Turda sonuçlanırsa Meclis kazanır” dedi. Uzlaşma adına yapılan çağrıya, üç siyasi parti grubunun yanıtı, “Uzlaşma önemli ama her partinin kendi adayı var. Herkes adayını destekleyecektir” oldu.

Şentop’un ziyaretlerinde, muhalefet partilerinin demokratik, uzlaşmacı yönetim çağrısı yaptığı öğrenildi.

AŞÇILARDAN TEKİRDAĞ MENÜSÜ

Meclis aşçıları, Tekirdağ milletvekili Mustafa Şentop’u Tekirdağ menüsüyle selamladı.

Meclis üyeleri lokantası menüsünde, Tekirdağ’ın ünlü yemekleri (Rumeli patates çorbası, Rumeli Beğendisi, Tekirdağ köftesi, Hayrabolu tatlısı) yer aldı.  (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2019, 18:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER