Mecliste 'Demirtaş, Önder, Baluken' tartışması

Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezasının AİHM kararından sonra onanması Meclis gündemine taşındı. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, “İş bitirildi” derken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 'Et kokarsa tuzlanır, tuz kokarsa eyvah!' noktasıdır bu” dedi.

Mecliste 'Demirtaş, Önder, Baluken' tartışması
HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, eski Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile HDP eski Grup Başkanvekili İdris Baluken’le ilgili davalarda aynı gün gelen onama kararları Meclis Genel Kurulu’nda da tartışma konusu oldu.


HDP BAŞKANVEKİLİ BİLGEN: İŞ BİTİRİLDİ

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen gün içinde verilen 2 ayrı kararı Genel Kurul’un bilgisine sunarak şunları söyledi:

“Türkiye’de bağımsız yargının ne kadar hızlı işlediğini sabah öğrenmiştik. Biraz önce de Sayın Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in istinaf mahkemesindeki itirazlarının reddedildiğini öğrendik yani dolayısıyla cezaları onandı. Deyim yerindeyse iş bitirildi. Sayın Demirtaş’a, Sırrı Süreyya Önder’e ve Sayın Baluken’e söyledikleri sözler dışında herhangi bir suç isnat edilmemesine rağmen, aldıkları bu ceza doğrudan doğruya ifade özgürlüğüne ve HDP’ye yönelik bir karardır, bir tutumdur. Türkiye yargısına da, Türkiye siyasetine de, Türkiye’ye de faydası olmayacak, tam tersine, sadece kaosu ve güvensizliği derinleştirecektir.”

CHP BAŞKANVEKİLİ ALTAY: ET KOKARSA TUZLANIR, TUZ KOKARSA EYVAH

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da söz alarak kararlarla ilgili, “hukuk devleti olma niteliklerini kaybeden bir manzaranın yaşandığını üzülerek görüyorum” dedi. Altay şöyle devam etti:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bir kararından sonra, Parlamento üyeliği de bulunan iki kişinin kararlarının apar topar onanması yargıya verilmiş bir talimatın, yargıya verilmiş bir ayarın, yargıya verilmiş bir istikametin adıdır. Bu, yargıya tasalluttur; bu, yargıya basınçtır; bu, yargıya tahakkümdür; “Et kokarsa tuzlanır, tuz kokarsa eyvah!” noktasıdır bu. Eğer hukuk devletiysek, burası üç kuvvetler ayrılığından biriyse yasama Meclisi olarak, yasama organı olarak -yürütme orada, yargı orada- biz yargının yürütmenin siyasi kurallarına, siyasi emellerine, siyasi ihtiyaç ve isteklerine göre karar almasını kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz, ahlaki de bulmuyoruz, hukuki de bulmuyoruz. Türkiye’nin her şeye rağmen hâlen bir hukuk devleti olduğuna olan inancımı bu tür hukuk dışı olaylar gerçekleşse bile korumak istiyorum."

AK PARTİ BAŞKANVEKİLİ MUŞ: BU ÖRGÜT PROPAGANDASINA GİRER, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİLDİR

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş verilen kararlarla ilgili eleştirilere “Türkiye bir hukuk devletidir, insanlar ifade özgürlüğünden dolayı herhangi bir yaptırıma maruz kalmazlar” diyerek tepki gösterdi. Muş, “İfade özgürlüğü ile terörün övülmesini, terörün propagandasının yapılmasını ayırt etmemiz gerekiyor. Bugün ifade edilen şahısların PKK terör örgütüyle alakalı sözleri, görüşleri, ifadeleri ortadayken bunları yok sayarak bu sözler söylenmemiş, bunlara destek çıkılmamış gibi bir yaklaşımdan yola çıkarak ‘Efendim, ifade özgürlüğünden dolayı bu cezalar veriliyor’ demek çok büyük bir yanlışlıktır. Herkesin, neyden dolayı ceza aldığına iyi bakması lazım” dedi.

Hiç kimsenin görüşünü ifade ettiği için ceza almadığını söyleyen Muş, “Siz kalkıp da PKK terör örgütünü meşrulaştırma yönünde adımlar atmaya çalışırsanız, bunu meşrulaştırma yönünde ifadeler kullanırsanız, bu örgüt propagandasına girer, bu terör propagandasına girer, bu bir ifade özgürlüğü değildir” dedi.

HDP MİLLETVEKİLİ TOĞRUL: KARAR TARİHE KARA LEKE OLARAK GEÇTİ

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul da onama kararını eleştirdi. Toğrul, “Bu kararlar tarihe birer kara leke olarak geçecektir. Menderes’i asanlar bugün arkasında durmuyorlar. Yarın, Selahattin Demirtaş’a bu cezayı verenler de bu kararın arkasında duramayacaklar ve bu kara lekeyi taşımadıklarını, ortak olmadıklarını ikna etmek için toplumun karşısında hesap veremeyecekler; biz bunu biliyoruz,” diye konuştu. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2018, 22:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER