Meclis'teki İdlib oturumu sona erdi

TBMM Genel Kurulu, kapalı oturumda İdlib'i görüştü. İki bakanın bilgilendirme yaptığı genel kurul salonunda, milletvekillerinin dışında sadece sağır ve dilsiz kavaslar kaldı. Oturumun tutanakları 10 yıl gizli kalacak. Oturumun kapalı yapılmasına tepki gösteren TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Halktan bu kadar korkacak ne var diye soruyoruz? Neyi gizliyorsunuz bu kadar" diye konuştu.

Meclis'teki İdlib oturumu sona erdi
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında açıldı. Oturumda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Grup Başkanı Naci Bostancı da hazır bulundu.


Meclis Başkanı Şentop oturumu açtıktan sonra, İdlib’deki gelişmelerle ilgili iki bakanın Meclis’i bilgilendirmesini içeren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazısını okudu. Yazının ardından AK Parti’nin görüşmenin kapalı yapılması yönünde önergesi oylanarak kabul edildi. Daha sonra kapalı görüşme hazırlıkları için birleşime 5 dakika ara verildi.

Arada Meclis Genel Kurulu salonunda milletvekilleri dışında sadece sağır ve dilsiz kavaslar kaldı. Bu oturumların tutanaklarının her 2.5 dakikası başka bir stenograf tarafından tutuluyor. Böylece her stenograf salona giriş çıkışıyla birlikte konuşmaların sadece 7.5 dakikasını duyabiliyor. Normal zamanlarda birden fazla kişinin yaptığı tutanakları birleştirme işlemini Tutanak Müdürü yapıyor. Birleştirilen tutanaklar bir zarfa konarak hazır bulunan katip üyeler tarafından mumla mühürleniyor ve Tutanak Müdürü’nün odasındaki kilitli kasaya konuluyor. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar açılmayan ve kilitli kasada tutulan 43 gizli tutanak bulunuyor.

Meclis kulisleri ziyaretçilere kapatıldı. Ardından görüşmelere geçildi.

BAŞ’TAN KAPALI OTURUMA TEPKİ

Meclis Başkanı kapalı oturuma geçilmesiyle ilgili oylamayı yaparken Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Erkan Baş söz istedi. Baş, “Henüz karar alınmadı Başkan, söz istiyorum. Karar alınmadan usule dair konuşmak istiyorum. Oylayamazsınız” dedi. Ancak Şentop oylamayı yaparak, salonun kapalı oturuma hazırlanması için ara verdi.

Bunun üzerine TİP’li vekiller Erkan Baş ve Barış Atay, basın toplantısı yapmak üzere genel kurulu terk etti. Baş, kapalı toplantının hem siyasi olarak büyük bir yanlış hem de hukuksuz olduğunu belirterek, “TBMM, TSK’nın yabancı topraklarda o ülkenin askerleri ile giriştiği fiili bir savaşa ilişkin kapalı bir genel kurul gerçekleştiriyor. Yoksul emekçilerin bu ülkede çocuklarımızın, gençlerimizin, bölge halklarının kaderini etkileyecek kanlı bir politikanın ayrıntılarını bu ülke halkından gizlenmesini reddediyoruz. Yalana, yanlışa ortak olmamak için buradayız. Hakikati ve doğruları konuşmak için buradayız. Halktan gizleyecek kaçıracak hiçbir gizli ajandamız olmadığından buradayız. Bu AKP yönetiminin hukuk tanımazlığını olağanlaştırmaktır. Hepimizi bu olağandışılığı normal görmek isteğini biliyoruz. İçtüzük savaş halinde bu kapalı toplantının gerçekleşebileceğini söylüyor fakat Meclisin bir savaş kararı yok” dedi.

Meclis’te bu talebin tartışılmamasını eleştiren Baş, “Meclis en azından bir usul tartışması açmalı önce dedik. Halktan bu kadar korkacak ne var diye soruyoruz? Neyi gizliyorsunuz bu kadar? İnsanları siyasi çıkarlarınız için ölüme gönderirken, emirler verirken, şehitlik konuşmaları yaparken hiçbir şey yok, ama burada neden öleceğiz sorusuna herhangi bir yanıt veremiyorsunuz” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında gerçekleştirilen kapalı oturum 6,5 saat sürdü. Şentop, oturumun tamamlanmasının ardından, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı. (DUVAR) 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2020, 12:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER