Merkez Bankası faizi yüzde 10,75'e indirdi

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 11,25’ten yüzde 10,75'e indirdi. Merkez Bankası'nın faiz indirimi, piyasadaki faiz oranlarını doğrudan etkilemiyor. Öte yandan faiz indirim kararına rağmen döviz kurları yükselişini sürdürdü.

Merkez Bankası faizi yüzde 10,75'e indirdi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yılın ikinci faiz kararını bugün açıkladı. Merkez Bankası yarım puanlık (50 baz puan) faiz indirimine gitti. Merkez, politika faizini yarım puan indirerek yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e çekti.


Merkez Bankası, böylece son 6 toplantıda 13,25 puanlık faiz indirimi gerçekleştirmiş oldu.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin 3’te 2’si Merkez Bankası’nın faizleri düşürmeye devam edeceği yönünde görüş beyan etmişti. Ankete göre, 7 ekonomist politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) herhangi bir değişiklik beklemezken, 14 ekonomist 25-75 baz puanlık indirime gidilebileceğini ifade etmişti.

Merkez Bankası’ndan PPK toplantısına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, özetle şu değerlendirmeye yer verildi:

İYİLEŞME VAR ANCAK ZAYIF SEYİR SÜRÜYOR: Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşme devam etmekte; yatırımlarda ve istihdamda toparlanma sinyalleri alınmakla birlikte zayıf seyir sürmektedir. Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır.

İHRACATIN KATKISI GERİLEDİ: Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi makro politika bileşimi açısından önem arz etmektedir.

GENİŞLEYİCİ PARA POLİTİKASI: Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirmektedir. Öte yandan, son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin ve risk iştahının dalgalı seyretmesine neden olmaktadır. Korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.

ÖLÇÜLÜ İNDİRİM: Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir.

DÖVİZ KURLARI YÜKSELDİ

Öte yandan Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e çekmesine rağmen, döviz kurları yükselmeye devam etti. Saat 14.30 itibariyle

-Dolar 6,08 (Gün içinde değer artışı yüzde 0,22)

– Euro 6,56 (Yüzde +0,13)

– Gram altın 314 lira. (Yüzde +0,66)

MERKEZ’İN POLİTİKA FAİZİNİN PİYASAYA ETKİSİ NEDİR?

Borçlanma maliyetini belirleyen ‘piyasa faizi’ ile Merkez Bankası’nın belirlediği ‘politika faizi’ arasında bire bir ilişki bulunmuyor. Örneğin Merkez Bankası’nın bugün politika faizini yarım puan düşürmesi, piyasa faizinin de yarım puan düşmesi anlamına gelmiyor. Piyasa faizinin belirlenmesinde kısa vadeli politika faizi kadar uzun vadeli faiz beklentileri, enflasyon beklentileri ve risk primi dahil ediliyor.
Merkez Bankası’nın aldığı faizi aşağı çekme kararına, enflasyonda iyileşmenin eşlik etmemesi halinde, risk primi tetikleneceği için politika faizini indirilirken, piyasa faizinde tersine artış olabiliyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2020, 14:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER