Nasrallah: Suudi Arabistan Lübnan'a savaş açtı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistan'ın zoruyla istifa ettiği öne sürülen başbakan Hariri'ye yine sahip çıktı. "Hariri'ye yönelik bir hakaret, bütün Lübnan'a yöneliktir" diyen Nasrallah, Suudi Arabistan'ın Lübnan'a savaş açtığını söyledi.

Nasrallah: Suudi Arabistan Lübnan'a savaş açtı
Lübnan’da Başbakan Saad Hariri’nin geçen hafta sonu Suudi Arabistan’dayken sürpriz bir biçimde istifa etmesine ilişkin tartışma sürüyor. Hariri’nin baskı altında okuduğu iddia edilen istifa metninde kendisine suikast planlamakla suçladığı Hizbullah, başbakana bir kez daha sahip çıktı.


‘HARİRİ LÜBNAN’A DÖNMELİ’

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hariri’nin istifasını ‘Lübnan siyasetinde görülmemiş bir Suudi müdahalesi’ olarak niteledi. Nasrallah, Hariri’nin Suudi Arabistan’da ev hapsine tutulduğunu ve ülkesine dönmesine izin verilmediğini söyledi. Hizbullah lideri, Suudi Arabistan’ı Lübnan’a ‘kendi vizyonuna uygun bir başbakan dayatmaya çalışmakla’ suçladı. Nasrallah, “Hariri Lübnan’a dönmeli”dedi. “Hariri’ye yönelik bir hakaret, bütün Lübnan’a yöneliktir” diye konuşan Hizbullah lideri, ‘Lübnan hükümetinin henüz istifa etmediğini ve meşru olduğunu’ vurguladı.

‘SAVAŞ AÇTI’

Nasrallah, Suudi Arabistan’ın Lübnan ve Hizbullah’a savaş açtığını söyledi; Riyad’ı ‘İsrail’in Lübnan’a olası bir saldırısını teşvik etmekle’ suçladı.

NE OLMUŞTU?

Lübnan Başbakanı Hariri, geçen cumartesi günü ziyaret etmekte olduğu Suudi Arabistan’dan istifa etmişti. İstifa metninde, suikastla öldürülen babası Refik Hariri’yi anarak hayati tehlikesi bulunduğunu savunmuş; İran ve mütetfiki Hizbullah’ı kendisini öldürmeyi planlamakla suçlamıştı.

Bu gelişme, Suudi Arabistan’ın bölgesel rakibi İran’a karşı yeni cephe açma hamlesi olarak yorumlanmıştı. Uzmanlar, Suudi Arabistan’ın Lübnan hükümetini devirerek hükümet ortağı olan Hizbullah’ı dışlamaya çalıştığını söylemişti.

Hariri’nin Suudi Arabistan’a inişinde uçağının polisler tarafından kuşatıldığı ve cep telefonun alındığı iddia ediliyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 12:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER