Kemalbay: Baraj yıkılsın MHP de yararlansın

Diyarbakır’da kadınların öncülük ettiği 'özgürlük kazanacak' mitingi başladı. Kadınlar yöresel kıyafetleriyle alana geldi. Mitingde 'kadına şiddetin son bulması ve Öcalan'a yönelik görüş yasağının kalkması' çağrısı yapıldı.

Kemalbay: Baraj yıkılsın MHP de yararlansın
Diyarbakır’da Tevgara Jinên Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde ‘Tecrit kaybedecek, özgürlük kazanacak’ sloganıyla İstasyon Meydanı’nda miting yapıldı.


“Özgürlük kazanacak” mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Barajın kalkmasından MHP’nin de yararlanacağını” belirtirken, TJA aktivisti Ayla Akat Ata da ‘tutuklu vekillere rağmen seçim sandığının kurulacağını’ söyledi.

‘ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ’

‘Tarihsel bir süreçten geçtiklerini ve Öcalan’a yönelik tecridi kabul etmediklerini’ söyleyen Uca, “Yaklaşık iki yıldır Öcalan’a yönelik bir tecrit var. Ancak biliyoruz ki çözümün anahtarı Sayın Öcalan’dadır” dedi.

Hükümete ve dünyaya seslendiklerini belirten Uca, çözüm için sadece tecridin kalkmasını değil, Öcalan’ın özgürlüğünü istiyoruz” dedi.

Milletvekilleri sahnenin arkasında halay çekti…

‘YİNE BURADAYIZ’

HDP’li Milletvekili Uca’nın ardından TJA aktivisti Ayla Akat Ata konuştu. Ata “Bu meydan çok miting gördü. 5 Haziran mitinginde canlarımızı bıraktık. Halkımız bütün mitinglerde Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı. 2013’te bir süreç başladı. ‘Demokratik Çözüm Süreci ‘ başladı dedik. Gençler, polisler, gerillalar ölmüyordu. Ama 2015’te burada patlayan bomba ve Öcalan’a yönelik tecritle bu süreç bitirildi. Ama bize yine alanlardayız, yine ‘özgürlük kazanacak’ diyoruz. Toplumsal barışı haykırmak için buradayız. Tecrit kaybedecek özgürlük kazanacak diyerek buradayız” dedi.

‘Çözüm mümkün, özgürlük kazanacak’ diyerek konuşmasına devam eden Ata, “Biz kadınlar kardeşlik hukuku için alanlarda olacağız. Bizi kardeş yapan yaşadığımız acılardır. Acılarımız ortaktır. Tutalım birbirimizin elini ve hep birlikte kalkalım” diye konuştu.

Ata konuşmasını “Milletvekillerimiz, eş başkanlarımız, belediye başkanlarımız cezaevinde. 4 duvar arkasında olabiliriz, ama siz varsınız ve o sandık yine kurulacak” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

‘EGEMENLER SAVAŞTAN BESLENİYOR’

Mitingde HDP EŞ Genel Başkanı Serpil Kemalbay da bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına “4 Kasım seçilmişlere karşı bir darbeydi” diyerek başlayan Kemalbay,”Bu ülkenin egemenleri savaşla besleniyor” dedi.

Cumhuriyetin 94’üncü yılının kutlandığını söyleyen Kemalbay, ‘Cumhuriyet’in demokratikleşmesi için mücadele ettiklerini’ belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Cizre’de, Sur’da, Silopi’de yaşananlar demokratikleşmeyi istemeyen anlayış nedeniyle gerçekleşti. Bugün Erdoğan rejimi tükenmişlik sendromu yaşıyor. Ülkeye verebilecek bir şeyi kalmadı. Sayın Öcalan’ın projesi demokratik siyasettir. Rojava’da bir güneş doğuyor. Birlikte basıl yaşayacaklarını gösteriyorlar, demokratik bir toplum inşa ediliyor. Rojava’dan ilham alarak demokrasiyi inşa etmeye çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın ‘teröristlerin 15 çocuğu var sözlerini’ hatırlatan Kemalbay, “Bu nefrete, cinsiyetçi ayrıştırıcı dile lanet olsun. Bu dil bu üslup ülkeyi karanlığa sürüklüyor. Kürt düşmanlığı yaparak ırkçıları yanında tutuyor. Buna izin vermeyeceğiz. Faşizme, ırkçılığa dur diyeceğiz” dedi.

Bütün kadınları Erdoğan’a cevap vermeye çağıran Kemalbay,” Bedeni, bir kuluçka makinesi gibi bu ülkenin iktidarına askerler yetiştirilsin, İdlib’de Suriye’de ölsün diye askerler yetiştirsin diye bakılıyor. Bu ülkenin kadınlarının bedenlerine kömür madenlerinde ölecek çocuklar doğursun diye bakılıyor. Kadın cinayetlerinde, inşaatlarda, panzer cinayetlerinde ölenler. Bu ülke ölümler yaşıyor ama AKP Genel Başkanı Erdoğan kadınlar daha çok doğursun ki daha çok insan öldürebileyim, daha çok insanı savaşa sürebileyim istiyor” dedi.

‘BİZ BARAJIN YIKILMASINI İSTİYORUZ’

Kemalbay konuşmasında MHP’nin baraj tartışmalarına da değindi. HDP eş başkanı, Bahçeli’nin ‘Yüzde 10 barajı kaldırılsın’ sözlerine ilişkin “Şimdi barajları indirmekten bahsediyorlar. Biz demokrasiyi sadece kendimiz için değil halklarımız için, ezilenler için istiyoruz. Biz barajın yıkılmasını, tüm anlayışların temsil edilmesini istiyoruz. Parlamentoda bütün görüşler temsil edilsin diyoruz. Bizler bugüne kadar barajlarla siyasi iradesi parlamentoya yansıtılmayan bir siyaset olarak bunu söylüyoruz. Bundan MHP de yararlanırsa yararlansın. Kim yararlanırsa yararlansın barajlar yıkılsın” dedi. / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2017, 21:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER