NYT: Elektrik faturaları Erdoğan için gerçek bir siyasi krize dönüştü

New York Times, Türkiye'de artan elektrik faturalarına dair tartışmayı yazdı. Gazete, "Erdoğan bu kadar çok şeyin sorumluluğunu aldığı için öfkenin hedefi olma riskini de göze aldı" diye yazdı.

NYT: Elektrik faturaları Erdoğan için gerçek bir siyasi krize dönüştü

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Türkiye'de yaşanan elektrik faturası krizini mercek altına aldı. Gazete, "Artan elektrik faturaları Türkler ve Erdoğan için krizi derinleştiriyor" başlıklı haberde, 'ilk olarak sosyal medyada paylaşılan şikayetlerin kartopu gibi büyüyerek, Tayyip Erdoğan hükümeti için tam teşekküllü bir siyasi krize dönüştüğü' yorumu yaptı.

Haberde Türkiye'de resmi enflasyonun yüzde 48'in üzerine çıktığına dikkat çekilirken, "Erdoğan ülkeyi ekonomik krizden çıkarmakta zorlanırken, kendi müttefiklerinden bile eleştiriler artıyor. Türk Lirası rekor seviyede değer kaybetti. Gıda ve yakıt fiyatları iki kattan fazla arttı. Şimdi sıra elektrikte" denildi.

'BÖYLESİ BİR ŞOKU ÇOK AZ KİŞİ BEKLİYORDU'

NYT, düşük gelirli işçilere yardım için geçen ay asgari ücretin yükseltilmiş olmasına rağmen elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin fiyatlarında artış yaşanacağına dair hükümetten uyarılar geldiğini belirtirken, "Fakat böylesi bir şoku çok az kişi bekliyordu" ifadelerini kullandı.

Haberde, Türkiye'nin farklı yerlerinden birçok kişinin de görüşlerine yer verildi. Konya'da bir berber dükkanı işleten ve elektrik faturasının iki kattan fazla artarak dükkan kirasını geçtiğini anlatan 26 yaşındaki Mahmut Göksu, "Yıkıldık. Gerçekten çok kötü durumdayız... İlk düşüncem maaşlı bir işe girmek oldu ama bu benim işim" dedi.

'HEPİMİZ SON ÜÇ AYDA BORCA GİRDİK'

NYT, elektrik fiyatlarındaki artışın ülke çapında değişkenlik göstermekle beraber her bir iş yeri ve evin bir tür artış yaşadığını belirtirken, İstanbul'da motokuryelik yapan 29 yaşındaki İlyas Şentürk, "Hepimiz son üç ayda borca girdik. Bazen para bulamıyoruz" diye konuştu. Faturasındaki artışın haftalık gıda masraflarına eşit olduğunu belirten Şentürk, "Işıkları kısmayı ve daha küçük ampüller kullanmayı deniyoruz" dedi.

Haberde, "Türkiye'nin ekonomisi pandemiden önce zaten resesyondaydı ve büyük ölçüde turizm ile hizmet sektörüne dayalı olduğu için aylar süren kapanmalar birçok işyerine büyük zarar verdi. Hükümet bazı yardımlar sundu ama bunlar çoğunlukla krediyle borçlandırmak şeklinde oldu. Şentürk gibi birçokları bu ödemeleri yapmaya devam ediyor" denildi. Adana'da bir aile restoranı işleten İlker Tınız da, ocak ayında kriasının 15 bin liraya çıktığını, elektrik faturasının da 17 bin lira geldiğini anlattı. 

'SİSTEM NEREDEYSE TAMAMEN SADECE ERDOĞAN'IN KONTROLÜNDE'

NYT, haberde şu yorumu yaptı:

"Erdoğan’ın siyasi muhalifleri aylardır, ülkenin ekonomik çöküşe gitmekte olduğuna dair uyarıda bulunuyordu. Fakat neredeyse tamamen sadece Erdoğan’ın kontrolünde olan bir sistemde, fiilen her konudaki kararları o alıyor ve fikirlerini kendisine saklıyor. Ekonomistlerin uyarılarına rağmen Erdoğan, enflasyonla savaşın genelde kullanılan aracı olan faiz oranlarını artırmayı inatçı bir şekilde reddetti; bunun sadece yoksullara zarar vereceğini savundu. Elektrik fiyatları - ki cumhurbaşkanının onayı olmadan bu artışları yapamazdı- EPDK tarafından belirleniyor. Fakat Erdoğan bu kadar çok şeyin sorumluluğunu aldığı için aynı zamanda Türklerin öfkesinin hedefi olma riskini de göze aldı. Muhalifler, elektrik faturalarının iki katına çıkmasının, hükümetin ülkeyi yönetemediğinin son göstergesi olduğunu söylüyor." 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER