Osman Baydemir: Bilgen'i dinleyen hakimler ve savcılar tutuklu

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Ayhan Bilgen hakkında verilen tutuklama kararını değerlendirdi. Savcının dosyaya dinleme kayıtları eklediğini söyleyen Baydemir, "Bu tapeler Selam Tevhid kumpas davasındaki 7 bin kişinin hukuka aykırı dinlendiği hazırlık soruşturmasından. Bu davayı hazırlayan hakimler, savcılar, polisler şu anda tutuklu" dedi.

Osman Baydemir: Bilgen'i dinleyen hakimler ve savcılar tutuklu
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Milletvekili Ayhan Bilgen için yeniden tutuklama kararı verilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Mahkemelerin verdiği tahliye kararlarına itiraz yolunun kapalı olduğunu belirten Baydemir, “Diyarbakır Miting saldırısının sanıklarından olan Burhan Gök tahliye edildi. Bu tahliyeye itiraz edildi. Ancak bu talep görüşülmeden reddedildi” diye konuştu.


Bilgen’in dosyaya eklenen dinlemeler nedeniyle tutuklandığını aktaran Baydemir, “Bu tapeler Selam Tevhid kumpas davasındaki 7 bin kişinin hukuka aykırı dinlendiği hazırlık soruşturmasından. Bu davayı hazırlayan hakimler, savcılar, polisler şu anda tutuklu” dedi.

‘İTİRAZIN KABUL EDİLMESİ HUKUKUN ÇİĞNENMESİDİR’

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında yeniden tutuklama kararı verilemesi nedeniyle HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, mahkemelerin verdiği tahliyelere itiraz edilemeyeceğini belirten Baydemir, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı suç işlediğini savundu. Baydemir, HDP’nin Diyarbakır mitingine yapılan saldırının sanıklarından Burhan Gök için verilen kararı örnek gösterdi.

Baydemir, “Bakın, 5 Haziran Diyarbakır miting saldırısının sanıklarından olan Burhan Gök tahliye edildi ağustos ayında. Gene ağustos ayında bu tahliyeye itiraz edildi. Ancak bu talep görüşülmeden reddedildi. Mahkeme, ‘mahkemenin verdiği tahliye kararına itiraz yolu kapalıdır’ dedi. Dolayısıyla tahliyeye yapılan itirazın kabul edilmesi hukukun çiğnenmesidir” şeklinde konuştu.

Kararın mevzuatta yeri olmadığını belirten Baydemir, “Yargı HDP ve HDP milletvekilleri hakkında karar vermiyor. Karar veren külliyenin ta kendisidir” dedi.

‘DAVAYI HAZIRLAYANLAR TUTUKLU’

Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı’nın dosyaya 2 klasör eklediğini aktaran Osman Baydemir, dinlemelerin Selam Tevhid davasına ait olduğunu kaydetti. Baydemir, şunları söyledi:

“Bu dosyalarda 2011-2014 arası Ayhan Bilgen hakkındaki tape kayıtları var. Bu tapeler Selam Tevhid kumpas davasındaki 7 bin kişinin hukuka aykırı dinlendiği hazırlık soruşturmasından. Söz konusu dosyada yazarlar, siyasetçiler, akademisyenler kumpasla dinlenmiştir. Hükümet ‘Selam Tevhid davası bir kumpastır, hukuksuzluktur’ diyordu. Bu davayı hazırlayan hakimler, savcılar, polisler şu anda tutuklu.”

‘CEMAATLE KUMPAS ORTAKLIĞINIZ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR’

Baydemir, hükümet ve Adalet Bakanlığı’nın, “Selam Tevhid davası kumpas mı?” sorusunu yanıtlamasını istedi. Baydemir, “Eğer kumpassa Ayhan Bilgen neden yargılanıyor? Eğer Selam Tevhid Davası bir gerçekse siz neden yargılanmıyorsunuz? Sayın Adalet Bakanı siz de Selam Tevhid soruşturmasında dinlenenlerdensiniz. Aynı kumpasa maruz kalan Ayhan Bilgen’i hangi hukuk ahlakıyla dosyaya koyuyorsunuz? Eğer Selam ve Tevhid dosyasındaki kumpası delil olarak kullanıyorsanız o zaman sizin cemaatle kumpas ortaklığınız güncelliğini olduğu gibi koruyor” dedi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2017, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER