Pervin Buldan: Kadın mücadelesi barışı getirecek

Diyarbakır, Van'da, Antep'te 8 Mart mitingi için kadınlar meydanlardaydı. Ulusal kıyafetleriyle alana gelen kadınlar 'OHAL'in sonlanmasını' istedi.

Pervin Buldan: Kadın mücadelesi barışı getirecek
Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) tarafından organize edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi için kadınlar Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda bir araya geldi. Van’da 8 Mart’ı kutlayan kadınların coşkusunu etkisini gösteren sağanak yağmur azaltamadı. Tutuklu kadın milletvekilleri ve belediye başkanlarının selamlandığı mitingde kadınlar, çürüme ve yozlaşmaya itiraz etti.

Zılgıtları ve pankartlarıyla mitinge gelen kadınlar, iki arama noktasından geçtikten sonra alana alındı. Kontrol noktasındaki polisler gazetecilerin kalemle alana girmesine izin vermedi. Buna itiraz eden gazetecilere, “Uygulama böyle” şeklinde karşılık verildi.

‘ANNELERİN AYAKLARININ ALTINI ÖPÜYORUZ’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, miting alanındaki kalabalığı göstererek “Amed’in yıkılmadığını, dimdik ayakta olduğunu gösterdiniz” diyerek konuşmasına başladı. Buldan, kadınların verdiği mücadeleyi hatırlatarak “Bu mücadele bitmemeli çünkü bu ülkeye barışı yine kadınlar getirecektir” dedi.  Hükümetin kadın politikalarını iki yüzlü olarak değerlendiren Buldan, Berkin Elvan, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz ve Cizre’de hayatını Kaybeden Taybet Ana’yı hatırlatarak “Biz bu annelerin ayaklarının altını öpüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Afrin operasyonuna değinen Buldan, burada hayatını kaybedenlerin vebali savaş kararı alanlarındır şekline konuştu. Buldan konuşması sırasında İYİ Parti ve CHP Genel Başkanlarını da eleştirdi. Buldan, tutuklu bulunan kadın belediye başkanları ve milletvekillerine değinerek, “Kadınlardan korktukları için rehin tutuluyorlar” dedi. Konuşması sık sık “Jin Jyan Azadi” sloganıyla kesilen Buldan, konuşmasının sonunda, kadın mücadelesinin ülkeye demokrasi ve barış getireceğine inandıklarını söyledi.

‘DUVARLARA İNAT YANINIZDAYIZ’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Kadın tutsaklar adına mesaj gönderen Sebahat Tuncel Ve Figen Yüksekdağ, “Sesimiz duvarlara, sınırlara inat yine “vardık, varız, var olacağız” haykırışında birleşiyoruz. Bizler de bütün heyecanımızla yanınızda, omuz başlarındayız” dedi.

Yüksekdağ ile Tuncel’in mesajı şöyle; “Kadınların ‘’ya özgürlük ya özgürlük’’ kararlılığı 8 mart meydanlarına sığmaz. Afrin’den Amed’e, Şengal’den İstanbul’a kadar her yerde ve her günde aynı ruh ve sesle haykıracağız:  Tek yol özgürlük!  Hepinizi yeniden bu duygu ve inançla selamlıyor, bütün kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Özlemle ve kadınların yeni yaşam şenliklerinde kavuşma umuduyla kucaklıyoruz.”

KESK kadın sekreteri Gülistan Atasoy da bir konuşma yaptı. Atasoy “Bizi güvencesiz, kayıtdışı çalıştırarak kar etmeye çalışanlar bilsinler buna karşı her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz. Bütün kirli politikalarının örtmek için savaşa milliyetçiliğe sığınıyorlar. Barış mücadelesi verenlere saldırıyorlar. Bizler ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. Bizi görünmez kılan sisteme karşı vardık, varız, varolacağız diyoruz."

SAĞANAK ALTINDA EYLEM!

Van’da 8 Mart sağanak yağmur altında gerçekleşti. HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan bir konuşma yaptı. Mitinge katılan tüm kadınlara teşekkür eden Ertan, “Bugün erkek şiddetine ve tahakkümüne ‘artık yeter’ dediğimiz ve ölümlere isyan ettiğimiz bir gündür. Bugün aramızda rehin tutulduğu için bulunamayan tutuklu arkadaşlarımıza, Figen Yüksekdağ şahsında tutuklu milletvekili arkadaşlarımıza selam gönderiyoruz. Gültan Kışanak, Diba Keskin şahsında belediye başkanı arkadaşlarımıza ve bugün esaret altında olan binlerce kadın yoldaşımıza selamlarımızı yolluyoruz” dedi.


Antep’te iki yılın ardından ilk 8 Mart 

8 Mart Antep’te Demokratik Kadın Platformu’nun düzenlediği basın açıklamasıyla kutlandı. OHAL yasakları nedeniyle iki yıl aradan sonra ilk kez sokakta 8 Mart kutlayan kadınlar, açıklamadan sonra da halayları ve sloganlarıyla uzun süre alanı terk etmedi.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu adına basın açıklamasını KESK’ten Sevgül Özdemir okudu. Özdemir, “OHAL düzeninde kadınlara yönelik şiddeti sistematik ve meşru hale getiren halkı emekçileri ve kadınları yoksullaştıran, ötekileştiren savaş politikaları KHK’ler eliyle uygulamaya konuluyor” dedi. Özdemir açıklamayı şu sözlerle sürdürdü: “Kürt sorununda dayatılan çözümsüzlük, barış talebinin kriminalize edilmesi ve halklar arasında yaratılan kutuplaşma kadınların yaşadığı şiddetin, göçün ve yoksulluğun katmerlenerek devam etmesini de beraberinde getiriyor.”

Özdemir kadınların 8 Mart vesilesiyle dile getirdikleri talepleri sıraladı ve “Biz kadınlar 8 Mart’larda meydanları bize dar ederek, varlığımızı iktidarlarının geleceği için tehdit olarak görenlerin her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık durmayacağız. Eşit, adil, özgür, laik ve barış içinde yaşayacağımız bir dünyayı yaratmak için kurtuluşumuzun kendi ellerimizde olduğunu biliyoruz.” dedi.


‘OHAL ile savaş politikaları uygulanıyor’

Tunceli’de kadınlar 8 Mart’ı Seyit Rıza Meydanı’nda kutlandı. Açıklamaya EMEP, HDP, CHP, Yenigün Kadın Derneği ve KESK’e bağlı sendikalar katıldı. Kutlama öncesi bazı döviz ve pankartlara el konuldu. Yoğun yağmurun altında yapılan kutlamada açıklamayı Dersim Kadın Platformu adına Nurşat Yeşil okudu. Yeşil, “OHAL düzeninde kadınlara yönelik şiddeti sistematik ve meşru hale getiren halkı emekçileri ve kadınları yoksullaştıran, ötekileştiren savaş politikaları KHK’ler eliyle uygulamaya konuluyor” dedi. Açıklamaya şöyle devam edildi; “Kadınlara dayatılan yoksulluğu, şiddeti, ayrımcılığı, gericiliği ve savaşı kabul etmiyoruz. 8 Martlarda meydanları yasak ederek, kadınların varlığını iktidarlarının geleceği için tehdit olarak görenlerin her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen biz emekçi kadınlar alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık, durmayacağız.” (Kaynak: Ekmek Ve Gül)

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2018, 20:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER