Putin: Suriye'de güvenli bölge olumlu bir adım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin'in ortak basın toplantısında İdlib'de ek tedbirler geliştirileceğini söylemesi ve Türkiye'nin ABD ile kuracağı güvenli bölgeyi 'olumlu bir adım' olarak nitelemesi dikkat çekti. Erdoğan da 'İdlib'de Suriye ordusunun Soçi mutabakatını tehlikeye attığı' görüşünü yineledi.

Putin: Suriye'de güvenli bölge olumlu bir adım
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova’da yaptıkları kritik görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider İdib’de ek tedbirler alınacağını açıklasa da, bu konudaki görüş ayrılıklarının sürdüğü görüldü.


Basın toplantısının en dikkat çeken kısmı, Suriye yönetiminin en güçlü müttefiki olan Putin’in, Türkiye ile ABD’nin Fırat’ın doğusunda kuracağı güvenli bölgeyi ‘olumlu’ olarak nitelemesi oldu. Putin, “Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge kurulması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması bakımından iyi olur” ifadelerini kullandı. İki lider ayrıca, savunma alanındaki işbirliğini geliştirme sinyali de verdi.

PUTİN: İDLİB’DE EK TEDBİRLER ALINACAK

Toplantıda ilk sözü alan Putin, iki ülke arasındaki işbirliği alanlarına değindikten sonra, İdlib’deki durumdan kaygılı olduklarını söyledi. ‘Teröristlerin saldırı düzenlediğini ve Rus üslerini tehdit ettiklerini’ vurgulayan Rus lider, “Türkiye Cumhurbaşkanı ile ek tedbirler geliştirilmesine karar verdik” dedi.

“Önemli olan Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı kalmaktır” diyen Putin, Astana süreci kapsamında İran ve Türkiye ile üçlü toplantıların süreceğini vurguladı. Putin, eylül ortasında Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Ankara’da üçlü zirve yapılacağına dikkat çekti.

ERDOĞAN: RADİKAL UNSURLAR KIŞKIRTILIYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise İdlib’de yaşanan son gelişmelerden Suriye ordusunun operasyonlarını sorumlu tuttu. Erdoğan, silahlı isyancıların saldırılarını gerekçe göstererek operasyonlarını yaklaşık bir yıl sonra yeniden başlatan Suriye ordusunun Soçi Mutabakatı’na uymadığını söyledi. Erdoğan, “Rejimin sivil alt yapıyı hedef alan saldırıları İdlib’de tesis ettiğimiz sükuneti bozdu” ifadelerini kullandı, “Sivilleri hedef alan saldırlar radikal unsurları da kışkırtmaktadır” dedi.

“İdlib’de Astana ruhuna uygun hareket etmeliyiz” diyen Erdoğan, “Soçi Mutabakatı ile üzerimize düşen sorumlulukları ancak rejimin saldırılarına son verilmesiyle yerine getirebiliriz” diye konuştu.

ERDOĞAN: MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZ VAR

Erdoğan, “Rejimin kışkırtmaları bölgedeki askerlerimizin can güvenliğini riske etme boyutuna varmıştır. Meşru müdafaa hakkımız özellikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir. Ülkemizin bu konudaki kararlılığını dostum Putin’e de söyledim” dedi.

Erdoğan, Putin’le Fırat’ın doğusundaki gelişmeleri de ele aldıklarını ve bu bağlamda Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. “Gayemiz akan kanın durması” diyen Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasındaki yakın diyaloğun tüm bölge için yararlı olduğunu söyledi. Erdoğan, İdlib’de yeni bir sığınmacı krizinin yaşanma riskine de dikkat çekti.

PUTİN: GÜVENLİ BÖLGE OLUMLU BİR ADIM

Putin’in, soru cevap kısmında Türkiye’nin ABD ile kuracağı güvenli bölgeden ‘olumlu bir adım’ diye söz etmesi de dikkat çekti. Rus lider, bu bölgenin Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması açısından olumlu olduğu yorumu yaptı. Putin güvenli bölge konusuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Türkiye’nin sığınmacılarla ilgili yükü büyük, bunu anlıyoruz. Türkiye’nin Suriye sınırındaki güvenliğe ilişkin endişelerini de çok iyi anlıyoruz. Bunlar, Türkiye’nin yasal çıkarları. Sayın Cumhurbaşkanı, çok açık ve çok detaylı şekilde tutumunu ifade etti. Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge kurulması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması bakımından iyi olur.”

‘SAVUNMA İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ’

Erdoğan ise soru-cevap bölümünde iki ülkenin askeri ilişkilerinin derinleşeceği sinyalini verdi. Cumhurbaşkanı, bugün Moskova’da ziyaret ettiği havacılık fuarı hakkındaki soruya yanıtında, Türkiye’nin uçaklar ve savaş uçakları dahil, Rusya ile savunma sanayinde işbirliğini sürdürmek istediğini söyledi.

Putin de aynı konuda, “Su-35 konusunda ortak çalışmalar yürütülebilir. Su-57 uçağı üzerine de iş birliği yapabiliriz. Bizim elimizdeki imkanlar çok. Sadece satmak değil, ortak üretim için de potansiyelimiz var” ifadelerini kullandı.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2019, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER