SDG 'Beatles çetesi'ni bitirdi!

Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'in 'Beatles çetesi' olarak tanınan dört kişilik infaz timinin son iki üyesini yakaladı. Alexanda Kotey ve El Shafee Elsheikh, Fırat Nehri yakınlarında Suriye'de yakalandı.

SDG 'Beatles çetesi'ni bitirdi!
İngiliz aksanları nedeniyle ‘Beatles çetesi’ olarak anılan ve Batılı esirlerini infaz timi olarak bilinen IŞİD çetesinin kaçak olan son iki üyesi de yakalandı. Alexanda Kotey ve El Shafee Elsheikh’in, ocak ayında Suriye Demokratik Güçleri tarafından yakalandığı açıklandı.


Kotey ve Elsheikh, SDG’nin Suriye-Irak sınırında, Fırat Nehri yakınlarında örgütün son kalıntılarının gizlendiği ‘IŞİD cepleri’ne yönelik operasyonlarda yakalandı. New York Times’ın haberine göre, ikilinin yakalanması sonrası yabancı savaşçı olduklarından şüphelenen SDG üyeleri, bölgedeki Amerikan Özel Kuvvetleri’ne haber verdi. Bunun üzerine, iki IŞİD’linin kimlikleri parmak izi ve biyometrik yöntemlerle kesinleşti.

İkilinin, 2012’de kaçırılan İngiliz gazeteci John Cantlie dahil, IŞİD’in elinde olduğu bilinen ancak akıbetleri bilinmeyen esirlerin nerede tutulduklarına dair bilgi sahibi olduğu sanılıyor. En az üç Amerikan vatandaşını infaz etmiş olmaları nedeniyle de, ABD’nin onları sorgulamak isteyeceği sanılıyor.

BEATLES ÇETESİ KİMDİR?

Batı basını tarafından ‘Beatles çetesi’ olarak adlandırılan ve IŞİD’e katılmadan önce Londra’da yaşayan dört kişilik infaz timinin üyeleri şöyleydi: 27 yaşında ve Sudan kökenli olan El Shafee Elsheikh; Yunan İngiliz vatandaşı olan ve ABD’nin yaptırım listesine aldığı Alexanda Kotey; çetenin başı olarak anılan ve 2015’te Suriye’de bir hava saldırısında öldürüldüğü sanılan ‘Cihatçı John’ (Mohammed Emwazi); Türkiye’de yakalanan ve terör suçlamasıyla Mayıs 2017’de yedi buçuk yıl hapis cezası alıp Silivri Cezaevi’ne konulan Aine Davis.

‘Beatles çetesi’, Irak ve Suriye’de bir dizi infazın yanı sıra işkenceden de sorumlu tutuluyor. Çete, Suriye ve Irak’ta çok sayıda esirin yanı sıra aralarında yabancı gazetecilerin de bulunduğu 27 Batılıyı katletmişti. Kameralar önünde katlettikleri kişiler arasında, Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff, İngiliz yardım kuruluşu çalışanları David Haines ve Alan Hemming de bulunuyor (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2018, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER