Ses kaydı NYT'ye sızdı: Görev tamam, patrona haber verin

Cemal Kaşıkçı cinayetinin CIA Başkanı'na dinletilen kayıtlarından biri New York Times gazetesine sızdırıldı. Buna göre, kayıttaki bir kişi "Görev tamam, Patronunuza haber verin" diyor. Bu kayıt, cinayet emrini Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın vermiş olabileceğinin kanıtı sayılıyor.

Ses kaydı NYT'ye sızdı: Görev tamam, patrona haber verin
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesini belgelediği belirtilen ses kayıtlarından biri Amerikan basınına sızdı. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın CIA Başkanı Gina Haspel’e dinletilen kayıtları bilen üç kişiye dayandırdığı haberinde şu iddialar yer aldı:


‘ABD İSTİHBARATI PRENS’İ KAST ETTİĞİNE İNANIYOR’

  • Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından, suikast timinde yer alan isimlerden Maher Abdulaziz Mutreb Arapça bir telefon görüşmesi yaptı. Mutreb aradığı kişiye ‘görevin tamamlandığını’ söyledi; “Patronunuza haber verin” dedi.
  • NYT’nin haberine göre, Amerikan istihbaratı ‘patron’ ifadesiyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kastedildiğini düşünüyor. Bu nedenle de, bu kayıt prensin cinayetten haberdar olduğunun en önemli kanıtı sayılıyor. Bununla birlikte, prensin adının açıkça anılmaması nedeniyle bu tezi kanıtlamaya yetmeyebileceği belirtiliyor.
  • Haberde, Türk yetkililerin ise Mutreb’in bu telefon konuşmasında Prens’in yakın yardımcılarından birini aradığına inandığı belirtiliyor.
  • İstanbul’a gelen 15 kişilik suikast timinde yer alan Mutreb, Prens Selman’ın yakın korumalarından biriydi. Mutreb’in Prens ile çeşitli yurtdışı gezilerinde birlikte çekilmiş fotoğrafları yayımlanmıştı.

RİYAD: BİLGİMİZ YOK

Suudi Arabistan ise bu haberin yayımlanması sonrasında bir açıklama yaparak Veliaht Prens’in Kaşıkçı cinayetine ilişkin bilgisinin olmadığını savundu. Riyad yönetimi kayıtları kendilerinin de dinlediğini ancak böyle bir ifade duymadıklarını belirtti.

Haberde, Türk istihbarat yetkililerinin bu kayıtları CIA dahil başka istihbarat servislerine dinlettiği ancak kopyalarını vermediği de belirtildi. Buna göre, geçen ay Türkiye’ye gelen Haspel’in ses kaydını ABD’ye götürmesine izin verilmedi. Haberde, Türkiye’nin elinde birden fazla kayıt olabileceği ve bunların hepsini henüz paylaşmamış olabileceği de belirtildi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2018, 12:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER