SONAR Başkanı Bayrakçı: Demirtaş, yüzde 15 oy alabilir

SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığına aday olması durumunda oyların yüzde 15'ini alabileceğini söyledi. Seçim ikinci tura kalırsa Abdullah Gül'ün Erdoğan karşısında şans bulamayacağını ileri süren Bayrakçı, CHP'nin adayının İlhan Kesici olması gerektiğini savundu.

SONAR Başkanı Bayrakçı: Demirtaş, yüzde 15 oy alabilir
SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı, yaptıkları kamuoyu araştırmalarına dayanarak 24 Haziran’da yapılacak seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anketlere katılanların yüzde 15’nin korktuğu için yanlış bilgi beyan ettiğini belirten Bayrakçı, Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığına aday olması durumunda yüzde 15 oy alacağını öne sürdü. Bayrakçı, Abdullah Gül’ün aday olması ve seçimin ikinci tura kalması durumunda Erdoğan’ın karşısında kaybedeceğini de önü sürdü.
 

‘CHP KEDİ OLALI BİR FARE TUTTU’

Gazete Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan Bayrakçı, CHP’den geçen 15 milletvekiliyle birlikte İYİ Parti’nin Meclis’te grup kurmasının seçimlerde nasıl bir etki yaratacağını değerlendirirken “Cumhur ittifakı bunu hiç hoş karşılamadı. Çok kızdılar, ‘Ahlak dışı dediler. İktidarın şu ana kadarki ufak tefek bütün kurnazca hareketlerine karşı CHP ilk defa kedi olalı bir fare tuttu. İyi bir planla hareket ettiler” dedi.

CHP tabanında İYİ Parti’ye bir sempati olduğunu belirten Bayrakçı, “İYİ Parti’nin seçmen ağırlığı CHP seçmeninden oluşuyor. Sol ile hiç alakası olmamış insanlar şu anda CHP’ye oy veriyorlar. İYİ Parti en yüksek oyunu CHP’den alacak” görüşünü savundu.

‘ANKETLERE KATILANLARIN YÜZDE 15’İ YANLIŞ BİLGİ BEYAN EDİYOR’

Anketlerle partilerin oy oranlarını doğru belirlemenin kolay olmadığını belirten Bayrakçı, şunları söyledi: “Anketlerden sağlıklı cevap almak imkânsız, çünkü cevap veren kişilerin yüzde 15’i korktuğu için yanlış bilgi beyan ediyor. OHAL’den dolayı insanlar işten atılma korkusu yaşıyor.”

“CHP kimi aday göstermeli sizce?” sorusuna “CHP’li olacak ama kökeni merkez sağdan gelecek. Gençliğinde de biraz ülkücük-milliyetçilik olması lazım. Çok iyi de ekonomi bilmesi gerekiyor” yanıtını veren Bayrakçı, “İlhan Kesici’yi mi işaret ediyorsunuz?” denilince şöyle dedi:

“Evet, daha uygun başka biri yok ki… Herkesten oy alacak olan o. Kesici 3 dönemdir CHP milletvekili. Bir insan daha ne kadar CHP’li olabilir? Aynı zamanda merkez sağ kökenli; Anavatan’dan belediye başkan adayı ve milletvekiliydi. Aynı zamanda Demirel ailesinin damadı. Ekonomiyi de çok iyi biliyor. Son düzlükte seçimi alabilecek kişiyi tarif ediyorum. Bu tipte bir CHP adayı olmaması halinde Tayyip Erdoğan seçimi ilk turda kazanabilir. İkinci tura kalmaz. Bu arada Muharrem İnce’nin de altını çizmeden geçemeyeceğim. İnce hem CHP’li hem de iyi konuşuyor. Ama seçim ikinci tura kalırsa maalesef sağ seçmenden oy alamaz. Sıfır da olmaz ama Kesici gibi oy alamaz. Kesici olmazsa, İnce aday olmalı.

‘ÜLKE ALEVİ CUMHURBAŞKANINA HAZIR DEĞİL’

Bayrakçı Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ilişkin şu yorumu yaptı: “Tabii ki iyi bir aday olurdu. Ama Türkiye’de bazı şeyler saplantıdır. Ülke henüz bir Alevi Cumhurbaşkanı’na hazır değildir. Bu şartlar altında Kemal Bey alacağı en iyi oyu alamaz.” 

Hakan Bayrakçı, HDP’nin adayı içinse “Bir siyasi parti en yüksek oyu alabileceği adayla seçime gitmeli. HDP için o kişi Demirtaş’tır. Çünkü söylemi bu ülkede tuttu, beğenildi. MHP’liler bile onu izledi” dedi. Demirtaş’ın tutuklu olmasının bir dezajantaj yaratıp yaratmayacağı sorulduğunda Bayrakçı, şu yanıtı verdi:
“Hayır, aksine avantaj. Ortada mağduriyet var. Yüzde 12 alacakken, yüzde 15 alabilir. Meral Akşener veya CHP’nin benim tarif ettiğim tipte göstereceği bir aday finale kalabilir. Onlardan biri kalırsa, o zaman seçim kafa kafaya hale gelir. Tayyip Erdoğan her halükârda 46-47’nin altında kalmaz.”

Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna farklı adaylarla katılması gerektiğini savunan Bayrakçı, şöyle dedi: “Kendine ait bir fikir merkezi olduğunu gören ama olmayınca da AK Parti’ye yuvarlayarak oy veren insanlar var. Farklı adaylar olursa onlar asıl partilerine gidebilirler. Örneğin Saadet Partisi’nin yüzde 4-5’lik bir seçmeni var. AKP, 2009 seçimlerinde yüzde 38’e düştüğünde, 5 puanı Saadet almıştı.”

‘CHP’NİN HİÇ BİR ÜYESİ AFFETMEZ’

SONAR Genel Müdürlü Bayrakçı, Abdullah Gül’ün adaylığı konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Abdullah Gül özel bir olay, o tabii ki seçmeni çeker. Ama onu hangi parti aday gösterecek? Abdullah Gül tabii ki önemli bir faktör olur. Ama CHP seçmeninin en az yüzde 30’unun gözleri laik bir aday arar. Esasen CHP de bunu yapamaz. CHP, Abdullah Gül’ü destekleyen bir açıklamanın altına giremez. Çünkü CHP, 90 yıldır en büyük mücadeleyi laiklik ile ilgili konularda verdi. Bağımsız, özgür düşünen Türk kadınının ve laik düşüncenin daima merkezi oldu. Hal böyle olunca tutup da siyasal İslam’dan gelen birinin aday gösterilmesini CHP’nin hiçbir üyesi affetmez.” 

Bayrakçı, şöyle devam etti: “Abdullah Gül ikinci tura kalırsa, Tayyip Bey finalde onu yener. Bir kere AK Parti seçmeni aslına oy verir. Yani dinci bir partinin orijinaline oy vermek ister. Abdullah Bey şu anda laiklerin aday gösterdiği bir dinci mi? Söylenişi bile zor. CHP seçmeninin hepsini sandığa çekemezsiniz. Abdullah Gül’e oy vermeyecek olan yüzde 3-4 oranında CHP seçmeni var. CHP, Abdullah Gül’ü kendi adayı olarak göstermeyi izah edemez.

‘DOLAR PANİĞİ İLE ERKEN SEÇİM KARARI ALDILAR’

Bayrakçı, neden erken seçim kararı alındığı sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Vaktinde yapılması AK Parti’nin daha çok işine gelirdi. Fakat son gelişmelerle de AK Parti için acil bir seçim ihtiyacı hasıl oldu. Hükümet doları durduramayacağını anladı. Daha önce dolar yine yükseliyordu fakat ardından tekrar düşüşe geçiyordu. Şimdi dolar göstere göstere 4’ü geçti. Bu panik yapar. O yüzden acilen erken seçim kararı aldılar.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2018, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER