Sosyalistler yerel seçime katılabilecek mi?

Siyasetin sosyalist kanadında da gündem yerel seçimlere dönmüş durumda. Son genel seçimlere 'yeterlilikleri bulunmadığı' gerekçesiyle katılamayan EMEP, TKP ve ÖDP yerel seçim için gerekli örgütlenmeyi sağladıklarını belirtiyor. Yeni kurulan TİP içinse parti olarak seçime girme hakkını elde etmek 31 Mart için mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Sosyalistler yerel seçime katılabilecek mi?
Yerel seçimlere 6 ay kaldı ve siyasi partilerin gündemlerinde ağırlık kazanmaya başladı. 31 Mart 2019 yerel seçimleri yaklaşırken, hangi sosyalist partilerin seçime katılma hakkına sahip olabileceği merak konusu. Gerekli evraklarını tamamladığı söyleyen partiler Yargıtay’ın vereceği kararı bekliyor. Seçimlere parti olarak girip giremeyeceği merak edilen EMEP, ÖDP, TİP ve TKP yetkilileriyle konuştuk, henüz ilgili makamlardan resmi olarak bir açıklama yapılmış olmasa da hali hazırda seçime girme durumları ve seçimlere yönelik tutumları hakkında bilgi aldık.

EMEP: BAĞIMSIZ ADAYLAR MÜMKÜNDÜR

Mevcut koşullarda seçime girme hakkına sahip olan partiler, hazırladıkları evraklara Yargıtay’ın vereceği yanıtı bekliyor. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da partisinin yerel seçimlere girme yeterliliğini sağladığını ve yanıt beklediklerini söyledi. Önceliklerinin partilerinin seçime girme yeterliliği kazanması olduğunu söyleyen Gürkan, halkın talepleri etrafında her türlü ittifaka açık olduklarını da vurguladı. Gürkan, parti olarak katılınmaması durumunda ‘bağımsız’ EMEP adayları görüp göremeyeceğimiz yönündeki sorumuza da açık kapı bıraktı ve bazı şehirlerde kendi adaylarını gösterebilme ihtimalinin olduğu yanıtını verdi. Gürkan süreci asıl belirleyecek olanınsa ‘mümkün olduğunca halkın talebi etrafında birleşebilmek’ olduğunun da altını çizdi.

ÖDP: BELEDİYE MECLİSLERİNE ADAY GÖSTERECEK

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş da partisinin yerel seçimlere katılabilmesi için bütün işlemlerin tamamladığını, Yargıtay’dan yapılacak resmi açıklamayı beklediklerini kaydetti. Taş, büyükşehirlerde belediye meclis üyelikleri, diğer illerde de il genel meclisi seçimlerinde partisinin kendi ismiyle seçime gireceklerini söyledi. Öte yandan belediye başkanı adaylarında ÖDP’nin, yerel meclisleri ve buradan oluşturulacak ortak, demokratikleşmeyi savunan bir program etrafında, ön seçimlere dayalı bir ‘ortak aday’ı’ destekleyebileceklerini açıkladı. Taş ‘Ortak program’ ve ‘ortak aday’ın kendileri için öncelikli olduğunu vurguladı.

TİP: ÖNCELİK MECLİS TİPİ ÖRGÜTLENME

Geçen hafta Barış Atay ve Erkan Baş’ın, HDP Eş Başkanları ile yaptıkları ortak basın toplantısının ardından Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) geçmesiyle birlikte partinin yerel seçimlerdeki tavrı da merak konusu oldu. TİP Merkez Komitesi üyesi Can Soyer, partinin kuruluş çalışmalarının ayaklarından birinin de seçim örgütlenmesini tamamlamak olduğunu ancak il örgütlenmeleri sürerken kanunda yapılan değişikliklerle getirilen ek zorunluluklar nedeniyle bu konuda henüz çalışmaların tamamlanamadığını kaydetti. Önümüzdeki yerel seçimlere dair yaklaşımlarının “Saray’a karşı mücadele” yaklaşımları ile aynı olduğunu belirten Soyer, seçim çalışmalarındaki önceliklerini, “iktidarın geriletilmesini ve yurttaşların direncinin güçlendirilmesini sağlayacak meclis tipi halk örgütlenmelerinin yaratılması olduğunu” söyledi. Yerel ölçeklerde ilerici ve halkçı adayların ortaya çıkması için çaba harcayacaklarını da ekleyen Soyer, hedefleriyle uyumlu olan işbirliklerinde yer almaya, “ilerici ve halkçı adayları desteklemeye kapalı olmadıklarını” da ifade etti.

TKP: KENDİ ADAYLARIMIZLA GİRECEĞİZ

Türkiye Komünist Partisi (TKP) de yerel seçimlere parti olarak, kendi adaylarıyla girmeyi hedefliyor. TKP Merkez Komite Üyesi Aydemir Güler, kendilerine iletilen tüm gereklilikleri yerine getirmelerine rağmen 24 Haziran genel seçimlerde kendilerine yönelik ‘yasayı aşan bir uygulama yapıldığını’ ve 1999-2017 yılları boyunca seçimlere katılmalarına rağmen pusulada yer alamadıklarını söyledi. Geçen bağımsız adaylarında bu durum nedeniyle bir ‘zorunluluk’ olarak çıkarıldığını vurgulayan Güler, yerel seçimlere parti olarak katılma yeterlilikleri olduğunu ifade etti. Güler, ilgili kurumlardan ise sürece dair henüz yanıt alamadıklarını söyledi. İttifak ve ortak aday gibi ihtimaller hakkında Aydemir Güler, TKP dışında kendilerine ilkesel olarak yakın gördükleri kimi sol partilerle temasta herhangi bir engel bulunmadığını ve seçimlerde sol güçlerin atacağı yerel adımların önemli olduğunu dile getirdi. Ancak Güler başkaları bir ‘cephe’ çalışması yapsa da TKP’nin seçimlere kendi adayları ve kendi ismiyle gireceğini de vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2018, 21:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER