Stokçuluğa cezayı attıran kanunla, özelleştirilen limanların işletmesi ihalesiz olarak 49 yıla uzatıldı

Stokçuluk yapanlara 2 milyon liraya kadar ceza verilmesini öngören kanun teklifi TBMM'de kabul edildi. Yasayla daha önce özelleştirilen limanların işletme sürelerinin ihalesiz 49 yıla uzatılabilecek.

Stokçuluğa cezayı attıran kanunla, özelleştirilen limanların işletmesi ihalesiz olarak 49 yıla uzatıldı

 'Stokçulukla mücadele' kapsamında uygulanan para cezalarının artırılmasını ve daha önce özelleştirilen limanların işletme sürelerinin ihalesiz uzatılmasını da içeren ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Maclis'te kabul edildi.

Kanuna göre; Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait olan ve işletme hakkı daha önce özelleştirilen bazı limanların işletme süreleri 49 yıla kadar uzatılabilecek. Süre uzatımına karar verilmesi halinde taraflar arasında ek sözleşme düzenlenecek ve sözleşme bedeli Sermaye Piyasası Kanunu'na göre değerleme yapmaya yetkili en az iki kuruluş tarafından belirlenecek.

2001 yılında kapatılan ETİBANK, Türkiye Elektrik Kurumu ve elektrik dağıtım şirketleri adına kayıtlı tesislerin, faaliyet alanlarına göre Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) veya Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (TEDAŞ) devri, mükerrer harç, döner sermaye gibi hizmet bedeli ödenmeden sağlanacak.

100 BİN LİRADAN 2 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA

Düzenleme ile Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nda da değişikliğe gidildi. Buna göre; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması durumunda öngörülen cezalar artırıldı. Kanunla bu cezanın alt sınırı 50 bin liradan 100 bin liraya, üst sınırı da 500 bin liradan 2 milyon liraya yükseltildi.

Kanuna göre; Odalar ve Borsalar Kanunu uyarınca tahsil edilmesi gereken tutarlar için oda ve borsa üyeleri hakkında başlatılan icra takip işlemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar durdurulacak.  / (ANKA -DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER