Suriyeli Kürtlerden IŞİD militanları için uluslararası mahkeme çağrısı

Suriyeli Kürtler, beş yıldır yakalanan binlerce IŞİD militanı için uluslararası bir mahkeme kurulmasını istedi. SDG kamplarında tutulan bu kişilerin akıbeti hâlâ belirsiz.

Suriyeli Kürtlerden IŞİD militanları için uluslararası mahkeme çağrısı
IŞİD’in Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol ettiği son bölge olan Bağuz’dan çıkarılması sonrasında gözler, beş yıldır yakalanan binlerce IŞİD militanına çevrilmiş durumda. Suriyeli Kürtler, SDG kamplarında tutulan bu kişilerin uluslararası bir mahkemede yargılanması çağrısı yaptı.

Suriye’nin kuzeydoğusunu kontrol eden ve eylül ayında ilan edilen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden dün gece yapılan çağrıda, özellikle yabancı savaşçıların pasaportlarını taşıdıkları ülkeler tarafından geri alınmadığı hatırlatıldı; ‘adaletin sağlanması adına’ böyle bir mahkeme kurulması istendi.

ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU

Çağrıda, mahkemenin Suriye’de kurulması ve militanların, suçu işledikleri veya yakalandıkları ülkenin yasaları uyarınca yargılanması önerildi. Açıklamada, ‘uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmeleri kapsamında adil bir mahkeme oluşturulması’ talebi vurgulandı.

Suriyeli Kürtler bir süredir, IŞİD militanlarının ve ailelerinin tutulduğu kampların kapasitesinin üzerine çıktığını belirterek uluslararası toplumdan sorumluluk almasını talep ediyordu. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2019, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER